Ogrzewanie halogenem.

Jak karmić i zapewnić właściwe warunki mrówkom w formikarium.

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy

Dominik

śr 01 lut, 2006

Witam,
Właśnie buduję formicarium z kopcem, który będzie ogrzewany żarówką z odległości około 10 cm (ze względu na pewne ograniczenia / założenia projektu nie mogę odsunąć źródła światła / ciepła dalej).
Obecnie wystarczającą ilośc ciepła zapewnia żarówka 7,5W (góra 15W) "tradycyjna" (taka, jak do lodówki).
Zastanawiam się jednak nad użyciem żarówki halogenowej (ze względu na jej małe rozmiary). W grę wchodziłaby taka o mocy 5W zasilana napięciem 12V. Jednak nie chcę niepotrzebnie wydawać kasy na transformator - stąd moje pytanie, ile ciepła wytwarza taka żarówka, jakiej temperatury można się spodziewać około 10 cm od niej?
Messor sp., C. ligniperda, F. sanguinea, F. fusca, L. flavus, L. niger, Myrmica sp., T. caespitum, łączona: M. rubra + L. niger.
mariusz_s
Kontakt:

śr 01 lut, 2006

Jutro spradzę moc mojej lampki halogenowej na biurku w pracy, i podam ci temperaturę w odległości 10cm od niej.
"Doświadczenie przychodzi z wiekiem, szkoda tylko, że czasami jest to wieko od trumny..."
PIOTR

śr 01 lut, 2006

A ja dodam, że można już bez problemu kupić małe halogeniki na 220V ;)
Popytaj w zwykłych sklepach oświetleniowych, w marketach mają zwykle na toto wariackie ceny, ja za 25-50W/220V płacę coś około 5-6PLNów (w hurtowni, ale w sumie w sklepie mam podobnie) :D
Pozdrawiam :)
Piotr Frąszczak [url=http://curtus.pl]CURTUS[/url]
ODPOWIEDZ