Problem z Messor Barbarus
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod
Wpuściłeś je znowu do gniazda zamiast trzymać w probówce?
Jaką liczebność ma teraz kolonia?
Jaką liczebność ma teraz kolonia?
W niebie:
Lasius niger
Lasius flavus
Chthonolasius sp.
Formica cinerea
Myrmica spp.
Leptothorax acervorum
U mnie:
Formica fusca
Crematogaster scutellaris
Camponotus nicobarensis
Camponotus japonicus
Lasius niger
Lasius flavus
Chthonolasius sp.
Formica cinerea
Myrmica spp.
Leptothorax acervorum
U mnie:
Formica fusca
Crematogaster scutellaris
Camponotus nicobarensis
Camponotus japonicus
Witaj, niestety ale popełniłaś znowu tam sam błąd
Zalecam przeneść je jeszcze raz do firststep'a (probówki), i nie przenosić ich z powrotem do formi gdy nie zabraknie im miejsca.
Pozdrawiam
L. cf. niger
F. fusca
F. fusca
Wydaje mi się że bedzie to tak samo możliwe jak przedtem. Na arenie połóż przygotowaną zakrytą np. folią aluminiową probówkę i nie nawadniaj gniazda. Musisz poprostu podążać tymi samymi krokami co przedtem. Jeżeli zostawisz mrówki w tak małym gdziździe, będą się źle rozwijać. Będą się stresować a nastepne pokolwnia będą przybywać w mozolnym tempie. A jeśli nie to wszystko to jest jeszcze inna możliwość. Mrówki zakopią się w jednej komorze (co już robią jak napusałaś. A resztę gniazda będą traktować jako arenę na której będą znosić śmieci. Co będzie prowadzić do rozwoju roztoczy. A tego raczej niechcesz
L. cf. niger
F. fusca
F. fusca
Witam. Jak na moje to mają tam jeszcze troche miejsca, zwłaszcza że mają jeszcze dużą przestrzeń na drążenie tunelikapka pisze: pt 02 kwie, 2021 Witam. Mam pytanie, czy nie jest tu już troszkę za ciasno? Jeżeli zle myśle, to jak zaobserwuje, ze to czas na zmianę? Pozdrawiam!;)
L. cf. niger
F. fusca
F. fusca
.png)