SEZON RÓJKOWY 2007/2008 , nasze zdobyczne królowe itd.....

Wszystko to co dotyczy zdobywania królowych podczas rójki

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod

Awatar użytkownika
5elements

czw 03 maja, 2007

Ależ fotki są nawet tutaj w galerii heheh

http://formicarium.pl/galeria/displayim ... m=17&pos=0

Moje królowe są identyczne jak ta , tylko że ciut mniejsze tak jak opisywałem , i ten charakterystyczny wzorek no wypisz wymaluj tak samo wygląda :)

Narazie mrówy bardzo mi sie podobają , są spokojne , nie są tak narwane jak naprzykład fusca moja która szybko sie stresuje i lata jak opetana :)

Apropo jeszcze rufibarbis , wczoraj przechodziłem dokładnie w tym miejscu gdzie było to rozgrywane i nie widziałem aaaaaniiiii jednej tej formicy normalnie pustka tylko nigerki popylały , awiec to nie mogla byc rójka poprostu kolonia nagle musiała sie wyprowadzić a może to niger najechał na ich kopiec , bo wtedy w tym kopcu także widziałem te formice razem z nigerami, teraz w tym miejscu tylko nigery pozostały , awiec miałem chyba szczeście że znalazłem sie tam o tej porze.

Wczoraj szukałem Campo w mej okolicy i czterokropka , szukałem , szukałem , wypaliłem papierosa , szukałem , szukałem , wypaliłem 2 papierosy bo sie denerwowałem , szukałem , szukałem i poszedłem na piwo bo nigdzie ani czterokropa ani campo , szukalem w doroslych lasach na obrzeżach w środku i nic :)

PS. Walłem 100 posta dla tego tematu ;D
mrówki są wszędzie wystarczy spojrzeć pod nogi.
Awatar użytkownika
M@teusz

wt 08 maja, 2007

Mam w ogrodzie oczko wodne, dookoła obłożone kamieniami, lecz gniazdują tam tylko L.niger i flavus(czasem można spotkać po kilka robotnic S. fugax). No więc podnoszę kamień gdzie jest gniazdo flavusa a tam cała komora wypełniona po brzegi poczwarami królewskimi... podnoszę kamień pod którym gniazdują L.niger a tam identyczna sytuacja: po sam wierzch poczwarki królewskie.... w takim razie niedaleko do rójki :wink:

POZDRAWIAM, mateusz
Obrazek
Gór mi mało i trzeba mi więcej...
Awatar użytkownika
Mrówkolew
Kontakt:

wt 08 maja, 2007

M@teusz pisze:a tam cała komora wypełniona po brzegi poczwarami królewskimi...
Poczwarkami czy larwami? Myślę, że to były raczej larwy. Nawet Tetramorium, ktory roi się w czerwcu, jeszcze nie ma królewskich poczwar :)
asak

wt 08 maja, 2007

U mnie Lasius niger ma już poczwarki królewskie
Awatar użytkownika
5elements

śr 09 maja, 2007

Moim zdaniem wszsytko zależy od pogody , mrókolwie sam powiedziałeś że złapałeś królowe myrmic i że to taki mały ewenement z tak wczesną rójką :)

Apropo rufibarbis to raczej niebyła rójka tylko przenosiny kolonii w inne miejsce , miałem akurat to szczęście że znalazłem się w odpowiednim czasie i miejscu :)
Awatar użytkownika
M@teusz

śr 09 maja, 2007

Fakt -część była larw, ale większość poczwarki :)
PS: Czy możliwe jest, że jednego dnia pod tym samym kamieniem jest L.flavus,(w.w. komora z przyszłym pokoleniem) a już nazajutrz siedzi tam L. niger?
Obrazek
Gór mi mało i trzeba mi więcej...
Awatar użytkownika
gn
Kontakt:

śr 09 maja, 2007

M@teusz pisze:pod tym samym kamieniem
Tak, jest to możliwe - kamień to tylko miejsce na wygrzewanie larw i poczwarek.
http://formicopedia.org
Awatar użytkownika
ehx-ray

śr 09 maja, 2007

ja mam na ogródku zakopaną starą wannę (płytką) do samych krawędzi. Siedzą tam i nigerki jak i flavusy, będąc tak wymieszane że wygląda to jak jedna, dwukolorowa kolonia. Nie zwracają w ogóle na siebie uwagi.
pozdro
Awatar użytkownika
5elements

czw 10 maja, 2007

U mnie przerwa w dostawie królowych do tik taka ponieważ od kilku dni pada i pada i pada heheh dzisiaj sie troche przejaśniło ale i tak jest chłodno awiec nici z mrówkowania hehehe.

