Pobieranie formic w celu adpopcji.

To jest forum o mrówkach występujących w Polsce

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy

zlyZwierz

wt 12 maja, 2009

Czasami z braku własnych zasobów zachodzi potrzeba pobrania robotnic żyjących na wolności. Nasze akwariowe mrówki są raczej wyluzowane i nie psikają kwasem jak głupie :), natomiast te z naturalnych gniazd strasznie się stresują i polewają wszystko kwasem.
Nie mówię tu nawet o rudnicach, które w tej dziedzinie są mistrzyniami i namierzają cel wzrokowo, ale choćby F.cinerea. Często zdarza mi się, że zanim doniosę mrówki do domu 10% z nich jest zagazowane.
Jak Wy zapobiegacie zagazowaniu ?
Awatar użytkownika
M@teusz

wt 12 maja, 2009

ja robię tak:
-słoik 0,5 litra
-wacik płatek nasączony olejem kujawskim
-gumka recepturka
-ręcznik papierowy
słoik bez nakrętki bierzemy do ręki w drugą dłoń chwytamy płatek nasączony olejem, następnie smarujemy na szerokość płatka olejem brzegi słoika(od wewnątrz). Do słoja przechwytujemy robotnice- one nie uciekają bo się slizgają na oleju(cheater). Gdy już zbeszcześcimy łono natury zakrywamy słoik ręcznikiem papierowym, uszczelniamy gumką recepturą co by się nam mróweczki nie wysypały.

Mrówki mają cały czas dostęp świeżego powietrza, nie gazują się.
nie róbmy mrówkom Treblinki !
Obrazek
Gór mi mało i trzeba mi więcej...
zielczi

wt 12 maja, 2009

Wystarczy również do próbówki dodać ziemi,w niej kwas się neutralizuje.
zlyZwierz

wt 12 maja, 2009

Sama ziemia to raczej nie bardzo :) prędzej ziemia zmieszana z CaCO3 , czy Ca(OH)2 ;)
Awatar użytkownika
Jeremi
Kontakt:

wt 12 maja, 2009

nie róbmy mrówkom Treblinki
Ale porównanie:P Żydzi/Polacy sobie gazu też nie produkowali.
Ja łapię do malutkich probówek po dwie, trzy mrówki i w kieszeniach przechylam je otworami do dołu, żeby leżały na wacikach. Bardzo rzadko odnotowuję w nich zgony.
ODPOWIEDZ