22.07.2010
Królowa przestała jeść komary, pije tylko miód. Związane jest to z tym, że w "kolonii" nie ma na dzień dzisiejszy żadnych larw. Za to pod watą leży cała sterta poczwarek.
* * *
Wczoraj skończyłem robić formi dla JKM Manicy

Wymiary areny 20cm x 40 cm, wymiary gniazda 18cm x 40 cm. Formi zrobione jest według przepisu
socolovsky'ego. Tyle, że zamiast gipsu do zrobienia gniazda użyłem betonu komórkowego. Bloczek o grubości 10cm, przeciąłem na pół tak aby uzyskać 5 centymetrowy plasterek. Przyciąłem go do odpowiednich rozmiarów. Komory były rzeźbione frezem założonym do wiertarki, korytarze - wiertłem. Gniazdo było przecięte, a następnie sklejone. Chodzi o to, żeby część gniazda była wilgotna, część całkowicie sucha (beton równomiernie chłonie wodę). Przednia ściana gniazda została wyrównana na arkuszu papieru ściernego. Przestrzeń za gniazdem wypełniona jest styropianem. Na górę wylana jest warstwa gipsu, na której to zrobiona jest arena. Do nawadniania służy wężyk widoczny na zdjęciach.
I jeszcze odnośnie pokrywy: jakieś 2/3 formi przykryte jest na stałe szybą umocowaną na bezbarwnym silikonie. Pozostała część jest otwierana. A tu taki patencik:

Dzięki szkiełkom przyklejonym w rogach od dołu, otwierana część pokrywy nie przesuwa się.
Pytanie: mam zamiar umieścić probówkę z królową na arenie formikarium (jak się wyklują robo to mi się rozlezą po ferrero i będzie problem) czy taka zmiana znanego królowej terenu na całkowicie nowy nie będzie dla niej szokiem?
Stan koloni:
królowa: 1
robotnice: 0
poczwarki: 12
larwy: 0
jajka: ?