Ze światła poczęte... Moje miato...

Mrówki to nie wszystko! Na inne tematy też można pogadać ;)

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Albert

czw 26 kwie, 2007

Ze światła poczęte
Moje miasto
Z deszczu wyżęte
Moje miasto
Ze światła poczęte
Moje miasto
Z deszczu wyżęte
Moje miasto

Z puzzli, domów, samochodów i wind
Mieszkańców, mętów, przekrętów
Psów, sklepów, dyskotek i kin
Szpitali, cmentarzy i gliniarzy
Bazarów, browarów i kiosków
Hipermarketów, gadżetów
Pseudofacetów i superkobitek
Moje miasto w przestrzeni rozbite

Ze światła poczęte... Maria Peszek 8)

Maria Peszek śpiewa o swoim mieście. A my możemy napisać :D
Więc jakie jest twoje miasto?
W tym temacie będziemy pisać o swoich miastach, o tym co w nim ciekawego do zobaczenie, co można robić...

Każde miasto może pojawić się tylko raz, nawet jeśli z miata X jest 50 osób. O swoim mieście piszemy w jednym poście a nastepnie go edytujemy jeśli chcemy cos zmienic/dodać. Zapraszam :D

Z historii wyjete... Radom :D

Radom położony jest na Równinie radomskiej, około 100 km na południe od Warszawy. Od zachodu rośnie sobie Las kapturski a od północy natrafimy na Puszcze kozienicką. Miasto to leży nad rzeka Mleczną i około 10 km od rzeki Radomki. ===> więcej później :D
rzepa żepa ziepa ziepa
Awatar użytkownika
cygnus

czw 26 kwie, 2007

ja Olsztyn pozostawię dla mrówkolwa...niech ma :D
Awatar użytkownika
geb88

czw 26 kwie, 2007

MALBORK

Z dawna Marienburg =gród Maryi, dawna stolica Zakonu Najświętszej Maryi Panny Domu Niemieckiego W(Z) Jerozolimie, inaczej mówiąc "Krzyżaków".
Miasto ma deczko mniej mieszkańców niż 50.000; położone jest na Żuławach, 60 km na pd-wsch od Gdańska i 40 km na pd-zach. od Elbląga, Zamek jak i większa część miasta położony jest nad rzeką Nogat (odnóże Wisły). Odbywa się tu sporo imprez kulturalnych, w tym główne - "Oblężenie Malborka" (koło 18-20 lipca), impreza rycersko-średniowieczno-rozrywkowa. Ogółem miasto prezentuje się bardzo fajnie, szczególnie wiosną-latem, jednak dla tubylców brakuje rozrywek (zaledwie 1. dyskoteka i ledwie ciągnące kino + parę pubów i kręgielnia z bilardem), najczęściej chodzi sie do pizzeri. Jeśli ktoś wybiera się tu samochodem, to stacji paliw, salonów telefonii kom. i banków na pewno mu nie zabraknie. Nieopodal, w byłym już (niestety miejscowość była niezamieszkała i ją skreślono) Królewie Malb., znajduje się lotnisko wojskowe, więc parę razy dziennie robi się szum i można "podziwiać" przelatujące Migi. Jeśli ktoś wybiera się tu latem (np. na Oblężenie lub przelotowo nad morze do Stegny, Sztutowa, Krynicy itp.), radzę szerokim łukiem omijać most od strony Tczewa (szczególnie w weekendy) - wiecznie zatkany.

To może coś o zamku (hi hi, mogę zakładać info turystyczne:P). Zbudowany około 1288 roku, największa kupa cegieł umieszczonych w zamku w całeej Europie; powierzchnia na której stoi, to 21 ha, a powierzchnia dachów, to 5 ha (niezłe pole :P). Bilet wstępu :lol: , to chyba 18 zł bez przewodnika lub 30 zł z przewodnikiem (nie opłaca się; chodzi się ok 3h i nic z tego nie masz; lepiej chodzić samemu i się więcej dowiedzieć :P) Nie trzeba wykupywać, żadnych pozwoleń na zdjęcia, jak się będzie je robić gdziekolwiek, to najwyżej dziwnie się spojrzą i nic nie powiedzą. :mrgreen: Zamek jest extra, ale najlepiej mieć kogoś znajomego z Malborka, co się trochę na nim zna i by oprowadził.
Szczególnie polecam wspomniane "Oblężenie Malborka". Pod koniec imprezy jest bitwa (taka tam ściema dla laików, jak każda impreza rycerska), w czasie jej trwania są targi, występy kuglarzy, fire show, pokazy walk rycerskich ("pieszo,konno, na rowerze":P) i inne ciekawe rzeczy.
Czyli ogólnie.. WPADAJCIE :P:P

P.S.: Z Malborka na forum zalogowane są co najmniej 3 osoby.(więcej nie znam)
<Za dużo piszę?? :mrgreen: >
Nie ma głupich pytań. Bywają tylko głupie odpowiedzi, więc pytaj śmiało :)
Newbie's Defender
O mnie |Blog o hodowli mrówek|Blog Temnothorax corticalis|Blog Leptothorax acervorum|Opowieść Camponotus herculeanus
Awatar użytkownika
M@teusz

czw 26 kwie, 2007

WOŁOMIN :) tak ten Wołomin spod Warszawy.

Miasteczko owiane niezbyt ciekawą historią, ale przecież cały Wołomin to nie mafia, tylko pewna grupa z obrzeży Wołomina.
hmmm... co to pisać. W moim miasteczku znajduje sie muzeum Zofii Nałkowskiej, znanej pisarki :) Wstęp za niewielkie pieniądze. Niedaleko "Domu nad łąkami"(muzeum wyżej wymienionej pisarki) stoi sobie czołg z II wojny światowej.
Miasto się rozwija, robią nam nawet fontannę :D
W pobliskim rezerwacie Grabicz, rezerwacie ptaków wodnych, leży całkiem spory głaz narzutowy.

Można sobie odpocząć od "gęstego" ruchu samochodowego, a jest się jednocześnie blisko stolicy.
Co prawda nie ma tu zamku, pokazów rycerskich, ale czasem wchodząc do jakiegoś baru można trafić na strzelaninę prosto jak z westernu .

Pozdrawiam, mateusz
Obrazek
Gór mi mało i trzeba mi więcej...
Awatar użytkownika
Mrówkolew
Kontakt:

pt 27 kwie, 2007

cygnus pisze:ja Olsztyn pozostawię dla mrówkolwa...niech ma
To ja przekażę pałeczkę zawiasowi, który ma dysgrafię, dysortografię, dysleksje, dysocjacje, dysk i inne ,,dys"...
Zawias nie zawiedź nas!
ODPOWIEDZ