Królowa jest czarna z czerwonymi fragmentami jest mniej więcej wielkości królowej Lasius Niger (wiem bo sam chodowałem lasius Niger). Złapałem ją nad morzem chodziła po plaży.
Co to za królowa?
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod
- slodkie_ciacho
- Kontakt:
Witam.

Postaraj się zrobić lepsze zdjęcie, bo z tego to zbytnio nic nie da się wywnioskować.
Pozdrawiam
To sugerowałoby Formica.
To mniej czy więcej? ZmierzCiastko pisze: czw 16 lip, 2020 jest mniej więcej wielkości królowej Lasius Niger (wiem bo sam chodowałem lasius Niger)
Postaraj się zrobić lepsze zdjęcie, bo z tego to zbytnio nic nie da się wywnioskować.
Pozdrawiam
- slodkie_ciacho
- Kontakt:
Porównaj ją sobie do tych:
https://forum.antsofpoland.eu.org/Threa ... ntyfikacji
Formica cunicularia i rufibarbis raczej dosyć łatwo pomylić z gatunkami chronionymi (rufa, polyctena itp).
https://forum.antsofpoland.eu.org/Threa ... ntyfikacji
Formica cunicularia i rufibarbis raczej dosyć łatwo pomylić z gatunkami chronionymi (rufa, polyctena itp).
- slodkie_ciacho
- Kontakt:
Niby po pólku czołowym rozróżnia się Serviformica od innych:
http://cle.fourmis.free.fr/reine-serviformica.html
Jak błyszczące to do wypuszczenia. Jednak sam nigdy nie miałem okazji więc nie wiem czy łatwo to rozróżnić
http://cle.fourmis.free.fr/reine-serviformica.html
Jak błyszczące to do wypuszczenia. Jednak sam nigdy nie miałem okazji więc nie wiem czy łatwo to rozróżnić
- slodkie_ciacho
- Kontakt:
Sugerowałoby to F. cunicularia, jednak tak jak pisałem, nie mam z tym doświadczenia, więcej chyba nie jestem w stanie Ci pomóc... 
Cześć
. Wiem, że rozmiar się nie zgadza, ale możesz jeszcze sobie porównać ze zdjęciami poniżej. Jest to królowa Chthonolasius sp. i jeśli to ona, trzeba dać jej poczwarki i niewybarwione robotnice niger
.
Tu jest jeszcze link: viewtopic.php?f=18&t=7523.
Tu jest jeszcze link: viewtopic.php?f=18&t=7523.
- Załączniki
-
- załącznik..PNG
- (90.92 KiB) Nie pobierany
Ostatnio zmieniony czw 16 lip, 2020 przez MyrmeLuna, łącznie zmieniany 1 raz.
MyrmeLuna pisze: czw 16 lip, 2020 Cześć. Wiem, że rozmiar się nie zgadza, ale możesz jeszcze sobie porównać ze zdjęciami poniżej. Jest to królowa Chthonolasius sp. i jeśli to ona, trzeba dać jej poczwarki i niewybarwione robotnice niger
.
Nie mam pewności czy to ta królowa więc powinienem dać jej pierw poczwarki i nie wybarwione robotnice czy czekać? Jeżeli to się przyda to na plaży kopała norkę.
Norki kopią raczej klasztorne/półklasztorne królowe, ale nie mam pojęcia, co o tym sądzić, może ktoś inny podpowieCiastko pisze: czw 16 lip, 2020MyrmeLuna pisze: czw 16 lip, 2020 Cześć. Wiem, że rozmiar się nie zgadza, ale możesz jeszcze sobie porównać ze zdjęciami poniżej. Jest to królowa Chthonolasius sp. i jeśli to ona, trzeba dać jej poczwarki i niewybarwione robotnice niger
.
Nie mam pewności czy to ta królowa więc powinienem dać jej pierw poczwarki i nie wybarwione robotnice czy czekać? Jeżeli to się przyda to na plaży kopała norkę.
Nawet jeśli jest to jakiś Chthonolasius, to i tak ma bardzo małe szanse na przeżycie w naturze. Czy mógłbyś zrobić jeszcze jakieś zdjęcie (chyba, że siedzi tam, gdzie zaparowało...)? Wiele królowych myje się, najwidoczniej przestała się już tak stresować
.
Tutaj stylik wydaje się być dość długi, ale pojedynczy. Nie wygląda mi to na Formica sp... Wydaje mi się jednak, że to może być jakaś Chthonolasius, ale pewności nie mamCiastko pisze: czw 16 lip, 2020 Mam takie zdjęcia jeżeli nie wyraźnie widać mogę spróbować zrobić jeszcze.
Chthonolasius chyba jednak nie złożyłaby jaj bez adopcji... Czy te jajeczka są widoczne, czy przybrała taką pozycję? Całkiem szybko, skoro już sąCiastko pisze: czw 16 lip, 2020 Dosłownie przed chwilą królowa zaczeła znosić jajeczka i nie wiem co mam robić bo to moja pierwsza hodowla złapanej królowej. Czy to może jakoś pomóc w odgadnięciu co to za mróweczka?
PS.
Ten proces nie wymaga ingerencji hodowcy
Nie wiem, jaki to gatunek. Zobaczymy za kilka dniCiastko pisze: czw 16 lip, 2020 Złożyła jedno jajeczko ale niestety wystawiłem ją na światło zestresowała się i na moich oczach je zjadła. Ale jajeczko było.
- slodkie_ciacho
- Kontakt:
Cunicularia jest klasztorna, sama wychowa pierwsze potomstwo, rufa i inne kopcówki nie-nowe gniazda powstają przez podział starego lub przez wniknięcie do gniazd Serviformica. Chthonolasius też nie da rady sama.
.png)