Część Gniazdowa z Tworzywa Sztucznego?

Jak karmić i zapewnić właściwe warunki mrówkom w formikarium.

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy

t0wnedt

wt 08 lip, 2008

Witam,

Pisze z zapytankiem czy część gniazdowa może być zrobiona z Tworzywa, tak jak to poniżej

-czyli czy zawiera np. szkodliwe dla mrówek związki chemiczne?
-czy mrówki czułyby się w nim dobrze
-itd.

ps. takie tworzywo łatwo nawadniać wlewając wodę pod powierzchnie szybki ( pokazane na screenie zaznaczone czerwonym kółkiem ) woda roznosi się pod wpływem nacisku szkła oraz płaskiej powierzchni tworzywa, dociera do komór gniazdowych ( jednak nie wlewa się do nich nawet nie wiem czemu ale lepiej dla mnie i dla mrówek ).
to zjawisko akurat pokazanie jest na screenie ciemniejszy kolor to powierzchnia namoczona a bielsza to sucha.

Obrazek

pozdrawiam i czekam na komentarze
Awatar użytkownika
xXLukasXx
Kontakt:

wt 08 lip, 2008

Zdaje mi się że od przebywania w takim czymś raczej im się nic nie stanie, mieszkają w pudełkach po tic-tacach i innych plastikach, nie ma powodu dla którego ten miałby być inny :)
Mrówki nie esteci, chyba nie zauważą różnicy ;) Acz jak dla mnie wolałbym w czymś bardziej naturalnym je trzymać.
www.clonk.glt.pl
www.n00bskie-studio.xt.pl
www.gravitysim.glt.pl
serdecznie zapraszam :)

Moje mrówki:[i]Lasius niger, flavus, emarginatus[/i]
patyczak1000

wt 08 lip, 2008

Ja bym nie polecał tworzyw sztucznych , bo trudno (podobno) utrzymać w nich dobre warunki dla mrówek.
xXLukasXx pisze:Zdaje mi się że od przebywania w takim czymś raczej im się nic nie stanie, mieszkają w pudełkach po tic-tacach i innych plastikach, nie ma powodu dla którego ten miałby być inny
Mi byłoby szkoda zaryzykować kolonii. Z resztą Lukas kolonie w tic-tacach itp. mają cały czas dostęp do wilgotnej waty , a tu by nie miały. W dodatku rozwiązanie z watą w takim gnieździe jest niepraktyczne.

Ja poleciłbym użycie korka (nawet takiego z podkładki). Jest łatwy w obsłudze i według mnie dużo estetyczniejszy.
pozdrawiam

[b]Moja oferta: zainteresowani na gg[/b]
ogon__

wt 08 lip, 2008

To prawda, gniazdo musi być wykonane z jakiegoś materiału utrzymującego wodę. W takim gnieździe nie byłoby nic pośredniego między "mokro" a "sucho". Być może przeżyją, ale na pewno takie warunki nie są optymalne. Mrówki nigdy nie mieszkają w podobnym środowisku. Zdecydowanie odradzam taki rodzaj gniazda, jeśli nie chcesz używać korka to użyj np. gipsu lub cementu, które wyglądają równie ładnie, a utrzymują wilgotność.
t0wnedt

wt 08 lip, 2008

ok postanowiłem to wywalić, a zrobić z hmm... ziemia odpada, korkowe już mam więc gips cement beton czy jak tam się to nazywa xD

hmm w jaki sposób zrobić gniazdo z gipsu? jaki mam kupić i gdzie go dostane.

Już raz próbowałem z takiego gipsu do szpachlowania i właśnie nie czaje czy mam kłaść szybkę na gips kiedy jeszcze jest mokry aby wyrównał powierzchnie i mrówki nie przedostawały się w szczeliny. Czy z drugiej strony jeśli tak zrobię gips napęcznieje i pęknie szybka

może ktoś mi poradzić lub napisać plan wykonania gniazda z gipsu/betonu byłbym wdzięczny.
eryk

wt 08 lip, 2008

Witam!
Według mnie plan wykonania gipsarium jest zatrważająco prosty - zalać gipsem i wydrążyć tunele :D
Pozdrawiam Eryk!
Lasius Niger
Lasius Flavus
zielczi

wt 08 lip, 2008

bierzesz pudelko po lodach zielona budka,na srodku kladziesz szybke,ugniatasz ciasto albo co tam innego wolisz do robienia korytarzy i formujesz na tej szybce korytarze, obok mozesz tez dac troche materialu bedzie jako nawodnienie.Rozrabiasz gips i zalewasz gipsem calosc w pudelku,po 20 min wyciagasz,np zyletka wyciagasz szybke,wywalasz material ktorego uzyles do zrobienia korytarzy,kladziesz szybke i wuala 8)
zielczi

wt 08 lip, 2008

pisalem powoli bo nie wiem czy biegle czytasz :lol: :D
t0wnedt

wt 08 lip, 2008

ok mniejwięcej już wiem zaczynam rozumieć mam tylko małe pytanko.

jaki Gips użyty został do tego gipsarium CURTUSA

Obrazek

jak sie nazywa i gdzie mogę go dostać z góry dzięki ;)
beaker
Kontakt:

wt 08 lip, 2008

gips to gips :lol: :lol: masz do wyboru szpachlowy i budowlany.
Kokony F.fusci pilnie kupię.
t0wnedt

wt 08 lip, 2008

no właśnie to raczej jest budowlany prawda ? próbowałem zrobić gniazdo ze szpachlowego ale jest dupny.

jutro lecę po budowlany on chyba bardziej szary jest niż biały prawda ?
właśnie taki jak Gipsarium CURTUSA
zielczi

śr 09 lip, 2008

tak formi robi sie z gipsu budowlanego,na opakowaniu bedziesz mial proporcje wiec ja zmniejszysz wzgledem wody,ktora wczesniej odmierzysz w naczyniu ktore bedzie forma
Awatar użytkownika
SmoodeR

śr 09 lip, 2008

t0wnedt na <a href="http://formicopedia.org/mrowki">formicopedii</a> jest taki dzial jak VIDEO, a w nim "Budowa formikarium gipsowego" tam masz wszystko super pokazane ;) juz chyba lepiej sie nie da :P
t0wnedt

śr 09 lip, 2008

SmoodeR pisze:t0wnedt na <a href="http://www.formicopedia.pl"><a href="http://formicopedia.org/mrowki">formicopedii</a></a> jest taki dzial jak VIDEO, a w nim "Budowa formikarium gipsowego" tam masz wszystko super pokazane ;) juz chyba lepiej sie nie da :P
właśnie o coś takiego mi chodziło dziękuje <333 xD

ps. gipsarium zrobione przez CURTUSA ( widać wyżej ) sprawia złudzenie optyczne, dłużej się wpatrując raz komory są wklęsłe, a raz wypukłe XD
eryk

śr 09 lip, 2008

t0wnedt to złódzenie optyczne wywołane jest 2 wymiarowością monitorów ;)
ODPOWIEDZ