21.07.2001
Na wstępie chce powiedzieć ,że mrówki kupione od Harnasia i polecam kupno od niego mrówek.
O godzinie 8,00 odebrałem mrówki. Na widok królowej aż odskoczyłem[taka wielka] ,a na widok 5 robotnic ucieszyłem się.
Dałem im miód spadziowy i w kilka minut zjadły 2 wielkie krople. O godz. 12,30 wykluła mi się 6 robotnica [jeszcze nie wybarwiona]
Stan:
Królowa-1
Robotnice-6
Poczwarki-3
Larwy-4 małe
Jajka-około 12
pytania
Camponotus herculeanus-misiek821
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy
Dzisiaj o 15.30 narodziły się 3 robotnice w odstępach 5 minutowych ;], niestety jedna z nowych robotnic zachowuje się jakoś ułomnie[przewraca sie jak chodzi]. Mam pytanie, przy jakiej liczbie robotnic najlepiej przenieść je do większego gniazda?
Stan:
Królowa-1
Robotnice-9
Poczwarki-0
Larwy-4 małe 5 średnich
Jajka-około 26?[ciąle składa]
edit:
mrówka leży pod królową juz od kilku godz. i się nie rusza.
edit2:
mrówka po podaniu jedzenia w kilka min. nabrała zycia.
Stan:
Królowa-1
Robotnice-9
Poczwarki-0
Larwy-4 małe 5 średnich
Jajka-około 26?[ciąle składa]
edit:
mrówka leży pod królową juz od kilku godz. i się nie rusza.
edit2:
mrówka po podaniu jedzenia w kilka min. nabrała zycia.
Okazało się, że w wacie była ukryta jeszcze jedna poczwarka z której dzisiaj w nocy wykluła się robotnica, to chyba na moje urodziny. Moje mrówki jedza dziennie 2-3 koniki polne i 3 krople mieszanki. Musze zacząć myśleć o formi dla moich herców. Królowa składa pełno jajek. Jednak nie wiem czemu , ale królowa czasami chodzi sama po arenie i je mieszanke bez obstawy. Czy u tego gatunku to normalne?
Stan:
Królowa-1
Robotnice-10
Poczwarki-0
Larwy-10 małych 9 średnich 2 duże
Jajka-około 30?
Stan:
Królowa-1
Robotnice-10
Poczwarki-0
Larwy-10 małych 9 średnich 2 duże
Jajka-około 30?
Moja królowa chyba chce szybko nabić dużą ilość robotnic, przez noc złozyła minimum 30jajek. Są też 2 larwy już dość spore wielkości poczwarki.
Stan:
Królowa-1
Robotnice-10
Poczwarki-0
Larwy-13 małych 10 średnich 2 duże
Jajka-około 56?
Stan:
Królowa-1
Robotnice-10
Poczwarki-0
Larwy-13 małych 10 średnich 2 duże
Jajka-około 56?
Przez miesiąc mało się zmieniło. Mam w koloni 2 nowe robotnice. Królowa z robotnicami zjadły pełno jajek mimo mieszanki, miody i much na arenie[wszystko jest zjadane]. Tyg temu dałem probówkę do nowego formi na arenę, 3 robotnice poszły na zwiad i w ciągu 2h wszystkie jajka ,larwy i robotnice znalazły się w korku. Została tylko królowa która nie chce opuścić probówki. Co jakiś czas jakaś robo idzie ją zaciągnąć do nowego domu ale jak dochodzi do wyjścia biegiem wraca do miejsca przy mokrej wacie.
Stan:
Stan:
Królowa-1
Robotnice-12
Poczwarki-0
Larwy-10 małych 3 średnie
Jajka-10
Stan:
Stan:
Królowa-1
Robotnice-12
Poczwarki-0
Larwy-10 małych 3 średnie
Jajka-10
Dzisiaj wszystkie mrówki wróciły do probówki[chyba doszły do wniosku że królowa sie nie ruszy]ale po 5min patrze królowa chodzi SAMA po gnieździe. Zdziwiło mnie to ale sie ciesze:D
Stan: bez zmian
Stan: bez zmian
Ostatnio zmieniony sob 08 sty, 2011 przez misiek821, łącznie zmieniany 1 raz.
Królowa wróciła do probówki i chyba tam jest jej najlepiej:D Niestety z jedna mrówką zaczęły się dziać dziwne rzeczy: przewracała się, wchodziła do jedzenia i atakowała inne mrówki. Rano była martwa ;[ Myślę czy je przezimować teraz i na końcu października je nie wyjąć ale nie wiem jak to ma wyglądać w zimę? W jaki miesiąc potem je hibernować i czy wogóle. Od wczoraj królowa z robotnicami często zjada jajka. Nie wiem czy to znak że chcą iść spać czy coś się dzieje z moja kolonią.
Stan:
Królowa-1
Robotnice-11
Poczwarki-0
Larwy-5 małych 5 średnie
Jajka-4
Stan:
Królowa-1
Robotnice-11
Poczwarki-0
Larwy-5 małych 5 średnie
Jajka-4
Dzisiaj mam zamiar wyjąć z lodówki moje herce.
Specjalnie dla nich zrobiłem nowa część gniazdową.
http://img291.imageshack.us/i/dsc01939j.jpg/
Jak myślicie bedzie dobre dla koloni królowa +9robo?
