cholercia, skąd tu wytrzasnąć parę robo umbratuska?
odezwała się do mnie 1 osoba, ale nie mam z nią kontaktu a królowa Lasius fuliginosus stygnie w lodówce...
dziś jak nigdy przeszedłem się do lasu, niestety bezskutecznie, bo jedynymi zwierzątkami przyniesioonymi z lasu były 2 kleszcze + trochę innych robaków na ubraniu.
a lasek obok mnie jest wprost nieprzyzwoicie czysty, chyba za czesto tam sprzataja, zadnych kamieni czy duzych smieci. pod lezacymi konarami tez tylko czarne mrowki byly ;-(
skąd tu wziąść parę robo umbratuska?
Moderator: Moderatorzy
mam ten sam problem. Niedługo rójka będzie pewnie Lasius fuliginosus a ja ciągle nie wiem czy żółciaste mrówy pod kamieniami to flavus czy umbratus....
Kombinuje tak: Wokół jest pełno koloni Lasius fuliginosus więc i umbratusy powinny być...
Mieszkam w Wawie i praktycznie pod każdym kamieniem są tutaj jakieś żółciaki:D
Kombinuje tak: Wokół jest pełno koloni Lasius fuliginosus więc i umbratusy powinny być...
Mieszkam w Wawie i praktycznie pod każdym kamieniem są tutaj jakieś żółciaki:D
pozdro
a nie lepiej przyłączyć od razu fuliginosus? u mnie są tylko flavus, umbratus ni jednej widać. mojej dzisiejszej królowej 2robotnice fuliginosus już odcęły kawałek czółka
(ciekawe jak to zrobiły, bo siedzą w lodówce i ledwie się wszystkie ruszają
)
Nie ma głupich pytań. Bywają tylko głupie odpowiedzi, więc pytaj śmiało :)
Newbie's Defender
O mnie |Blog o hodowli mrówek|Blog Temnothorax corticalis|Blog Leptothorax acervorum|Opowieść Camponotus herculeanus
Newbie's Defender
O mnie |Blog o hodowli mrówek|Blog Temnothorax corticalis|Blog Leptothorax acervorum|Opowieść Camponotus herculeanus
A bo ja wiem?ehx-ray pisze:to mozna od razu do królowej dodać robo fuliginosus??
Na razie siedzą w lodówce i marzną.
Newbie's Defender
Newbie's Defender
Ja w zeszłym roku podąłem krolowej kilkanascie robo i nawet zaczęł tyć jednak po dwóch tygodniach zdechła... A umbratuski mam na podwórku a w czasie rójek skrzydłaki wychodza na sciany domku i odlatują
Ja na waszym miejscu założyłbym/kupiłbym czym preędzej kilka kolonii nigerka i podrzuciłtam królową umbratuska. W przyszłym roku dodacie kartonówke i bedzie git!
Ja na waszym miejscu założyłbym/kupiłbym czym preędzej kilka kolonii nigerka i podrzuciłtam królową umbratuska. W przyszłym roku dodacie kartonówke i bedzie git!
rzepa żepa ziepa ziepa
-
dzika_mrowka
ja ma przygotowana kolonie nigerkow, do ktorej dodam umratuska.Albert pisze:JJa na waszym miejscu założyłbym/kupiłbym czym preędzej kilka kolonii nigerka i podrzuciłtam królową umbratuska. W przyszłym roku dodacie kartonówke i bedzie git!
problem w tym, ze kartonowka sama mi weszla w rece i siedzi teraz w lodowce - roku to ona nie przetrwa sama.
dlatego potrezbuje pare robo umbratus
Mogę komuś oddać królową fuliginosus + parę robo tegoż gatunku, pod warunkiem, że ma umbratusy i mieszka w okolicach Elbląga,Gdańska, Tczewa,Kwidzyna no i oczywiście Malborka-aby w miarę szybko doszła.
Newbie's Defender
Newbie's Defender
Jeśli adopcja nie została przeprowadzona, królowa zginie podczas przesyłki.geb88 pisze:Mogę komuś oddać królową fuliginosus + parę robo tegoż gatunku
zaadoptowała 4 robo jak na razie, a będzie więcej. 
Newbie's Defender
Newbie's Defender
Ale tak bez adopcji? Ja właśnie miałem wysyłać również na wyspy, ale nie przeżyły do wysyłkiTommygun pisze:Ja wysyłałem kiedyś aż na Wyspy i przeżyły.
Co myślicie o tym, żeby do fuliginosus królowej dodać flavus? małe, zółte ( ;p ), strachliwe, z reguły nie atakują tylko straszą ..
Newbie's Defender
Newbie's Defender
.png)