Wystawa

Mrówki to nie wszystko! Na inne tematy też można pogadać ;)

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Albert

pn 04 cze, 2007

Zamieszcze tu krótki tekst jaki mam przedstawic klasom 1-6(podst.) i 1-3(gim.). Czas na prezentacje to ok 7 minut...
¦ Mrówki:

- pochodzenie i najbliżsi krewni
Mrówki w toku ewolucji wyodrębniły się z os i pierwsze ich gatunki wyglądem przypominały bezskrzydłe osy. Ich wygląd znamy z osobników zatopionych w żywicy/bursztynie. Mrówki i termity nie są krewnymi, mimo iż posiadają cechy wspólnych.

- struktura społeczeństwa
Mrówki są owadami społecznym, którymi przewodzi zazwyczaj jedna królowa. Zazwyczaj, ponieważ królowych może być więcej lub tez mogą one w ogóle nie występować. Królowa jest matka wszystkich robotnic w gnieździe. Robotnice wykonują rutynowe prace, do których nalezą opiekana nad królowa i potomstwem, zdobywanie pożywienia, budowa i obrona gniazda. Każda mrówka w kolonii może wykonywać te prace wliczając w to nawet królowe jednakże będą one je wykonywały lepiej lub gorzej. Dlatego tez u wielu gatunków spotykamy się z polimorfizmem kastowym. Występujące kasty rozróżniamy po dokonywanych przez nich pracach także po rozmiarach osobników do nich należących. Najmniejsze robotnice zwane piastunkami zwykle zajmują się opieka nad królowa i potomstwem, średnie, czyli zbieraczki dostarczają pożywienia dla kolonii a największe robotnice o rozwiniętych mięśniach szczek to żołnierze. Możemy je rozpoznać po dużych głowach. Żołnierze z reguły pilnują gniazda lub pomagają w polowaniach na duże owady. Niezależnie od rozmiaru i kasty w sytuacjach kryzysowych wszyscy mieszkańcy biorą udział w obronie kolonii i budowie mrowiska. Wszystkie robotnice są bezpłodne a jedynymi płodnymi osobnikami są królowe i królowie. Królów możemy spotkać tylko podczas rójki gdyż później giną./hehe/

- rozmnażanie i sposoby zakładania kolonii
Jak już mówiłem jedynymi płodnymi, a co za tym idzie zdolnymi do rozrodu, osobnikami w gnieździe są królowe i królowie. W czasie rójki na z gniazda wychodzą skrzydlate mrówki. Są to właśnie osobniki płodne. Królowe są tymi większymi osobnikami natomiast królowie są mniejsi. I jest to jedyna okazja, aby zobaczyć latające mrówki. Podczas lotu godowego dochodzi do zapłodnienia królowej przez samców. Im więcej tym lepiej./genetycznie/
Gdy królowa jest zapłodniona udaje się w jedyny w jej życiu tak długi lot. Gdy dotrze do miejsca, które jej odpowiada, zwykle porzuca skrzydła i zakłada kolonie na jeden z trzech sposobów: klasztornie, półklasztornie i pasożytniczo. To, w jaki sposób ją założy zależy od gatunku.

- warunki hodowli
- mrówki powinny mieć możliwość biegania po arenie - nawet te kolonie, które składają się z 2 robotnic
- pamiętajmy o odpowiedniej dla danego gatunku temperaturze i wilgotności
- dogrzewamy za pomocą żarówek o mocy 10-20W kierując snop światła na arenę
NIE PODGRZEWAMY KOMÓR GNIAZDOWYCH!!
- pamiętajmy, aby zawsze mrówki mogły mieć dostęp do wody, czy to z wilgotnego korka czy tez z probówki

- karmienie
- standardowo miód zmieszany z surowym żółtkiem z niewielką ilością witamin (Vitaral, falvit)- zalecane przy początkowym rozwoju kolonii, owady
- miód plus martwe owady (dużo owadów!)
- nasiona zbóż, siemię lniane, soczewica (dla żniwiarek)
- liście maliny, porzeczki, jeżyny (dla grzybiarek)

