2x zimowanie / rok
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy
-
dzika_mrowka
czy ktos probowal przyspieszac wzrost kolonii, robiac kolonii mrówek 2 zimowania w ciagu roku?
Myślę, ze to zamiast przyśpieszyć spowolnidzika_mrowka pisze:czy ktos probowal przyspieszac wzrost kolonii, robiac kolonii mrówek 2 zimowania w ciagu roku?
Ostatnio zmieniony ndz 21 paź, 2007 przez Mrówkolew, łącznie zmieniany 1 raz.
-
dzika_mrowka
po zimowaniu wiele gatunkow ma "eksplozje" rozrodcza, a pozniej sie wszystko uspokaja i krolowa znosi mniej jaj...Mrówkolew pisze:Myślę, ze to zamiast przyśpieszyć spowolni
tak wiec wprowadzenie dwoch okresow zwiekszonej rozrodczosci (+oczywiscie okresy odpoczynku/zimowania) moga pozytywnie wplynac na wielkosc kolonii...
oczywiscie jest tu aspekt, czy zwiekszona liczba jaj po zimowaniu rekompensuje czas dodatkowego zimowania - pamietajmy tez, ze zimowanie to czas zwolnionego metabolizmu, wiec i smiertelnosc robo musi byc mniejsza, bo robo sie "mniej zuzywaja".
-
dzika_mrowka
a jakie bylo pytanie w pierwszym poscie?Zordon pisze:To trzeba po prostu sprawdzić.
wlasnie czy ktos probowal juz czegos takiego
Cyb z Kobyłki pytał mniej więcej tak: Czy ktoś dwa razy zimowa w roku żeby mieć więcej mrówek w kolonii?dzika_mrowka pisze:a jakie bylo pytanie w pierwszym poscie?
Zimować można kiedy się chce. I czytając to forum pamiętam, że mrówki parę osób zimowało również w lecie. Jednak czy będzie tym sposobem zwiększony przyrost naturalny w kolonii, to sprawa z jednej strony gatunku, a z drugiej subiektywnej oceny hodowcy mrówek. Nie sprawdzi się wpływu liczby zimowań, jeśli nie porówna się kilku takich samych kolonii, na różny sposób zimowanych. Żeby to wiedzieć trzeba być dużym hodowcą - bo dużym hodowcom - sprzedawcom na pewno opłaca się przyspieszać. Nie słyszałem jednak, żeby któryś z nich przyspieszał rozwój kolonii zimowaniem, ani nie spotkałem się z tym na zagranicznych forach. Skuteczne przyspieszanie kolonii robi się przez podrzucanie poczwarek.
.png)