Witam
Ostatnio stworzyłem dla mich mrówek formikarium, coś na wzór kompaktu tylko zamiast korka użyłem gipsu. Za pierwszym razem do stworzenia komór użyłem masy solnej, ale niestety pojawiła się po krótkim czasie pleśń. Teraz zrobiłem komory zalewając gipsem plastelinę, jak na razie pleśni nie widać, ale mimo wszystko mam obawy przed ponownym pojawieniem się pleśni. Czy są jakieś dobre sposoby by zapobiec pojawieniu się pleśni ? Czy pojawienie się pleśni było związane z użyciem masy solnej ?
Królowa złożyła pierwsze jaja, a nie chciałbym jej non strop stresować otwieraniem formikarium celem wietrzenia, tak by spokojnie mogła składać kolejne jaja tak by kolonia się dalej rozwijała.
Gipsarium - formikarium
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod
- pawelllQwE
- Kontakt:
Formikarium nie musisz wietrzyć, szczególnie przy samej królowej. Możesz zostawić ją zamkniętą na 2 miesiące i nic jej się nie stanie. Pleśń mogła pojawić się od masy solnej, której możliwe, że się nie pozbyłeś. Pleśń i tak może się pojawić - zazwyczaj na niedojedzonych szczątkach owadów, trudno tego uniknąć, pleśń nie szkodzi jakoś poważnie mrówkom.
Najprawdopodobniej nie do końca wypłukałeś gips z masy. Na czystym gipsie nie pojawia się pleśń. Ewentualnie mogą występować glony. Po plastelinie na pewno się nie pojawi.

MAĆKO
.png)