Pójde jedynie w starych drzewach szukać campo bo musi być niema bata :)
Tommygun

czw 10 maja, 2007

U mnie też wczoraj padało (nawet w nocy) a dzisiaj znalazłem Myrmice :)

Jak ktoś zauważy rójkę L. fuliginosus i C. fallax to niech szybko daje znać! :)
Semper Fi!
Mrówek

czw 10 maja, 2007

Podpisuje się pod Tommym. Gniazdo fuligonosus mam, a fallaxa znam okolice, więc pisać.!
Awatar użytkownika
Mrówkolew
Kontakt:

czw 10 maja, 2007

Do rójki fuliginosusa jest jeszcze trochę czasu, ale myślę, że ludziom, którzy interesują się mrówkami trudno ją przegapić, gdyż jest bardzo obfita. Ja w zeszłym roku znalazłem 5 krolowych u siebie na tarasie. Polecam już zacząć łapać robotnice umbratusa, bo królowe stosunkowo szybko bez nich giną, a jak takie robotnice są potrzebne to najczęściej ich nie ma :)

U mnie również od kilku dni pada i teraz dopiero się widzi ile jest Myrmic :)
Awatar użytkownika
geb88

czw 10 maja, 2007

Właśnie.. złapałam ostatnio parę królowych z miejsc przeznaczonych do "rozbiórki" w ogrodzie (m.in, szklarnia, stara donica ze śmieciami ogrodowymi).. mam teraz problem, bo królowe są jakieś nietypowe jak na l. niger, a robotnice za jasne(bardziej szare niż ciemne) to zdjęcie robotnic:
http://www.flickr.com/photos/7571966@N04/480326076/
a to królowej (niestety usyfiona :/) :
http://www.flickr.com/photos/7571966@N04/467255639/

Trochę nie tutaj.. miałam już l.niger i jakaś taka inna była, chcę być pewna na rójkę jak będzie w lipcu ;)
Nie ma głupich pytań. Bywają tylko głupie odpowiedzi, więc pytaj śmiało :)
Newbie's Defender
O mnie |Blog o hodowli mrówek|Blog Temnothorax corticalis|Blog Leptothorax acervorum|Opowieść Camponotus herculeanus
Tommygun

czw 10 maja, 2007

a jak takie robotnice są potrzebne to najczęściej ich nie ma :)
Dokładnie, tak jest zawsze :) A co do samej rójki, to może i jest obfita ale mnie zeszłego roku udało się złapać tylko 4 królowe :P

BTW... Czy ma ktoś dostęp do robotnic L. umbratus, bo mnie nie udało się jak do tej pory namierzyć gniazda, a zeszłoroczna królowa miała PH...

Ja w tym roku będę próbował zaadoptować królową L. fuliginosus do robotnic L. niger, i może spróbuję też z robotnicami kartonówki (no chyba, że będę miał L. umbratus ;))
Semper Fi!
Awatar użytkownika
Jeremi
Kontakt:

czw 10 maja, 2007

L.niger mogą być trochę szare... zależy czy żyją pod ziemią czy są bardziej na słońcu.
Awatar użytkownika
ehx-ray

czw 10 maja, 2007

@tommygun- a jak rozrużnić czy robo to l.flavus czy l.umbrtaus? Bo takich koloni na ogródku mam pare ale nie wiem który to dokładnie gatunek...
pozdro
Awatar użytkownika
Jeremi
Kontakt:

czw 10 maja, 2007

umbratus jest większy i jest bardziej czerwona niz żółta, a flavus jest bardziej zółty niż brunatny :shock:
Awatar użytkownika
Mrówkolew
Kontakt:

czw 10 maja, 2007

ehx-ray pisze:@tommygun- a jak rozrużnić czy robo to l.flavus czy l.umbrtaus?
Ja to rozróżniam po kolorze ,,łebka". Flavusy mają dużo ciemniejsze
Awatar użytkownika
geb88

czw 10 maja, 2007

A moje Flavus mają jasne łepki jak reszta ciała.. (no niektóre trochę ciemniejsze.. ale prawie nie ma różnicy). Na szczęście u mnie nie ma umbratus - nie mam problemu ;)
Nie ma głupich pytań. Bywają tylko głupie odpowiedzi, więc pytaj śmiało :)
Newbie's Defender
O mnie |Blog o hodowli mrówek|Blog Temnothorax corticalis|Blog Leptothorax acervorum|Opowieść Camponotus herculeanus
Awatar użytkownika
ehx-ray

czw 10 maja, 2007

tylko mając jednego rodzaju mrówki w ogrodzie, nie moge stwierdzić czy to są te z ciemniejszym łebkiem czy jasniejszym :shock:
brak porównania. dobra koniec offtopu

pozdro
pozdro
Tommygun

pt 11 maja, 2007

Najlepiej rozpoznawać po wielkości robotnic, a najbardziej komfortowa sytuacja jest wtedy, kiedy mamy do "dyspozycji" robotnice obydwu gatunków - wtedy nie ma problemu - widać różnicę gabarytową.

Dziś piękna pogoda, zapowiadali 25 st... Może wreszcie coś się wyroi! :D
Semper Fi!
asak

pt 11 maja, 2007

Ja dzisiaj złapałem królową kartonówki 8)
Awatar użytkownika
5elements

pt 11 maja, 2007

Ale faaajnie , ja sobie złapie albo kupie po przyjeździe z UK :)
Awatar użytkownika
Albert

pt 11 maja, 2007

Dziz przez balkon wleciał mi smaiec jakiegos Campo. Był smoliście czarny i miął wiecej niz 1 cm. Może fallax?
rzepa żepa ziepa ziepa
Awatar użytkownika
ArkadiuszA

sob 12 maja, 2007

Południe Katowic - "obfita" rójka Manica rubida.
Pozdrawiam
AREK
Zablokowany