Wypad na strych

Mrówki to nie wszystko! Na inne tematy też można pogadać ;)

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
geb88

sob 26 maja, 2007

Na moim strychu jest pełno rupieci. Przed chwilą zrobiłam na niego mały wypad w poszukiwaniu czegoś na zrobienie formikarium. Znalazłam obudowę od głośnika starej wieży, wykonanej ze sklejki i bardzo dobrze posklejanej. Tył/dno jest z czegoś płaskiego jak dykta, albo bardzo chuda sklejka. Wysokość 'głośnika' to jakieś 30cm, szerokość ze 20, a głębokość z 10 cm. Nie ma przodu (góry ;) ) Jak myślicie, co z tym fantem zrobić?
Nie ma głupich pytań. Bywają tylko głupie odpowiedzi, więc pytaj śmiało :)
Newbie's Defender
O mnie |Blog o hodowli mrówek|Blog Temnothorax corticalis|Blog Leptothorax acervorum|Opowieść Camponotus herculeanus
Awatar użytkownika
Albert

ndz 27 maja, 2007

Możesz pokryc cieniutko "Atlasem" od wewnatrz co zaimituje skalne skarpy i zapezpieczy przed przegryzaniem. Na dno nasyp piasku a w miejsca otwarte wstaw szybki. I mamy gotowe formi terraryjne :D Wystarczy etraz dobrac dekoracje i gatunek mrówek. jeśli wolisz obserwowac tylko furażerujące robotnice (a zapewnie nie) udostepnij im kawałek mchy, patyka, gałezi aby mogły tam zamieszkac. Jesli wolisz obserwowac gniazdo od środka wystarczy że, do szybki dokleisz taka"szyne" na korek i szybke dociskajaca i bedziesz miała zmodyfikowany kompakcik. Ja bym tak zrobił :D

Ps: a jako mrówki wybrałbym Myrmice lub Messora
rzepa żepa ziepa ziepa
Awatar użytkownika
geb88

pn 28 maja, 2007

Myrmicę ;) bo mam ich pod dostatkiem.. przynajmniej królowych i parę robotnic :P
Newbie's Defender
O mnie |Blog o hodowli mrówek|Blog Temnothorax corticalis|Blog Leptothorax acervorum|Opowieść Camponotus herculeanus
Awatar użytkownika
Albert

pn 28 maja, 2007

Możesz wkleić przy użyciu tegoz "Atlasu" jakieś kamyczki imitujące półki skalne i na nich podawac papu. Będzie wtedy możliwośc obserwacji ścieżek pokarmowych :D
rzepa żepa ziepa ziepa
Awatar użytkownika
geb88

pn 28 maja, 2007

Masz możliwość pożyczenia "Atlasu"? ja mam tylko cekol w wystarczającej ilości.. nie sztać mnie tymczasem na kupno czegokolwiek :?
Newbie's Defender
Awatar użytkownika
Albert

pn 28 maja, 2007

atlas jest czasami koloryzowany... chyba ze cekol tez albo masz farbki:P
rzepa żepa ziepa ziepa
Goliard

wt 29 maja, 2007

Też mam kolumnę, odziedziczyłem po porzednich lokatorach i działa nawet, ale nie mam co z nią zrobić. A kumpel też ma co najmniej jedną tj. same drewno już. Wstawcie zdjęcia jak będzie gotowe!
Awatar użytkownika
geb88

wt 29 maja, 2007

oła! najpierw trzeba gdzieś zarobić :D
Newbie's Defender
ODPOWIEDZ