Camponotus ligniperdus - będzie się roił.

Wszystko to co dotyczy zdobywania królowych podczas rójki

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod

Tommygun

pn 02 lip, 2007

Dziś byłem odwiedzić gniazdo gmachówek a tam... setki robotnic biegających wokół dziesiątkek samców oraz samic na pieńku! Tak się napaliłem a tu mała zmiana pogody - dość zimny, choć delikatny wietrzyk - i wszystkie mrówki schowały się do wnętrza gniazda :D Tak mnie gady zrobiły ale przynajmniej wiem, że się jeszcze nie roiły - za jakiś tydzień pójde z łopatką i wykopię parę :dig:

Mrówek, Ty też szukaj bo w Bieszczadach to dopiero się roją! :lalala:
Semper Fi!
asak

pn 02 lip, 2007

Ja rójkę Camponotus ligniperdus zaobserwowałem już miesiąc temu, nawet złapałem jedną królową. Królowa niestety zdechła po trzech tygodniach.
Mrówek

pn 02 lip, 2007

Wiesz co, praktycznie codziennie odwiedzam gniazda ligniperdy, bo zbieram mrówki, dla padłem(padłej?) kolonii Dominika. I wiesz co? NIC. Jak zobacze 2 mrówki koło drzewa to jest sukces... skandal normalnie. Ale fakt faktem rójka się zbliża, bo taki zastój u mrówek zwykle obserwuje tuż przed rójką. Było tak, np. z sanguineą, a teraz właśnie są formy płciowe. Za taką zwłokę to chyba Dominikowi jakiś gratisy podorzucam, bo normalnie żal.pl
Mrówek

czw 05 lip, 2007

Dziś padało trzeci dzień, więc wstrzymywałem swoje wyprawy, ale teraz się przejaśniło idość ładnie świecie słońce. Oczywiście jest w cholere mokro, ale można zrobić wypad. Przejadę się dzisiaj, może już złapię sanwuineę i campo dla Dominika. Kto wie co mogę spotkać.... dlatego zawsze lubie te wyprawy, zwykła ludzka ciekawość ;) Powodzenia w łowach!
ODPOWIEDZ