Witam

Poznajmy się bliżej. ;-)

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy

JaddetH

pn 13 lut, 2012

Witam,
Nazywam się Przemek, mam 20lat, mieszkam w Zabrzu. Uczę się obecnie ostatni rok w technikum budowlanym pod kierunkiem drogownictwo.
Mrówkami zainteresowałem się poprzez książki pana Bernarda Werbera, opowiadające właśnie o życiu mrówek (polecam).
Chciałbym założyć własną kolonie mrówek, przygotowałem już do tego celu formikarium, teraz jedynie potrzebowałbym królowej i robotnic (planuje nigerki), ale ze względu na porę roku zdobycie jej samemu jest niemożliwe...

Mam nadzieję że będzie nam dobrze razem :)
Pozdrawiam,
JaddetH
Awatar użytkownika
Harnaś
Kontakt:

pn 13 lut, 2012

Chyba najłatwiej będzie kupić w sklepie internetowym: Curtus.pl lub Mrowkoyad.pl
Trzymanie kolonii na sprzedaż przez całą jesień i zimę trochę mija się z celem w przypadku zwykłego hodowcy, bo więcej kosztowało będzie dogrzewanie, zimowanie, pokarm i obsługa niż potem cena kolonii.
No i witamy an forum. :pirat2:
Obrazek
Obrazek
MAĆKO
Awatar użytkownika
Szacho

pn 13 lut, 2012

Harnaś pisze:Trzymanie kolonii na sprzedaż przez całą jesień i zimę trochę mija się z celem w przypadku zwykłego hodowcy, bo więcej kosztowało będzie dogrzewanie, zimowanie, pokarm i obsługa niż potem cena kolonii.
W sumie to racja, chociaż jak nie dogrzewamy i handlujemy młodymi koloniami np.Tetramorium, L.niger., L.flavus, to straty w miodzie i np. mącznikach są tycie, ale np.Campo to trzeba mieć dużą ilość by coś z tego wyskrobać, ale i tak te wyskrobane piniążki nie są takie małe :p

a i hejooo na forum :D

Pozdrawiam :D
Obrazek

"To za mało, jeśli na to ciebie stać
Trzeba znacznie więcej, więcej z siebie dać"
Awatar użytkownika
pawelllQwE
Kontakt:

pn 13 lut, 2012

No to chyba Campo nie miałeś. Mam kolonię herca z ponad setką robotnic, sporo larw i wiadomo, że jedzą trochę więcej ale 2 duże krople miodu na kilka dni to nie szastanie pieniędzmi. To samo z pokarmem białkowym.
Awatar użytkownika
Harnaś
Kontakt:

wt 14 lut, 2012

Koszta, to nie tylko pieniądze, ale również wysiłek. Ja tam zbyt cenię swój wolny czas, żeby potem sprzedawać półroczną kolonię za parę złotych. :p
Obrazek
Obrazek
MAĆKO
Awatar użytkownika
Szacho

wt 14 lut, 2012

pawelllQwE pisze:No to chyba Campo nie miałeś. Mam kolonię herca z ponad setką robotnic, sporo larw i wiadomo, że jedzą trochę więcej ale 2 duże krople miodu na kilka dni to nie szastanie pieniędzmi. To samo z pokarmem białkowym.
aj sorry nie dopisałem, chodziło mi o to, że jeśli by się je dogrzewało, to zanim osiągną te 5-20 robo trochę prądu popłynie

Obrazek

Awatar użytkownika
pawelllQwE
Kontakt:

wt 14 lut, 2012

Mhm, chyba Patryk ostatnio pisał o kablu grzewczym, 5 zł rocznie jakoś wychodzi :P
Awatar użytkownika
Szacho

wt 14 lut, 2012

coś Ty??? serio??? nie wiedziałem, sorry jeśli kogoś wprowadziłem w błąd :p

Obrazek

Awatar użytkownika
pawelllQwE
Kontakt:

wt 14 lut, 2012

W przypadku kabla są to "grosze".
patry090

wt 14 lut, 2012

Nie wiem, po ile "stoi" dokładnie kWh, bo róźne źródła różnie podają (30-60 groszy), a rachunku żadnego nie mam pod ręką :) Licząc, że jedna kWh kosztuje 0,45 groszy to godzina pracy kabla grzewczego (15W) kosztuje 0,009 zł. Policz ile godzin zamierzasz go używać i otrzymasz przybliżony koszt jego użytkowania. Przybliżony, bo cena może być inna, no i ciężko przewidzieć ile czasu kabel faktycznie będzie grzał. Bo przy użyciu termostatu będzie się włączał i wyłączał co jakiś czas.
ODPOWIEDZ