Zamrówczanie terenów!

To jest forum o mrówkach występujących w Polsce

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy

Czy jesteś za zamrówczaniem terenów?

Czas głosowania minął czw 04 lut, 2010

Tak
15
75%
Nie
5
25%

Liczba głosów: 20
Awatar użytkownika
Mrówkolew
Kontakt:

sob 12 maja, 2007

Witam!

Zauważyłem, że na moich terenach jest bardzo mało, niektórych gatunków. Np. w ogóle nie widziałem ŻADNEGO Camponotusa! Wkurza mnie to niezmiernie! Wpadłem zatem na pomysł aby przeprowadzić akcję ,,wymiana gatunków". Możnaby było się wymieniać koloniami mrówek, aby ,,zamrówczyć" swoje tereny. Np. u mnie jest mało Camponorusa, więc ktoś podsyła mi 3 kolonie, natomiast u niego jest mało Tetramorium, więc ja podsyłam mu, 3 kolonie itp. Jeśli u Ciebie jest dość obfita rójka jakiegoś gatunku, to zbierasz jak najwięcej królowych, aby wymienić się z kimś na inne królowe, poczym ten ktoś komu je oddałeś, odhoduje je do kilku robotnic, wypuści na wolność w miejscu, w którym chce, będzie przez jakiś czas dokarmiał, a potem cieszył się obserwacjami nowych gatunków :) Co myślicie o tym pomyśle? Jakie u was gatunki są popularne? U mnie są to:
- Lasius niger oczywiście :)
- Lasius flavus
- Lasius umbratus
- Tetramorium caespirum
- Lasius fuliginosus
- Formica cinerea
- Formica fusca

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Albert

sob 12 maja, 2007

To że u Ciebie ich nie ma, świadczy o nieodpowiedznich warunkach dla nich... a może ich po prostu nie widzisz??
rzepa żepa ziepa ziepa
Awatar użytkownika
Mrówkolew
Kontakt:

sob 12 maja, 2007

Albert pisze:a może ich po prostu nie widzisz??
To odpada na pewno :) Już drugi sezon kilka razy w tygodniu prowadzę obserwacje terenowe i jeszcze się na nie nie natknąłem.
Awatar użytkownika
gn
Kontakt:

sob 12 maja, 2007

Mrówkolew pisze:Już drugi sezon kilka razy w tygodniu prowadzę obserwacje terenowe i jeszcze się na nie nie natknąłem.
A ile razy w życiu je widziałeś na wolności? :-)
Zauważalność zależy od wcześniejszych obserwacji. Podam ci przykład: Dwa lata temu bardzo podobały mi się kartonówki - takie ładne smoliście czarne mróweczki.. potrafiące budować korytarze w drzewie. Ach jak fajnie byłoby takie móc obserwować lub nawet hodować. :) Niestety nigdzie w mojej okolicy nie mogłem ich spotkać. Prawie dwa lata temu, po raz pierwszy, zobaczyłem je w Poznaniu na Malcie, na polanie obok pomnika harcerzy (pomnik to ten punkt w kwadracie, a mrówki azymut 40 przez polanę do najbliższych drzew). Na drugi dzień gdy przyszedłem zabrać kilkanaście mrówek do pudełka po tiktakach znalazłem te mrówki w kilku innych drzewach. Teraz jeśli są to od razu je znajduję. Podobnie hurtnicę wstydliwą - nawet jak nie wychodzi z gniazda to wiem, że tam jest.

Podobny efekt można zauważyć u początkujących, którzy nie potrafią zauważyć rójki lasius Niger. :D
http://formicopedia.org
Awatar użytkownika
Mrówkolew
Kontakt:

sob 12 maja, 2007

gn pisze:A ile razy w życiu je widziałeś na wolności?
Na wolności widziałem je dokładnie 2 razy, ale nigdy na warmii i mazurach.

A tak w ogóle to zupełnie się z Tobą zgadzam. Mając większą wiedze, więcej się zauważa, zauważając więcej życie jest ciekawsze :)
Awatar użytkownika
Albert

pn 14 maja, 2007

Pozatym zawleczenie obcego* dla tego tyerenu ghatunku moze miec fatalny wpływ na ekosystem...

*rozumiane jest to przez "nie stwierdzono wystepowania"
rzepa żepa ziepa ziepa
Awatar użytkownika
Mr.Q
Kontakt:

pn 14 maja, 2007

Ja sie zgadzam z Albertem - juz ten temat byl chyba kiedys poruszany na mrowki.info - tam jest dokladniej rozwiniety, ai ja ja zdania nie zmienie ;)
POZDRAWIAM! Mr.Q Chamaeleonid

http://picasaweb.google.pl/MrQ1987

http://www.mynight.pl/
Awatar użytkownika
Mrówkolew
Kontakt:

pn 14 maja, 2007

Albert pisze:Pozatym zawleczenie obcego* dla tego tyerenu ghatunku moze miec fatalny wpływ na ekosystem...
Raczej tyczy się to gatunków zagranicznych. Wątpię żeby kilka kolonii Camponotus miało mieć fatalny wpływ na ekosystem :P No bo co może się stać?
Awatar użytkownika
Albert

pn 14 maja, 2007

Nie gdybaj tylko nie nalezy tego robić :D
Ja chciałby widzieć u siebie na podwórku messorka ale nie wolno mi go wypuszczać.

A co sie może stac, to przytocze tu przykład żółwia czerwonolicego i błotnego.
rzepa żepa ziepa ziepa
Awatar użytkownika
geb88

pn 14 maja, 2007

Albo piranii w naszych stawach :]
Nie ma głupich pytań. Bywają tylko głupie odpowiedzi, więc pytaj śmiało :)
Newbie's Defender
O mnie |Blog o hodowli mrówek|Blog Temnothorax corticalis|Blog Leptothorax acervorum|Opowieść Camponotus herculeanus
Mrówek

pn 14 maja, 2007

Jednakowosz ja bym zaryzykował :twisted:
Awatar użytkownika
M@teusz

pn 14 maja, 2007

z żółwiami i piraniami czy mrówkami? z tym ostatnim to jeszcze ale te 2 pierwsze...-nie radzę, po co niszczyć naturalną faunę polski?
Obrazek
Gór mi mało i trzeba mi więcej...
Awatar użytkownika
Mrówkolew
Kontakt:

pn 14 maja, 2007

Ale wy nadal mówicie o egzotyce! Żółwie swoją drogą, Messor swoją drogą, ale mi chodzi o zamrówczanie terenów polskimi mrówami!
Awatar użytkownika
Albert

wt 15 maja, 2007

Ale to że nie wystepuje tam (czyt. nie stwierdziłeś) Campo to nie znaczy że możesz tam go wprowadzić! Jesli tam nie wystepuje to dla tego terenu i jego mieszkańców będzie egzotyka! Zajmie stanowiska nadrzewne wypierając stamtąd innych dendrofili...
rzepa żepa ziepa ziepa
ODPOWIEDZ