Mam Pytanko
Czy moglibyście mi podać kastę mrówek....Szukam i szukam i znaleźć nie mogę znaczy wiem ze jest królowa robotnice i reszta bandy,ale co to na przykład super major...??
proszę podajcie mi kaste
Kasta
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy
podziały na kasty mogą być różne ten, o którym ty mówisz dzieli robotnice na major (większych żołnierzy) i minor (mniejsze robotnice) 
Są: piastunki (minor), zbieraczki (medium), żołnierze (major), super żołnierze (super major)... Np. u polskiej gmachówki drzewotocznej występują trzy kasty:
- piastunki, czyli małe robotnice, zajmujące się głównie opieką nad potomstwem i królową;
- zbieraczki, jest ich najwięcej w kolonii, trudzą się głównie poszukiwaniem pokarmu, budową gniazda, itp.;
- żołnierze, duże robotnice z wielkimi głowami, pełnią funkcje głównie obronne, pomagają też przy budowie gniazda, czy uporaniem się ze zdobyczą;
- piastunki, czyli małe robotnice, zajmujące się głównie opieką nad potomstwem i królową;
- zbieraczki, jest ich najwięcej w kolonii, trudzą się głównie poszukiwaniem pokarmu, budową gniazda, itp.;
- żołnierze, duże robotnice z wielkimi głowami, pełnią funkcje głównie obronne, pomagają też przy budowie gniazda, czy uporaniem się ze zdobyczą;
.png)
- forum o makrofotografii