SEZON RÓJKOWY 2007/2008 , nasze zdobyczne królowe itd.....

Wszystko to co dotyczy zdobywania królowych podczas rójki

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod

Awatar użytkownika
5elements

czw 19 kwie, 2007

Jak sie nazywa takie skupisko jednego gatunku w jednym miejscu? Jestem ciekaw czy to jedna kolonia jest czy założyły taką wspólnote mieszkaniową ;D

Czy ktoś mi da dokładniejsze namiary na siedlisko Campo ? , ustawiłbym moje sensory w te kierunki i poszukał jakiegoś okazu , w jakich okolicach szukać przy jakich drzewach itd...
mrówki są wszędzie wystarczy spojrzeć pod nogi.
Tommygun

pn 23 kwie, 2007

Hej! :)
Czy ktoś mógłby mi powiedzieć kiedy roi się Camponotus fallax? (Namierzyłem kolonie pod domem :mrgreen: )
Z tego co się zorientowałem to pewnie niedługo, ale może musza być spełnione jakieś bardziej określone warunki (jak np. wieczór dla C. ligniperdus)?

Z góry dzięki i pozdrawiam.
Semper Fi!
Awatar użytkownika
pabloles

śr 25 kwie, 2007

Bydgoszcz: u mnie też nic.... :/

Jak szukać koloni? Jedynie ostatnio przez przypadek odkryłem ogromną kolonie l.fuliginotus
Awatar użytkownika
5elements

śr 25 kwie, 2007

Teraz jak już jest ciepło to mrówy chowią si troche niżej :) , ale nadal masz szanse na myrmice i fusce szukaj w konarach , pod kamieniami itd... , rozglądaj sie uważnie po ziemi bo ja spacerując po lesie znalazłem kilka samotnych królowych.
Awatar użytkownika
pabloles

śr 25 kwie, 2007

Na działce zlokalizowałem m.rubra :) (o nigerkach nie wspominam)
Awatar użytkownika
5elements

śr 25 kwie, 2007

Rubre jeśli gniazduje pod kamieniem to wyłapiesz nawet całą kolonie ale nigerka nie masz szans :)
Awatar użytkownika
geb88

śr 25 kwie, 2007

No a ja dzisiaj znalazłam kolejne 2 królowe myrmica rubra :mrgreen: czyli łącznie 5 znalezionych :P + parenaście robo tego gatunku z 4 larwami (ale nie tego gniazda- bo tamte młode królowe były ;)). Jak do nich dołączyć robotnice??
Nie ma głupich pytań. Bywają tylko głupie odpowiedzi, więc pytaj śmiało :)
Newbie's Defender
O mnie |Blog o hodowli mrówek|Blog Temnothorax corticalis|Blog Leptothorax acervorum|Opowieść Camponotus herculeanus
Awatar użytkownika
M@teusz

śr 25 kwie, 2007

Skończyły się moje egz i nareszcie mogę się zająć poszukiwaniem rójkowych księżniczek. Jedyną tegoroczną znalazłem w ogródku na kamieniu(M. rugulosa), miała się dobrze, złożyła swoje pierwsze jaja, niestety z niewiadomych przyczyn wyzionęła ducha. Pokój jej czułkom.
Obrazek
Gór mi mało i trzeba mi więcej...
Awatar użytkownika
Jeremi
Kontakt:

czw 26 kwie, 2007

Geb, a czy przypadkiem obok tych królowych rubry nie kręciły się jakieś robotnice?Bo jesli tak to je też trzeba było złapac...
Awatar użytkownika
geb88

czw 26 kwie, 2007

było jedno gniazdo... dosyć spore, ale drugą królową (wzięłą się skądś nagle) atakowały i wtedy ją wyratowałam ..
Newbie's Defender
O mnie |Blog o hodowli mrówek|Blog Temnothorax corticalis|Blog Leptothorax acervorum|Opowieść Camponotus herculeanus
Awatar użytkownika
Albert

czw 26 kwie, 2007

Wsadzesz taka delikwentkę do kroku pierwszego. Musi miec kilka przegród. Dajesz to środka kropelke miodu i małego świerszcza (najlepiej uśmierconego). Chowasz do szyflady ze skarpetkami na samo dno i zapominasz na 5 dni. Jeśli wszystko jej pasuje pojawiają sie jajka.

