Nie mogę zrobić tak jak to pokazuje Mati&Mrówki bo u mnie najzimniej to 20C
Chciałbym sie zapytać jak wy robicie hibernacje i jak mam ją zrobić? czy są inne opcje?
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy
Jest końcówka sierpnia a ty chcesz ją już hibernowaćKotLuminos pisze: pn 31 sie, 2020 WitamU mojej Samotnej Królowej zauważyłem jendą rzecz: siedzi w swoim "Pokoju Królewskim" i się nie rusza co (według mnie) sugeruje że królowa nie chce marnować zapasów w odwłoku(nie zaczeła czerwieć) więc posłucham się jej i od jutra chciałbym zacząć proces hibernacji tylko...nie wiem jak to zrobić
Nie mogę zrobić tak jak to pokazuje Mati&Mrówki bo u mnie najzimniej to 20C
Chciałbym sie zapytać jak wy robicie hibernacje i jak mam ją zrobić? czy są inne opcje?
Nie wiem czy temperatura w ten sposób nie będzie spadać zbyt szybko. Tak teraz pamiętam że srebrny w którymś ze swoich filmów bądź napisał w komentarzu że gdy odhibernowywał swoje mrówki to na na początek wyją je z kanału naprawczego (gdzie były zimowane) i wystawił je w nocy na balkon i tam do rana temperatura wzrastała aż do temeratury pokojowej. W twoim przypadku możemy zrobić na odwrót. To znaczy na czas hibernacji zanim włożymy je do lodówki wystawiamy w ciągu w miarę ciepłego dnia na balkon i tam do nocy temperatura spadnie powiedzmy do 10 stopni Celsjusza. I w nocy zabieramy mrówki z balkonu do lodówki gdzie tą ustawiamy na najwyższą temp (czyli zazwyczaj jest to 7 stopni), i co godzinę zmniejszyły aż do temperatury hibernacyjnej (ok. 3 stopnie). Tak ja sobie to wymyśliłemKotLuminos pisze: śr 02 wrz, 2020 W tedy powinna się zmiejszać samą temperatura do temperatury w lodówce