Organizuje wystawe w swoim liceum wraz z współczłonkami GRT (Grupa Radomskich Terrarystów). Będą mrówki, jaszczórki, węze, ptaszniki.
Wystawa działac bedzie w systemie "pogadanki" tzn. ja mam swoje stoisko i przychodzym do mnie grupom będę przedstawiał "podstawowe informacje dotyczace hodowli i zycia mrówek" i odpowiadał na ich pytania.
Więc nasuwa mi się kilka pytań do was?
1 Co najbardziej zaciekawi licealistów?
2 Jakie "informacje" przedstawić?
Przedwszystkim pytania te kieruje do Mrówkolwa, który juz prowadził lekcje w szkole.
Ps: Grupa przy moim stanowisku ma byc 15-20 minut.
Wystawa!!
Moderator: Moderatorzy
No to zadaj im takie same lub podobne pytania jak Mrówkolew. Licealiści chyba są bardziej inteligentni niż gimnazjaliści( tyczy się mojej szkoły), bo jak ja miałbym tam prowadzić takie coś to olaboga...tylko nieliczni, by byli zainteresowani.
Noooo i tak trzymać!Albert pisze:Organizuje wystawe w swoim liceum wraz z współczłonkami GRT (Grupa Radomskich Terrarystów). Będą mrówki, jaszczórki, węze, ptaszniki.
Mrówki oczywiście!Albert pisze:1 Co najbardziej zaciekawi licealistów?
Przedstawiaj głównie ciekawostki. Nie mów od razu jak hodować mrówki, mów najpierw to co jest w nich najbardziej fascynujące. Przedstaw ich ogrom i potęgę. Pokaż im to czego wcześniej nie zauważali. Zdziw ich!Albert pisze:2 Jakie "informacje" przedstawić?
Przeciętny człowiek rozróżnia 3 rodzaje mrówek: czarne, czerwone, leśne i ew. żółte. Wielu może się zdziwić gdy usłyszy, że na świecie jest ich 11 000, a w Polsce 101 i każdy z nich jest zupełnie inny.
Opowiadaj im o różnicach między mrówkami, opowiadaj o tych najciekawszych mrówkach: Dinoponera, Myrmecocystus, Messor, rudnice, grzybiarki, tkaczki, Pheidolgeton, Myrmecia i wiele, wiele innych.
Wielu z Twoich słuchaczy nie raz, zastanawiało się co to za spacerujące, duże, samotne mrówki w połowie lipca. Zadziw ich i powiedz, że to królowe!
Spraw aby zaczęli pókać się w głowe i myśleć: ,,jak ja mogłem tego nie zauważyć".
Będziesz pokazywał mrówki. Pokaż je z jak najlepszej strony. Wrzuć im świerszcza. Jak masz Messorki to pokaż jak transportują nasiona, otwórz formicarium i pokaż, że mrówki wcale nie palą się do ucieczki.
Bądź cierpliwy i odpowiadaj na każde pytanie. Niech odpowiedzi nie będą jednak zbyt długie. Mów krótko, zwięźle i same najciekawsze rzeczy i pozwól aby w miare jak ich ciekawość będzie rosła, zadawali więcej pytań. Pamiętaj, że dobra odpowiadź rodzi wiele pytań, na które będziesz odpowiadał, a z Twoich odpowiedzi niczym gremliny urodzi się jeszcze więcej pytań! Niech pytania w ich głowach szaleją i niech rozpaczliwie będą chcieli uwolnić się i uzyskać na nie odpowiedź!
Komunikuj się skutecznie
Pozdrawiam!
.png)