Przywitanie i pierwsze pytania.

Jak karmić i zapewnić właściwe warunki mrówkom w formikarium.

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy

Awatar użytkownika
Cole

pn 12 cze, 2006

Na samym początku chciałbym sie z Wami serdecznie przywitać. Na tą stronke trafiłem przez przypadek. Ciesze się, że jest taka strona, na której jest wszystko dobrze opisane. Od zawsze takie coś mnie pasjonowało, lecz nie odnosiłem w tej dziedzinie wiekszych sukcesów gdyż nie posiadałem niezbędnej wiedzy, którą teraz udalo mi sie nieco uzupełnić co wzbudzilo we mnie pewne nadzieje i sprawiło, że jest to mozliwe przy niewielkich kosztach i moge sie w takie coś bawić. Już nie moge sie doczekac tych okresow godowych gdy schwytam królową i zobacze pierwsze larwy - jestem słabym biologiem pod względem teoretycznym wiec mam problemy z rozpoznaniem poczwarki itp, ale z czasem się tego napewno nauczę :).
Około 2 lata temu przygotowałem małe akwarium (wym. ok. 33 cm x ok. 12 cm wys. ok. 14 cm wymiary pisze z pamięci). Lecz całe przedsiewziecie nie mialo sensu gdyż nie wiedzialem jak konkretnie sie za to zabrac (wynikało to z niewiedzy ). Pomimo skrupulatnego przestudiowania artykulow rodzą się pytania:
1. Czy takie akwarium stwarza dobre warunki na niewielką hodowle (piasek jest usypany na wysokosc około 8 cm, powierzchnia całkowita piachu wynosi około 3168 cm kwadratowych. Jestem zainteresowany odmiana L. niger.
2. Czy to, że piasek leżał prawie 2 lata może mieć negatywny wpływ na hodowle?
3. Jest z leksza sypki (bardzo wysuszony) - w jaki prosty sposób moge go zwilżyć. Czy po prostu miarowe wlanie wody na jego powieszchnie załatwi sprawe?
4. Czy warto zmieszac piasek z ziemia, jeśli tak to w jakich proporcjach?
5. Ile może kosztować wykonanie formicarium u zwykłego szklarza? Czy lepiej warto się wybrać do ZOO-lika?
6. Słyszałem też, że do obserwacji niezbędne jest czerwone światlo, że tunele muszą byc zaciemnione, czy to prawda? Czy może tyczy się to tylko specjalnych tropikalnych odmian do których mi daleko :)

Bardzo często siedze na gg na niewidocznym mój numer 5597536 - gdyby ktos miał chwile czasu to chętnie pogadam na temat

Mam nadzieje, ze otrzymam odpowiedzi po których będe mial jasny obraz sytuacji pozdrawiam.
PIOTR

pn 12 cze, 2006

Witam :)
ad 1 - trochę przekombinowałeś z tą "powierzchnią całkowitą" :lol: ale jak najbardziej - to akwarium nadaje się do chowu mrówek z gatunku Lasius niger ;)
ad 2 - absolutnie w niczym to nie przeszkadza
ad 3 - nie wiem, co to dokładnie za piasek, jednak w suchym, mrówyb nie będą w stanie wydrążyć sobie korytarzy - wlewanie wody powinno go dobrze przygotować do zasiedlenia
ad 4 - warto - 1/1 będzie oki
ad 5 - a diabli wiedzą :lol: natomiast koszt prostego a zarazem uniwersalnego formicarium z korkiem, to około 50zł (na www.curtus.pl oczywiście :twisted: )
ad 6 - też tak słyszałem... i w sumie to nie wiem, jakich gatunków się to tyczy, jednak wszystkie swoje mrówy, mam w formicariach ze zwykłego szkła, bez zaciemniania i jakoś mają się dobrze do tego stopnia, iż miałem w tym roku już kilka rójek :D
Numer gadulca, najlepiej wprowadź sobie do profilu - nie będziesz go musial podawać każdemu z osobna ;)
Pozdrawiam :)
Piotr Frąszczak [url=http://curtus.pl]CURTUS[/url]
Awatar użytkownika
Cole

pn 12 cze, 2006

1/1 tzn. pół piachu + pół ziemi:)? Nie bede nic zaciemniał w takim razie, grunt żeby sie im spodobało :D. Teraz tylko bede niecierpliwie wyczekiwał rójki i do boju. Jak te akwarium przyniose do domu to matka mnie razem z nim wywali haha :P ale jakoś to bedzie musiała zniesc :P nie pierwszy raz taka akcja. Dzięki za odpowiedź mam nadzieje, że gdy nadejdą problemy mozna liczyć na pomoc ... a nadejdą napewno heh.
Pozdrawiam :)

Ponownie prosze o uwazniejsze pisanie postow - Devil_
ODPOWIEDZ