Formi z pustaka :)

Jak karmić i zapewnić właściwe warunki mrówkom w formikarium.

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy

Awatar użytkownika
Harnaś
Kontakt:

ndz 10 sie, 2008

Siedziałem przed kompem może 2 godziny temu przeglądając zdjęcia różnych typów formikariów i nagle do głowy przyszła mi myśl. Narysuje plan formikarium z betonu komórkowego, może kiedyś z niego skorzystam. Wyłączyłem "diabelskie pudło", (tak moja mama nazywa PC'ta) wyciągnąłem kartkę, ołówek i zabrałem się do pracy. Jednak nie miałem koncepcji na narysowanie planu takiego formikarium. Pomyślałem że przejdę od razu do konkretów. Poszperałem trochę w piwnicy i znalazłem stare pokruszone pustaki pianowe (pozostałości po budowie domu). Miały jakieś 30 lat ale to mnie nie obchodziło. Zaraz złapałem za śrubokręt i młotek i zabrałem się do pracy okazało sie że w pustaku można łatwo wyryć korytarze i komnaty dla mrówek. A teraz czas na moje zapytanie :) Czy z betonu komórkowego (lub pustaka) można zrobić formikarium typu "I" (pieniek)??
Mam w głowie oraz w paincie taki plan:
Obrazek
Nie wiem czym mógłbym przykleić szybę do pustaka :)
Piszcie co sądzicie o tym pomyśle:)
Może macie jakieś ciekawe rozwiązania:)
Albo sami macie takie Formi:)
Obrazek
Obrazek
MAĆKO
zielczi

ndz 10 sie, 2008

Szybe mozesz przykleic silikonem.
Jezeli podoba Ci sie taka koncepcja to nie ogladaj sie na innych.
Variv

ndz 10 sie, 2008

Ja zrobiłbym proste mocowania śrubowe przy rozwiązaniu z sylikonem łatwo o szparę miedzy pustakiem a szybą, poza tym łatwy dostęp do częsci gniazdowej w dowolnym momencie jest bardzo przydatny, sam pomysł bardzo dobry sam planuje troche z tym poeksperymentować :)
Hodowane gatunki:Lasius niger, Formica cinerea, sanguinea, Camponotus ligniperdus
ogon__

ndz 10 sie, 2008

Wszelkie ewentualne szpary mrówki same uszczelnią piaskiem lub ziemią.
Awatar użytkownika
Maximus

pn 11 sie, 2008

Ja przyklejam szybę do pustaka silikonem.
PS zmniejszyłbym grubość pustaka do reszty...
Awatar użytkownika
gn
Kontakt:

śr 13 sie, 2008

Jeżeli robisz taką dużą bryłę to czemu komory tylko z jednej strony? Co będzie z pozostałych trzech stron i z góry? :-)
http://formicopedia.org
Awatar użytkownika
Harnaś
Kontakt:

czw 14 sie, 2008

Chodzi mi o taki efekt kamienia :) W sensie, że mrówki będą po pustaku chodziły jak po kamieniu i on właśnie jest takiego kształtu. W paincie narysowałem prostopadłościan bo było łatwiej :) i ten kamień tzn pustak jest mniej więcej prostopadłościanem.
Obrazek
Obrazek
MAĆKO
ODPOWIEDZ