Tydzień temu w mojej koloni myrmica rubra 25 robo i Q wyklulo się aż 5 samców! O co chodzi?
To nie było by takie dziwne ale wczoraj w mojej koloni myrmica rubra (mniejszej) Q i 2 robo wyklul sie samiec!!!
Ktos widzial cos podobnego?

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod
czyli co mam zrobic?slodkie_ciacho pisze: śr 08 lip, 2020 Witam.
Po prostu potomstwo pochodzi z większej, dojrzałej kolonii, albo ktoś odłowił królową z poczwarkami.
Pozdrawiam
Nie mam pewności, ale takie formy płciowe chyba są obciążeniem dla koloni (kolejne gęby do wykarmienia, a same nic nie robią), przy tak małej kolonii możliwe że ma to znaczenie. Ja pewnie bym zostawił z ciekawości
A co do obciążenia to pewnie są. Z tym że kolonie hodowlane mają i tak żarcia więcej niż mogą przejeść, więc że se mrówki pobiegają więcej to trudnoslodkie_ciacho pisze: śr 08 lip, 2020Nie mam pewności, ale takie formy płciowe chyba są obciążeniem dla koloni (kolejne gęby do wykarmienia, a same nic nie robią), przy tak małej kolonii możliwe że ma to znaczenie. Ja pewnie bym zostawił z ciekawościale korzystniejsze dla koloni wydaje mi się ich usunięcie, jednak tak jak pisałem-pewności nie mam.
KitApple pisze: pt 10 lip, 2020 A no i jak chce poobserwować i zdejmuje folie zaciemniającą to samce wariują i zapładniają wszystkich na około. Raz się zdarzyło że zapłodnił prawowitą królową.
Ale u tych mrówek to się przecież naturalnie nie zdaża.slodkie_ciacho pisze: sob 11 lip, 2020
![]()
Widzisz to co chcesz widziećTakie rzeczy to u gatunków które rozmnażają się wewnątrz jednego gniazda (Monomorium pharaonis, Tetramorium bicarinatum itp.), bodajże chów wsobny się to nazywa.