- gatunki dla początkujących
/moja wolna interpretacja/

proponujecie coś zmienić, coś nie tak? Czekam na konstruktywna krytyke.
rzepa żepa ziepa ziepa
Dominik

pn 04 cze, 2007

Tak po pobieżnej lekturze:
Powinieneś generalnie dodać na końcu, że zawsze występują wyjątki, i tak np. robotnice amazonki nie są zdolne do opieki nad potomstwem, budowy gniazda itd.; nie zawsze dochodzi do zapłodnienia podczas lotu; są gatunki, gdzie kasta robotnic nie występuje.
Ja np. podgrzewam gniazdo, a nie arenę ;).
Co masz na myśli mówiąc półkalsztornie? Chodzi o pączkowanie, czy pleometrozję?
Dobrze by było, gdybyś wspomniał, ile jest gatunków mrówek.

Swoją drogą, ja bym położył nacisk, na to co dla społecznych charakterystyczne – na porozumiewanie się. Dodałbym tez jakieś ciekawostki. Ale w 7 minutach ciężko się zmieścić ... :roll:
Messor sp., C. ligniperda, F. sanguinea, F. fusca, L. flavus, L. niger, Myrmica sp., T. caespitum, łączona: M. rubra + L. niger.
Awatar użytkownika
Albert

pn 04 cze, 2007

Wiem dlatego tez musiałem tak ściaśnic ze ponad 3 strony wypadło... wcześnij mialem 20 minut na swe wywody a teraz tylko 7...
I dodam że to jest podstawówka co pojecia nie ma na temat biologii powszechnej dlatego tez nie wiem co im za bardzo powiedziec... wczesniej mialem licea... Pozatym ja nigdy sie nie trzymam tego co na pisałem tak ścisle:P
rzepa żepa ziepa ziepa
Awatar użytkownika
Mrówkolew
Kontakt:

pn 04 cze, 2007

Wyeliminowałbym zupełnie fachowe słówka typu ,,polimorfizm".
Jak już powiedział Dominik - więcej ciekawostek.
O hodowli w tak krótkim czasie bym nie wspominał, gdyż wiele dzieciaków z podstawówki, może z tego wspomnienia o niej czerpać całą swoją wiedzię... Wiesz o czym mówię ;)
Awatar użytkownika
Albert

pn 04 cze, 2007

Najwyzej powiem o niej tylko dzieciom starszym np gimnazjum.

Mrówkolwie, masz moze jakieś ciekawostki? Podałbys tu na forum? Czasu nie mam an szukanie i wymyslanie.
rzepa żepa ziepa ziepa
Awatar użytkownika
geb88

pn 04 cze, 2007

mrówki papierówki, nano mrówki przyszłości..
Proponuję jakieś przejście od ogólnego zarysu mrówek, do tego ,że można mieć hodowlę :
"-A nawet ja sam taką prowadzę :D
- ułoooaaaa! on ma mrówki! hahahaha" - nie wnerwiaj się .. to tylko dzieciaki ;p (takie co z reguły nie mają pojęcia co fajne a co nie ;)
Nie ma głupich pytań. Bywają tylko głupie odpowiedzi, więc pytaj śmiało :)
Newbie's Defender
O mnie |Blog o hodowli mrówek|Blog Temnothorax corticalis|Blog Leptothorax acervorum|Opowieść Camponotus herculeanus
Awatar użytkownika
Albert

pn 04 cze, 2007

To wystawa z pokazami zwierzaków:P Więc zapewne beda odskoki do moich mrów:P

Ps: Polece im sklep Piotra, niech sie cieszą wszyscy!!
rzepa żepa ziepa ziepa
Awatar użytkownika
Albert

śr 06 cze, 2007

Wystawa sie udała, zdjęcia można obejżec tutaj:
http://picasaweb.google.com/maciej.maci ... _dGistaT3U
rzepa żepa ziepa ziepa
Awatar użytkownika
Mrówkolew
Kontakt:

śr 06 cze, 2007

A który to ty? :D
Ale dzieciaki mrówami zafascynowane :D
Awatar użytkownika
Albert

pt 08 cze, 2007

Zgadnij :P
rzepa żepa ziepa ziepa
Awatar użytkownika
Alex

pt 08 cze, 2007

maja napisane przecierz na wizytowkach :wink:
[size=109][color=red][b]Szanuj Zieleń i to co pod nią mieszka!!! :ant:[/b][/color][/size]
ODPOWIEDZ