Moja Myrmica sp "Gigas" posiada juz larwy :D
rzepa żepa ziepa ziepa
Mrówek

czw 26 kwie, 2007

U mnie jsest mrówczy raj :D Niestety, widzę same robotnice, najgorsze jest to, że prawdopodobnie przegapiłem rójke Manicy, ale jest jeszcze nadzieja...
Awatar użytkownika
geb88

czw 26 kwie, 2007

Obie królowe są atakowane :? Czyli obie nie są z tamtego mrowiska. A to czasem nie jest tak, że królowa m. rubra ma jaja dopiero po roku (coś mi kolega mówił, ale nie bardzo chce mi się wierzyć :roll: )?
Newbie's Defender
Awatar użytkownika
5elements

czw 26 kwie, 2007

jesli to tegoroczna królewna to powinna znieść jajka bo wczesna wiosna jest jeszcze awiec cale lato przed nią :) heheh
Awatar użytkownika
pabloles

czw 26 kwie, 2007

Hmm, mrówki szukać bardziej w lesie, czy na jego obrzeżach, może na łące czy polu? :)
Mrówek

czw 26 kwie, 2007

Generalnie radziłbym na obrzeżach lasu. Łatwiej zauważysz mrówy, a i więcej gat. żyje na obrzeżu (więcej słońca).
Goliard

pt 27 kwie, 2007

Jestem mocno zdziwiony, że tyle wam się roi m.rubra. Ja tych mrówek nie widziałem od czasu dzieciństwa! Mieszkałem w Warszawie i kiedyś na moim osiedlu można je było znaleźć pod kamieniami, albo "w krawężniku", ale stopniowo były wypierane przez l.niger. Dlatego dziwi mnie, kiedy czytam, że wścieklice je eksterminują, bo ostatnie spotkanie z m.rubrą jakie pamiętam to była obserwacja eksterminacji w drugą stronę!

Teraz mieszkam we Wrocławiu i obudziło się wiele gatunków, ale rubry jeszcze nie widziałem, nie licząc jednych domniemanych zwłok, wleczonych przez nigerkę w okolicy mojego wydziału... z drugiej paczki, spodziewam się, że z drugiej strony budynku, jest więcej miejsc w guście tej mrówki, jak tylko kupię sprzęt to pójdę i poszukam.

Rojenia się tych mrówek nie widziałem chyba nigdy, chociaż mogłem po prostu nie rozpoznać, z tego powodu, że tak dawno je widziałem. Może jest jakaś mapa występowania gatunków w Polsce? M. Ruba mi się bardzo podobają, a poza tym liczę na to, że uda mi się zwędzić kilka królowych bez robienia krzywdy całemu mrowisku...

W razie czego poczekam na nigerki, bo te znam świetnie, zresztą na moim obecnym osiedlu (Karłowice) wyroiło się ich w zeszłym roku tyle, że mnie oblazły (same się proszą, no), spodziewam się niedługo powtórki.
Awatar użytkownika
gn
Kontakt:

pt 27 kwie, 2007

http://formicarium.pl/zagadki/gdziesamrowki2rd.html - myrmice pod cegłą leżącą na brzegu lasu.
http://formicopedia.org
Awatar użytkownika
pabloles

pt 27 kwie, 2007

gn pisze:http://formicarium.pl/zagadki/gdziesamrowki2rd.html - myrmice pod cegłą leżącą na brzegu lasu.
W tym roku zamierzam upolować f.cinerea, gdzie można je znaleźć?
Awatar użytkownika
5elements

pt 27 kwie, 2007

Cinerea to rójkowa tylko , niewarto niszczyć ich gniazdek :) mi w tym roku przeszła już koło nosa piękna królowa tego gatunku
Awatar użytkownika
5elements

pt 27 kwie, 2007

A teraz zgadywanka , kto mi podpowie co to może być :twisted: , mam już ją miesiąc , no i ma caaaałąąąą kupe jajek , przypuszczam że będą też larwy ale narazie małe hehe , była szczupła kiedy ją znalazłem.

Na tego kto określi najbliżej pasujący gatunek czeka nagroda w postaci jeszcze jednej takiej królowej która także posiadam , znalezioną miesiąc temu

Obrazek
Awatar użytkownika
pabloles

pt 27 kwie, 2007

Obstawiam na l.niger
Awatar użytkownika
5elements

pt 27 kwie, 2007

No właśnie Niger ma duży odwłok wypełniony substancjami odżywczymi a ta znaleziona serio miała sportową sylwetkę dopiero po nakarmieniu napęczniała ;D
asak

pt 27 kwie, 2007

L. fuliginosus

ps. jak coś to piszę się na królową
Awatar użytkownika
gn
Kontakt:

pt 27 kwie, 2007

pabloles pisze:W tym roku zamierzam upolować f.cinerea, gdzie można je znaleźć?
Pytasz - odpowiadam: http://formicarium.pl/zagadki/gdziesamr ... nerea.html :-)
http://formicopedia.org
Zablokowany