Dziennik fryca

Zapisy obserwacyjne hodowli mrówek to cenne źródła informacji którym warto się dzielić. Oto nowy dział "Dzienniki Hodowlane". :-)

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy

fryc

pn 09 maja, 2011

W tym temacie będę opisywał moje mrówy. Przyjechały do mnie dzisiaj od Curtusa herce i nigerki a w szkole znalazłem coś co poszło do identyfikacji. Pytania proszę zamieszczać tu. Więcej wieczorem z zdjęciami.
fryc

pn 09 maja, 2011

niestety znalezisko nie było królową lecz teraz znalazłem 3 poszły do identyfikacji no cóż dziś łowy do bani jednak te sa pod ochrona do wypuszczenia ale jutro zaczaje sie na mrowisko fallax zdjecia moich mrów wysle w wekend ten tydzien mam zajęty. Poprawka ten dziennik będzie o moich herca nigerki nie beda opisywane bo sa za pospolite w dziennikach.
DSCF2551.JPG

Stan koloni
królowa: jak narazie 1 :mack:
major:1
robotnice:11
poczwarki:1
larwy:15
jajka:nie widzę
Awatar użytkownika
Harnaś
Kontakt:

pn 09 maja, 2011

Gdybyś tak jeszcze popracował nad formą zdań to było by super. Piszesz tak nieskładnie, że potrzebowałem 2 razy przeczytać wypowiedź, żeby zrozumieć przekaz. :|
Obrazek
Obrazek
MAĆKO
arni

pn 09 maja, 2011

Po pierwsze założ pytania ;)
Po drugie to nie major tylko duża minor/mała media. Przy około 50 robotnicach, jesli bedzie sporo zbieraczek, mozesz wypatrywać majora. Jeśli to jednak major to bym się bał, bo kolonia może być odlowiona, ewentualnie, w lepszym wypadku major jest adoptowany, co u ligniperdy ( u herca pewno też ) jest dziecinnie proste-mój 10io letni brat sam adoptował dwa majory w tamtym roku, coś pod jesień-oczywiście mu wskazówek udzieliłem, ale żółty major wcale sie nie pali do walki.
Po trzecie nie próbuj oligoginii, bo stracisz dwie królowe i tyle ;)
Jeszcze chcesz się ze mną skontaktować napisz mi Prywatną Wiadomość lub zadzwoń/wyślij sms pod 690 067 950.

Na wolne chwile polecam:

http://poke-life.net/rejestracja.php?polec=456623
Awatar użytkownika
Formik

pn 09 maja, 2011

arni pisze: Po drugie to nie major tylko duża minor/mała media. Przy około 50 robotnicach, jesli bedzie sporo zbieraczek, mozesz wypatrywać majora. Jeśli to jednak major to bym się bał, bo kolonia może być odlowiona, ewentualnie, w lepszym wypadku major jest adoptowany,
Tu przecież ewidentnie widać, że mrówki są adoptowane z poczwarek. To same media, widać kilka dużo mniejszych nanitic i jedną większą, która pewnie jest majorem.
>> Atlas mrówek online <<
Truteń weteran.
Awatar użytkownika
pawelllQwE
Kontakt:

pn 09 maja, 2011

Widać, widać. Niemniej jednak kolonia nie musi być z odłowu - królowa mogla być rójkowa a poczwarki/robo podrzucone.
arni

pn 09 maja, 2011

Ja nawet na fotke nie patrzyłem, jak zobaczyłem w podpisie 11 robo i major to Musialem sie wypowiedzieć :D
Królowa pewno rójkowa, bo robo żółte, jak by było odławiane to by były mega wybarwione :)
Widzę tylko jedna ciemną minor ( choć to może nawet nanitic )...
Sprzedawca znalazł niezły sposób na zarobek, zaczynam bać się o structor'a, który jeszcze nie doszedł...

