Dziwnowate jajca

To jest forum o mrówkach występujących w Polsce

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy

Awatar użytkownika
geb88

pt 11 sty, 2008

Zauważyłam dziwną sytuację w dwóch rożnych (a nawet i więcej, tylko że w tych różnica była największa) koloniach.
W przeze mnie wychowanej od ostatniej rójki kolonii małe i większe larwy w środku są koloru czarnego ( w innych koloniach ciemno-szare lub czarniawe).
Natomiast w koloni, którą otrzymałam przesyłką całkiem niedawno jako gratis, larwy są koloru jasnobrązowego (w środku).
Odkąd je mam obie kolonie są karmione tym samym.

Jak myślicie z czego to może wynikać?

gatunek L. niger, kolonie są mniej więcej tej samej liczebności
Nie ma głupich pytań. Bywają tylko głupie odpowiedzi, więc pytaj śmiało :)
Newbie's Defender
O mnie |Blog o hodowli mrówek|Blog Temnothorax corticalis|Blog Leptothorax acervorum|Opowieść Camponotus herculeanus
ogon__

pt 11 sty, 2008

Z tego co sam zauważyłem, kolor wnętrzności larw może zmieniać się w zależności od pożywienia, które zawiera czasem różne barwniki. A ponieważ taka larwa więcej zachowuje, niż wydala, to taki kolorek może utrzymać się aż do przepoczwarzenia, nawet jeśli potem je co innego. Poza tym mrówki piastunki mogły zachować w wolach dużą ilość starego pokarmu i być może wciąż jeszcze nim karmią larwy, nawet te, które już u ciebie wylęgły się z jajek. Z drugiej strony, mogą być to też różnice genetyczne, w końcu mrówki nie są klonami i różnice w kolorach czasem występują.
Awatar użytkownika
Zordon

pt 11 sty, 2008

Zgadza się. Przy podawaniu mięsa larwy nabierają bladorózowego kolorku, a w środku to nawet widać ciemnoczerwoną kreseczkę-to pewnie układ pokarmowy larwy.
ODPOWIEDZ