Czy to pleśń?
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy
- pawelllQwE
- Kontakt:
Witam znowu mam problem w probówce gdzie brakowało mi wody,docisnąłem watę tak aby nasiąkła wodą,najpierw w jednym miejscu ale gdy zobaczyłem że trochę wody wylało się,to stwierdziłem że wata jest wystarczająco mokra.Potem zauważyłem,że królowa piję wodę ,pomyślałem,że wszystko ok
Dzisiaj rano zauważyłem że w tym miejscu pojawiły sie jakieś czarne kropeczki.Czy to pleśń?A jeśli tak to co mam robic?
Ja mam tak przy kartonówce, że na wacie robią się czarne plamy pare dni po wpuszczeniu jej do nowej próbówki, mrówkom jak narazie nic się z tego powodu nie dzialo, ale chetnie dowiem się co to jest
Zauwazyłem też, że to ma jakiś związek z tym, że mrówki wygryzają część waty aż wilgotność bedzie dla nich wystarczająca.
Hodowane gatunki:Lasius niger, Formica cinerea, sanguinea, Camponotus ligniperdus
- pawelllQwE
- Kontakt:
Aha a robisz z tym coś czy narazie nie i nie będziesz tego ruszał?
- pawelllQwE
- Kontakt:
Może wie ktos co to jest,bo chciałbym sie dowiedziec co to jest? 
Nic z tym nie rób. Miałem toto wielokrotnie, nawet w droższych okazach. Generalnie nie grozi, choć przyznam, że szpeci. To są pleśniawki, nie wiem dokładnie jakie, ale zbytnio nie zagrażają. Miałem Messor barbarus w takiej probówce przez długo ponad miesiąc i nie tylko same kropki były, ale cała wata pokryta tą pleśnią. Królowa ma się doskonale, ma już major robotnice i parę dni temu, postanowiły przeprowadzić się do formi w którym z resztą były od początku. Takie same pleśnie mam w kilku innych koloniach. Pomyśl o nowym formi dla mrówek, potem połóż probówkę i poczekaj trochę aż się przeprowadzą. One wiedzą najlepiej kiedy jest niebezpiecznie i zareagują natychmiast jeśli coś będzie nie tak. Ale muszą mieć alternatywę: dlatego myśl o formi. A pleśnią w takim stadium rozwoju raczej nie warto się przejmować.
ohmlet to ohmleT. Jaki jest - każdy widzi :|
.png)