Ps. O, widzę że Paweł mnie ubiegł... ;)
Ostatnio zmieniony pn 09 maja, 2011 przez Sott23, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Z góry uprzedzam o zaczynaniu dyskusji na ten temat :-)
Jeszcze chcesz się ze mną skontaktować napisz mi Prywatną Wiadomość lub zadzwoń/wyślij sms pod 690 067 950.

Na wolne chwile polecam:

Awatar użytkownika
Formik

pn 09 maja, 2011

arni pisze: Królowa pewno rójkowa, bo robo żółte, jak by było odławiane to by były mega wybarwione :)
Z tym się na pewno nie zgodzę - te malutkie robo, to jej własne nanitic, a larwy i poczwarki były podrzucone i wylęgły się z nich nowe robo, które jeszcze się nie wybarwiły.

Arni, ostrzegaliśmy Cię...
Truteń weteran.
arni

pn 09 maja, 2011

Tfu, Napisalem rójkowa ale tu mi bardziej chodziło o to, że napewno sama tego potomstwa nie wyprowadziła (od jajka ). Dlatego Napisalem ze ta robo to nanitic. Troche zle mnie zrozumiałes, ale to moja wina... To by wychodziło tak:
Złapał na wiosnę, w lecie poczwarki, a do zimy nanitic już były- pasowało by takie ułożenie wydarzeń?

Wiem że ostrzegaliście, ale po czasie... :lol:

Edit: Sott23, o co Ci chodzi? :)
Ostatnio zmieniony pn 09 maja, 2011 przez Sott23, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: o to, ze była dyskusja na sb i dopóty nie otrzymasz przesyłki nie ma co tu w postach gdybać. :p

Na wolne chwile polecam:

Awatar użytkownika
Formik

pn 09 maja, 2011

arni pisze: Złapał na wiosnę, w lecie poczwarki, a do zimy nanitic już były- pasowało by takie ułożenie wydarzeń?
Jak najbardziej ; )

Trzeba takie transakcje przemyśleć xd
Truteń weteran.
Awatar użytkownika
pawelllQwE
Kontakt:

wt 10 maja, 2011

arni pisze: Sprzedawca znalazł niezły sposób na zarobek, zaczynam bać się o structor'a, który jeszcze nie doszedł...
Zdaje się, że Ty też podrzucałeś poczwarki :P Ja zresztą też, ale żeby dać kopa kolonii a nie w celu jakiś przekrętów. Campo to tak samo mrówki jak nigerki więc nie widzę dużego zła w podrzucaniu ;)
arni

wt 10 maja, 2011

pawelllQwE pisze:
arni pisze: Sprzedawca znalazł niezły sposób na zarobek, zaczynam bać się o structor'a, który jeszcze nie doszedł...
Zdaje się, że Ty też podrzucałeś poczwarki :P Ja zresztą też, ale żeby dać kopa kolonii a nie w celu jakiś przekrętów. Campo to tak samo mrówki jak nigerki więc nie widzę dużego zła w podrzucaniu ;)
W jesieni dla dwoch klonii, które miały byc moje: jedna wyleciała przez matkę a drugą z powodu braku miejsca wymieniłem na Pheidole więc nie robiłem tego dla zarobku tylko dla siebie, dla kolonii ( no i nowych mrówek :) )...

Na wolne chwile polecam:

Awatar użytkownika
pawelllQwE
Kontakt:

wt 10 maja, 2011

Tak samo kupujący może sobie zażyczyć żeby podrzucono poczwarki jeśli jest taka możliwość, albo sprzedający to robi żeby kolonia na starcie miała lepszy rozwój.
arni

wt 10 maja, 2011

Możliwe, ale fajnie wiedziec czy robo adoptowane czy nie :) no i trzeba czekac na pytania, albo niech ktos zrobi i to uprzatnie :)

Na wolne chwile polecam:

fryc

śr 11 maja, 2011

Przepraszam za składnie zdań lecz byłem skonany. Więcej zdjęć i opisy dodam w piątek. Królowa jest od curtusa. Na zdjęciach formicarium, królowa i mrówy z niby majorem.
Post 2:
A oto niby major.
Załączniki
DSCF2552.JPG
DSCF2553.JPG
DSCF2554.JPG
Awatar użytkownika
Formik

śr 11 maja, 2011

Istotnie, to major, dodawany z poczwarek.

