Samce w tak malej koloni?

Miejsce dla początkujących. Masz podstawowe pytania? - śmiało je zadawaj, każdy kiedyś zaczynał :)

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod

Awatar użytkownika
KitApple

śr 08 lip, 2020

Hej
Tydzień temu w mojej koloni myrmica rubra 25 robo i Q wyklulo się aż 5 samców! O co chodzi?
To nie było by takie dziwne ale wczoraj w mojej koloni myrmica rubra (mniejszej) Q i 2 robo wyklul sie samiec!!! :ojezu: :szczena:
Ktos widzial cos podobnego? :party:
:?:
Awatar użytkownika
slodkie_ciacho
Kontakt:

śr 08 lip, 2020

Witam.
Po prostu potomstwo pochodzi z większej, dojrzałej kolonii, albo ktoś odłowił królową z poczwarkami.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
KitApple

śr 08 lip, 2020

slodkie_ciacho pisze: śr 08 lip, 2020 Witam.
Po prostu potomstwo pochodzi z większej, dojrzałej kolonii, albo ktoś odłowił królową z poczwarkami.
Pozdrawiam
czyli co mam zrobic?
Awatar użytkownika
slodkie_ciacho
Kontakt:

śr 08 lip, 2020

KitApple pisze: śr 08 lip, 2020 czyli co mam zrobic?
Nie mam pewności, ale takie formy płciowe chyba są obciążeniem dla koloni (kolejne gęby do wykarmienia, a same nic nie robią), przy tak małej kolonii możliwe że ma to znaczenie. Ja pewnie bym zostawił z ciekawości :p ale korzystniejsze dla koloni wydaje mi się ich usunięcie, jednak tak jak pisałem-pewności nie mam.
olaf

pt 10 lip, 2020

Opcje są dwie. Nic i obserwować. Albo wyciągnąć samce.
A co do przyczyny to wygląda na to że ktoś tak odłowił/podrzucił, bo nie słyszałem o takim przypadku normalnie.
Chyba tylko u Messorów widziałem jednego samca w koloni około 50 sztuk.

Z ciekawostek, kiedyś zdarzyło mi się zaplątać poczwarki samców przy podbieraniu normalnych. (z cyklu będąc młodym mrówczarzem)
Ciekawe było jak kolonie reagowały na wyklucie samców. Poczwarki były niger, a trafiły do kartonówki, umbratusa i nigerki.

Wnioski byłyby takie:
- trudno rozróżnić zachowanie pomiędzy umbratusem/kartonówką/nigerką.
- samiec który wyszedł poza strefę gniazda uznawaną przez strażniczki za gniazdo, był już traktowany jak porójkowy - czytaj nie wpuszczany i atakowany aż do końca
-największa kolonia umbratusa z potomstwem na wszystkich etapach sukcesywnie eliminowała i wyrzucała samce z gniazda, ale kolonia nigerek robiła podobnie z niektórymi (nieładnymi z pyszczka czy co ?) osobnikami. Odniosłem wrażenie że ofiarami agresji stawały się te osobniki które pojawiały się za blisko potomstwa i/lub królowej.

O ile w założeniach jak się zorientowałem było: poczekam do rójki i wypuszczę to nie doszło do tego. Żaden nie dotrwał, ale obserwacja była bardzo ciekawa.
Choć powtarzać raczej nie będę chyba że wylęgną się naturalnie.
Z tego dla mnie też taki wniosek ze taki samiec to w ogóle ma przechlapane. W gnieździe go gonią, potem lot na jeden numerek i finito,
olaf

pt 10 lip, 2020

slodkie_ciacho pisze: śr 08 lip, 2020
KitApple pisze: śr 08 lip, 2020 czyli co mam zrobic?
Nie mam pewności, ale takie formy płciowe chyba są obciążeniem dla koloni (kolejne gęby do wykarmienia, a same nic nie robią), przy tak małej kolonii możliwe że ma to znaczenie. Ja pewnie bym zostawił z ciekawości :p ale korzystniejsze dla koloni wydaje mi się ich usunięcie, jednak tak jak pisałem-pewności nie mam.
A co do obciążenia to pewnie są. Z tym że kolonie hodowlane mają i tak żarcia więcej niż mogą przejeść, więc że se mrówki pobiegają więcej to trudno :)
Awatar użytkownika
KitApple

pt 10 lip, 2020

Dzięki. Z małej kolonii samce wyciągnięte a z dużej się nie da :roll: . A no i jak chce poobserwować i zdejmuje folie zaciemniającą to samce wariują i zapładniają wszystkich na około. Raz się zdarzyło że zapłodnił prawowitą królową. Może wpłynęło to na jej płodność i teraz więcej będzie czerwić :mack: ?

A no i właśnie kto będzie na giełdzie Krakowskie Targi Terrarystyczne12.07.2020 Kraków liceum osiedle wysokie 6.
Awatar użytkownika
slodkie_ciacho
Kontakt:

sob 11 lip, 2020

KitApple pisze: pt 10 lip, 2020 A no i jak chce poobserwować i zdejmuje folie zaciemniającą to samce wariują i zapładniają wszystkich na około. Raz się zdarzyło że zapłodnił prawowitą królową.
:D
Widzisz to co chcesz widzieć ;) Takie rzeczy to u gatunków które rozmnażają się wewnątrz jednego gniazda (Monomorium pharaonis, Tetramorium bicarinatum itp.), bodajże chów wsobny się to nazywa.
Awatar użytkownika
KitApple

sob 11 lip, 2020

slodkie_ciacho pisze: sob 11 lip, 2020
:D
Widzisz to co chcesz widzieć ;) Takie rzeczy to u gatunków które rozmnażają się wewnątrz jednego gniazda (Monomorium pharaonis, Tetramorium bicarinatum itp.), bodajże chów wsobny się to nazywa.
Ale u tych mrówek to się przecież naturalnie nie zdaża.
ODPOWIEDZ