Czego nie używać nawet jako 'przechowalni'

Jak karmić i zapewnić właściwe warunki mrówkom w formikarium.

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy

Awatar użytkownika
geb88

śr 20 cze, 2007

Przykładowo buteleczka po lekach typu penicylina.. właściwie każdych lekach. Mój błąd i prawie straciłam całą kolonię rubry na drugi dzień odkąd ją 'dostałam'.
W nocy po pracy zerkam, a wszystkie trupy!! wyciągnęłam co się dało.. nic nie żyje. No to myślę może da się królową odratować.. wzięłam kawałek papieru toaletowego położyłam królową i ją paroma kroplami wody obmyłam (tak robię gdy mrówka się utopi w miodzie). nic.. drugi raz to samo ! i !.. poskutkowało - nogi zaczęły żyć.. reszta mrówek też się przewietrzyła, kilka się umyło i poooowooooli wróciły do życia.. dobra lekcja - NIE UżYWAJCIE POJEMNIKóW PO LEKACH nawet jeśli je wygotowaliście.
Nie ma głupich pytań. Bywają tylko głupie odpowiedzi, więc pytaj śmiało :)
Newbie's Defender
O mnie |Blog o hodowli mrówek|Blog Temnothorax corticalis|Blog Leptothorax acervorum|Opowieść Camponotus herculeanus
Awatar użytkownika
Miniu

czw 21 cze, 2007

Dzieki za rade :ok: :brawo:
Awatar użytkownika
__voodoo__

pt 22 cze, 2007

hyh...słuszna racja
Awatar użytkownika
Ghandi
Kontakt:

pt 22 cze, 2007

ja dziś zapomniałem pojemniczka i chodzę z długopisem bez wkładu :P
[url=http://gmachowka.blogspot.com/]CampoBlog[/url] :ant: [b]NEWS: 17cze09[/b]
[url=http://zniwiarka.blogspot.com/]MessorBlog[/url] :ant: [b]NEWS: 24cze09[/b]
www.jarosz.art.pl :pstryk:
http://plfoto.com/99542/autor.html :pstryk:
ReYc

pt 22 cze, 2007

Osobiście nie polecałbym jako przechowalni chusteczek higienicznych gdyż można owadzika zgnieść, choć jeśli już naprawdę nic nie mamy to można tego użyć, mi się udało w tamtym roku z Tetramorium, gn może zaręczyć że mrówki mają się dobrze gdyż jedną z królowych otrzymał ode mnie
[b][i]När Vindarna Viskar Mitt Namn[/i][/b]
Awatar użytkownika
Mrówkolew
Kontakt:

pt 22 cze, 2007

Ja osobiście, gdy nie miałem przy sobie probówkie, niejdendokrotnie, prznosiłem mrówki w pudełku po zapałkach.
Jeśli złapiesz mrówkę w jakimś ośrodku cywilizacji, to zrób kubeczek z dłoni, umieść ją w nim, weź 10 groszy, kup zapałki, wysyp zawartość i schowaj królową w pudełku. Przez te kilka godzin wytrzyma w nim.
Awatar użytkownika
Miniu

sob 23 cze, 2007

A w pudełku po zapałkach mrówki nie zdechną od ''odoru''siarki unoszącego sie w pudełku??? :think:
Awatar użytkownika
__voodoo__

ndz 24 cze, 2007

hmm..mozna kupic także kinder niespodzianke, zjeść, zabaweczke wypie* i w pudeleczko mróweczke (nom ale to w porownaniu do zapałek kosztuje 2.50zł heh...
Tommygun

ndz 24 cze, 2007

voodoo pisze:zabaweczke wypie*
:rotfl: Czemu zawsze mnie rozbawia to, że ktoś wtrąci w swoją wypowiedź przekleństwo? :lol:

A co do moich pudełeczek transportowych - używam strzykawek 2 ml. "Dzióbek" i otwór z drugiej strony zatykam watą, po uprzednim wypier****niu tłoczka :)
Semper Fi!
ODPOWIEDZ