Dlaczego się tak podzieliły?
Truteń weteran.
Awatar użytkownika
kamiklo

czw 12 maja, 2011

Może za bardzo działają na niego feromony jaśnie......, gdyż żołnierze pojawiają się jak jest już sporawo minorek i dużo media.
Zdobyć przyjaźń kota nie jest rzeczą łatwą. Nie lokuje on swych uczuć nierozważnie: może zostać waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem.
fryc

czw 12 maja, 2011

Formik pisze:Istotnie, to major, dodawany z poczwarek.

Dlaczego się tak podzieliły?
Podzieliły się na jajka i larwy z królową a poczwarki w osobnej komorze.
fryc

czw 12 maja, 2011

Dałem im właśnie meszki i skakają za nimi jak szalone
Awatar użytkownika
Formik

czw 12 maja, 2011

kamiklo pisze:Może za bardzo działają na niego feromony jaśnie......, gdyż żołnierze pojawiają się jak jest już sporawo minorek i dużo media.
O czym Ty w ogóle mówisz? :lol:

Żołnierze to się mogą pojawiać w naturalnych koloniach, a nie w kolonii z podrzuconymi poczwarkami. To są robotnice wyklute z poczwarek wziętych z natury.
Truteń weteran.
fryc

ndz 15 maja, 2011

Jedzą dużo, jajka przybywają, kokon czarnieje, idzie prawie dobrze... prawie niestety heniek zmarł :placze: po mrówczemu zwany mrówa 1902-1872. Umarł śmiercią naturalną. Wielka matka ogłosiła 2 dni żałoby-dlatego nie pisałem. Zdjęcia będą za pół godziny. :placze: :placze: :placze: :placze: :placze: :placze: :placze: :placze: :placze: :placze: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: . Próbowałem go ratować operacją :nurse: lecz nic to nie dało. :placze:
Awatar użytkownika
Formik

ndz 15 maja, 2011

fryc pisze:Jedzą dużo, jajka przybywają, kokon czarnieje, idzie prawie dobrze... prawie niestety heniek zmarł :placze: po mrówczemu zwany mrówa 1902-1872. Umarł śmiercią naturalną. Wielka matka ogłosiła 2 dni żałoby-dlatego nie pisałem. Zdjęcia będą za pół godziny. :placze: :placze: :placze: :placze: :placze: :placze: :placze: :placze: :placze: :placze: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: . Próbowałem go ratować operacją :nurse: lecz nic to nie dało. :placze:
Nie rozumiem tego...
Truteń weteran.
Awatar użytkownika
Harnaś
Kontakt:

ndz 15 maja, 2011

Pssyt Formik, chyba chodziło mu o to, że żołnierz padł.
Obrazek
Obrazek
MAĆKO
Awatar użytkownika
kamiklo

ndz 15 maja, 2011

fryc za dużo emonitów :evil: ja bym dał warna Btw żołnierz siedzi i pierdzi widziałeś by furażerował?
Zdobyć przyjaźń kota nie jest rzeczą łatwą. Nie lokuje on swych uczuć nierozważnie: może zostać waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem.
fryc

ndz 15 maja, 2011

Nie padła robotnica, a to zdjęcia.

Nie pisz kilku postów pod sobą!
Załączniki
zdjęcie13.jpg
zdjęcie12.jpg
zdjęcie11.jpg
zdjęcie10.jpg
zdjęcie09.jpg
zdjęcie08.jpg
zdjęcie06.jpg
zdjęcie07.jpg
Ostatnio zmieniony ndz 15 maja, 2011 przez fryc, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