Stan:Nie jestem pewnien ale:
Królowa-1
Robotnice-10
Poczwarki-0
Larwy-10+
Jajka-5-10
Specjalnie dla nich zrobiłem nowa część gniazdową.
http://img291.imageshack.us/i/dsc01939j.jpg/
Jak myślicie bedzie dobre dla koloni królowa +9robo?
Stan:Nie jestem pewnien ale:
Królowa-1
Robotnice-10
Poczwarki-0
Larwy-10+
Jajka-5-10
Ostatnio zmieniony śr 09 lut, 2011 przez misiek821, łącznie zmieniany 1 raz.
Dzisiaj kolonia przeprowadziła się do nowego gniazda.
Robotnice są bardzo aktywne. Dużo jedzą wyglądają na zadowolone.
Królowa składa duże ilości jajek, choć można zaobserwować, że wiele z nich jest zjadane ;[
Nie jestem pewien czy to przez złe owady które im podaje, czy może jajka maja jakieś wady.
Larwy rosną, choć dalej nie widać by miały się zmieniać w poczwarki, może w tym miesiącu pojawi się jakaś.
Stan:
Królowa-1
Robotnice:10
Poczwarki:0
Larwy:11
Jajka:16
Robotnice są bardzo aktywne. Dużo jedzą wyglądają na zadowolone.
Królowa składa duże ilości jajek, choć można zaobserwować, że wiele z nich jest zjadane ;[
Nie jestem pewien czy to przez złe owady które im podaje, czy może jajka maja jakieś wady.
Larwy rosną, choć dalej nie widać by miały się zmieniać w poczwarki, może w tym miesiącu pojawi się jakaś.
Stan:
Królowa-1
Larwy:11
Jajka:16
Larwy bardzo ładnie rosną, są już 3 duże.Może w tym lub następnym tygodni będzie poczwarka.
Królowa całkowicie już się zadomowiła, chodzi spokojnie po całym gnieździe.
Od 2 dni podgrzewam gniazdo i zauważyłem że przy temperaturze około 33°C mrówki częściej karmią larwy i zawsze zanoszą je w najbardziej ogrzane miejsce.
Na arena wychodzą tylko coś zjeść i zaraz wracają do królowej.
Gniazdo jest bardzo czyste, mrówki dbają o swój domek i każde zanieczyszczenie znika bardzo szybko.
Od rana królowa trochę dziwnie się zachowuje, 2 razy się przewróciła na plecy i bez pomocy robotnic nie mogła się podnieść.
Robotnice przenoszą larwy i jajka prawie non stop. Co 2 godz. widzę je w innej komorze.
Nie jestem przekonany czy mrówki lubią światło ale moje zawsze przenoszą się tam gdzie jest go najwięcej.
Stan bez zmian.
Królowa całkowicie już się zadomowiła, chodzi spokojnie po całym gnieździe.
Od 2 dni podgrzewam gniazdo i zauważyłem że przy temperaturze około 33°C mrówki częściej karmią larwy i zawsze zanoszą je w najbardziej ogrzane miejsce.
Na arena wychodzą tylko coś zjeść i zaraz wracają do królowej.
Gniazdo jest bardzo czyste, mrówki dbają o swój domek i każde zanieczyszczenie znika bardzo szybko.
Od rana królowa trochę dziwnie się zachowuje, 2 razy się przewróciła na plecy i bez pomocy robotnic nie mogła się podnieść.
Robotnice przenoszą larwy i jajka prawie non stop. Co 2 godz. widzę je w innej komorze.
Nie jestem przekonany czy mrówki lubią światło ale moje zawsze przenoszą się tam gdzie jest go najwięcej.
Stan bez zmian.
Dzisiaj miałem mieszane uczucia do mrówek. Zobaczyłem 5 dużych ładnych larw, ale reszta potomstwa gdzieś znikła. Szukałem dokładnie po całym gnieździe ale nie znalazłem. Od rana królowa złożyła 6 jajek co trochę zmniejszyło moje niezadowolenie.
Stan:
Królowa:1
Larwy:5 duże
Jajka:6
Stan:
Larwy:5 duże
Jajka:6
No kolonia bardzo ładnie się rozwija. Królowa składa bardzo duże ilości jajek. Dzisiaj z 10 minimum.
3 z 6 dużych larw zmienia się w poczwarki.

Na zdjęciu widać jajka które królowa dzisiaj złożyła + kilka dużych larw.
Druga taka górka jajek jest w 2 komorze.
Dzisiaj zobaczyłem, że w środe uratowała się jedna larwa[widać na zdjęciu]
Stan:
Poczwarki: chyba mogę już powiedzieć 3, a nawet 6. [kwestia godzin]
Larwy:1-7 [zależy czy ktoś liczy larwy co już się w poczwarki zmieniają]
Jajka:20+
3 z 6 dużych larw zmienia się w poczwarki.

Na zdjęciu widać jajka które królowa dzisiaj złożyła + kilka dużych larw.
Druga taka górka jajek jest w 2 komorze.
Dzisiaj zobaczyłem, że w środe uratowała się jedna larwa[widać na zdjęciu]
Stan:
Poczwarki: chyba mogę już powiedzieć 3, a nawet 6. [kwestia godzin]
Larwy:1-7 [zależy czy ktoś liczy larwy co już się w poczwarki zmieniają]
Jajka:20+
.png)