Lasiusy i zasypana szyba

To jest forum o mrówkach występujących w Polsce

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy

Awatar użytkownika
5elements

ndz 02 mar, 2008

Witam mam zapytanie i prośbę o pomoc w związku z młodą kolonią brunneusa , przednia szybka gniazda przez którą obserwuje to co dzieje sie wśród moich podopiecznych została prawie całkowicie zalepiona piaskiem od wewnątrz tak że nic nie widać.

W sumie temat bez sensu ale wkurza mnie to niemiłosiernie bo nie widzę ani larw ani jaj tylko kawałek głowy od królowej i garstkę robotnic przemykających jak cień pomiędzy korytarzami.

Czy to ochrona przed nadmiarem światła ?
Nie wiem co zrobić hehe
mrówki są wszędzie wystarczy spojrzeć pod nogi.
Awatar użytkownika
ehx-ray

pn 03 mar, 2008

Moim zdaniem raczej nadmiar wilgoci lub zrobiłeś za duże komory (zakładam że to korek).
W każdym wypadku dużo na to raczej teraz nie poradzisz, jedynie co to zmniejszyć wilgotność i czekać aż kolonia rozwinie sie do poziomu gdzie będzie jej potrzeba więcej miejsca i zbędną ziemię wyniesie.

Jeżeli formi jest ziemne to absolutnie nic nie poradzisz.
pozdro
ogon__

pn 03 mar, 2008

Moje L. niger też na początku prawie całkiem się zasypały, żeby było im ciaśniej, ale kiedy ich liczba wzrosła, to piasek usunęły, żeby było im luźniej :) Tak jak napisał ehx-ray, powodem najprawdopodobniej są zbyt duże komory, więc same je zmniejszają. Kiedy zacznie im być za ciasno, to się odkopią.
ODPOWIEDZ