Umarła/ uciekła królowa

Miejsce dla początkujących. Masz podstawowe pytania? - śmiało je zadawaj, każdy kiedyś zaczynał :)

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod

Ania niunia

wt 03 wrz, 2024

Miałam dwie probówki z dwiema królowymi było potomstwo i w ogóle było wszystko super ale w jeden dzień zobaczyłam ze jednej probówki nie ma. Jak sie potem okazało ta probówka spadła i z niej uciekła królowa. Kiedy dobrze poszukałam jej zobaczyłam ze już nie żyła :placze: ( została zjedzona przez pająka) i teraz nie wiem co robić z innymi mrówkami. Tak jak już wspomniałam miałam dwie królowe ale nie wiem zabardzo jak można adaptować sieroty do nowej matki. Mogł by mi ktoś pomoc?
Awatar użytkownika
slodkie_ciacho
Kontakt:

śr 04 wrz, 2024

Witam.
Ania niunia pisze: wt 03 wrz, 2024 Tak jak już wspomniałam miałam dwie królowe ale nie wiem zabardzo jak można adaptować sieroty do nowej matki.
Najlepiej to po prostu przełożyć same jaja/larwy i poczwarki, a robotnic nie wpuszczać do drugiej królowej. Istnieje spore ryzyko, że robotnice będą walczyć, a nawet zabiją królową.
Skoro żyją w probówkach, to wnioskuję, że to bardzo małe kolonie, więc nie warto ryzykować dla kilku robotnic.
Pozdrawiam
Igor09

śr 04 wrz, 2024

tobie ciastku udało się, a ilość robotnic była pokaźna :p
~Igorrrrr5
Zapraszam na mój kanał na youtube: https://youtube.com/@worldofantsofficial :naglowie:
Awatar użytkownika
slodkie_ciacho
Kontakt:

śr 04 wrz, 2024

Igor09 pisze: śr 04 wrz, 2024 tobie ciastku udało się, a ilość robotnic była pokaźna :p
No właśnie, robotnic było sporo więc było to warte ryzyka. Po drugie Manica rubida jest poliginiczna, więc jest większa szansa, że zaakceptują inną królową.
Ale co do samego procesu jak zaadoptować:
Śmierć królowej, co dalej?
Adopcja przez lodówkę
ODPOWIEDZ