Witam:P
i do rzeczy.
Chcę zacząć przygode z mrówami (kiedyś już miałem ale krótkotrwałą, bo bez królowej
Przeczytałem chyba wszystkie możliwe polskie stronki o mrówach (poradniki, opowieści, fora, FAQ'i itd ) i na tej podstawie zaprojektowałem swoje własne formicarium ( jako baza użyte będzie akwarium stare - 80l), ale nadal mam sporo pytań (na niektóre tematy nie znalałem odpowiednich wyjaśniej), więc pomoc doświadczonych myrmekologów bardzo mi pomoże.
Najpierw projekt formi (kliknąć na obrazek trzeba to się powiększy):
http://s153.photobucket.com/albums/s208 ... arium2.jpg
Pare wyjaśnień. Silikonowe ścianki będą na końcu pokryte piaskiem dla estetycznego wyglądu. Będą dwa baseniki, oba napełniane wodą (gdy kolonia będzie dopiero rozwijać się- woda będzie podsiąkać przez korek), a gdy ilośc robotnic będzie odpowiednia to zaprzestane dolewać wody do baseniku przylegającego do korka (zasypie go na przykład piaskiem) a mrówy same będą pobierać wodę z drugiego basenu. Mech w basenach ma chronić mrówy przed utopieniem i przy okazji ładnie wyglądać
Jeżeli ktoś nie umie za bardzo sobie wyobrazić tego formi na podstawie mojego "profesjonalnego"
Jęśli możecie to wytknijcie mi wszystkie słabe punkty tego formi, dzięki czemu będę mógł je ulepszyć.
I czas na pare pytań ogólnych:
1. Gdzie zrobić wejście i początkowe komory? (Część sucha czy wilgotna. na górze korka czy dole)
2.Pomysł jak przymocować mocna korek + PCV do ścianki akwarium.
3.Czy trzeba dogrzewać? (temp. pokojowa 22 C) (lampką czy jarzeniówką i arene czy gniazdo)
4.Jak długo trwa rozwój kolonii od królowej do 50 osobników (mniej więcej)
5.Jaki powinien być stosunek korka mokrego do suchego? np. dla L.niger bo chyba od tego zaczne.
6.Czemu bazar jest zamknięty? (związane jest to z niebezpieczeństwem transportu w zimie? bo musze zdobyć jakoś tą kolonie a nie chce czekać na rójke ani nie mam za bardzo pieniędzy na kupno) w antstore są po 15zl ale transport to 20euro
7.Arena powinna być sucha czy wilgotna? Czytałem o drenażu ale nie wiem co to daję?( wiem żeto te kulki do kwiatów
8.Gdzie kupić korek? bo chyba kupie tablice taką z supermarketu i ją zniszcze pobierając korek:)
9.Czy u L.niger jest możliwa adopcja mrówek? (np. do królowej z paroma robot. dodajemy pare złapanych robot.)
10.CZy jest możliwośc adopcji u L.niger jaj, larw, kokonów (z innych mrowisk? i innych gatunków? takie wymuszone niewolnictwo)
11. Czy te czarne małe mrówki które są wszedzie (Warszawa) to właśnie L.niger???
12. Co z tym nieszczęsnym zapleśnianiem korka? Trzeba? Czy ta pleśń może zaatakować mrówy?
Pozdrawiam. Czekam na ostrą krytyke formi i ewentualne odpowiedzi na pytania.
.png)