Hibernacja a potomstwo, co rozmnaża się.
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy
Czy hibernacja jest potrzebna do takiego innego potomstwa (chyba raczej tak, jak sądzę) i czy można to zrobić jak, już królowa złoży jaja na następne pokolenie ?
Nie ma głupich pytań. Bywają tylko głupie odpowiedzi, więc pytaj śmiało :)
Newbie's Defender
O mnie |Blog o hodowli mrówek|Blog Temnothorax corticalis|Blog Leptothorax acervorum|Opowieść Camponotus herculeanus
Newbie's Defender
O mnie |Blog o hodowli mrówek|Blog Temnothorax corticalis|Blog Leptothorax acervorum|Opowieść Camponotus herculeanus
Owszem 
To fajno
czyli sie w miarę możliwości o to postaram.. A! a jak to może wyglądać ze sztuczną rójką? jakby wypchnięte z gniazda osobniki złapać i wsadzić do "słoika" razem taką parkę to by się udało? czy może w gnieździe dałoby się "rozmnożyć"? a potem przenieść tylko??
Newbie's Defender
Newbie's Defender
Po pierwsze: płciowe osobniki muszą być z różnych mrowisk (wyjątkiem są niektóre gatunki poliginiczne).geb88 pisze:a jak to może wyglądać ze sztuczną rójką? jakby wypchnięte z gniazda osobniki złapać i wsadzić do "słoika" razem taką parkę to by się udało?
Po drugie: mrówki aby odbyć lot godowy potrzebują przestrzeni, także słoik tu nie wypali. W słoiku rójkę może odbyć jedynie F. rufa, F. polyctena i F. prantensis, gdyż część samic tego gatunku roi się na powierzchi kopca, po czym wraca do gniazda.
O nie nie.
Ja z powodzeniem rozmnozyłem myrmice w tic taku a nigerka w słoiku po majonezie
łapiemy samce i samice ale musimy pamietac o tym aby były z innych gniazd. Czasami nawet nigerka z braciszkiem pobaraszkuje
samce z powodzeniem włażna na samice. Co prawda odbijać sie to może na jakości potomstwa bo przecie nie ma poscigu za matka ale, u mnie jest narazie dobrze 
Ja z powodzeniem rozmnozyłem myrmice w tic taku a nigerka w słoiku po majonezie
łapiemy samce i samice ale musimy pamietac o tym aby były z innych gniazd. Czasami nawet nigerka z braciszkiem pobaraszkuje
rzepa żepa ziepa ziepa
Ja powrócę jeszcze do hibernacji.. Kto ma starą lodówkę lat 80-tych? Nie wiem jak u mnie się rozkłada temperatura w lodówce, a nie chcę sobie mrófkuf zmrozić na sztywno.
Newbie's Defender
Newbie's Defender
Dolne półki, te na owoce / warzywa, zawsze są najcieplejsze – powinno tam plus kilka stopni, zależy również od ustawienia na pokrętle regulacyjnym i „obciążenia” lodówki. Trzeba jednak pamiętać, że każdy egzemplarz z czasem może różnie działać. Obejrzyj również komorę na zamrażalnik, czy jest w miarę szczelna, tj. czy się domyka i nie odchodzi uszczelka – już widziałem rzeczy zmarznięte na kość, jak ktoś zostawił te drzwiczki niedomknięte. Problemu nie powinno być, gdy zamrażalinik jest oddzielny.
Dla bezpieczeństwa bym sprawdził termometrem (można kupić taki malutki za 5 zł w jakimś akwarystycznym sklepie).
Dla bezpieczeństwa bym sprawdził termometrem (można kupić taki malutki za 5 zł w jakimś akwarystycznym sklepie).
Messor sp., C. ligniperda, F. sanguinea, F. fusca, L. flavus, L. niger, Myrmica sp., T. caespitum, łączona: M. rubra + L. niger.
Zamrażalnik jest na górze, ale drzwiczki odlatują
Newbie's Defender
Newbie's Defender
Hehe, a dziś w mojej kolonii crassispinusa obudziło się nowe pokolenie: 6 samic i 2 samce. I to bez hibernacjii! Kolonia liczy 2 królowe (ale jedna czerwi tylko, druga jest jak robotnica) i 30 robo.
rzepa żepa ziepa ziepa
OFFTOPICM@teusz pisze:za każdym razem jak otwieram lodówe to te wstrętne drzwiczki się na mnie rzucają Laughing
Przytykaj chlebem szparę gdzieś, to nie będą odlatywać- przynajmniej nie za każdym razem.
Newbie's Defender
Newbie's Defender
.png)