Pytania początkującego

Jak karmić i zapewnić właściwe warunki mrówkom w formikarium.

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy

Awatar użytkownika
quarion_blass

pt 04 sie, 2006

Mam kilka pytań co do formikarium:
Obrazek*
Obrazek*

1. Czy nie trzeba zrobić jakiś wlotów powietrza? :wink:
2. Czy mrówki same będą sobie robiły korytarze w korku czy trzeba je zrobić ?
3. Czym można zastąpić korek jeśli miałbym trudności z kupieniem korka?
4. A teraz pytanie już nie dotyczące formikarium, wiecie gdzie można dostać próbówki(oprócz allegro)? Osobiście myślałem o aptece.

*Zdjęcia zaczerpnięte ze strony mrowki.info
DAAMOOK

pt 04 sie, 2006

Jak masz pod reka spirytus oraz talk to powaznie przemysl zrobienie miksturki i posmarowania 1-1,5 cm przy wieczku. Wtedy bedziesz mogl zrezygnowac zakrywki.
Co to sprawy technicznej to na forum jest dosc dokladny opis jak to wykonac.
Sam tego uzywam we wszystkich moich formikariach i sie w 95% sprawdza.

Co do pytan:
1. jak zrobisz to mrowki przez nie beda uciekaly.
2. lepiej zrobic troszke malych komor, pozniej w razie potrzeby mrowki same je powieksza.
3. mozesz zastrapic drewnem, piaskiem (malo co widac kolonie),
4. zobacz czy nie masz w okolicy sklepow cezal/cezas - sa to sklepy zaopatrzenia medycznego, tam najtaniej kupisz. Ostatnio musialem zamowic, i czekac, ale i tak wyszlo cos kolo 30gr za probowke 16cm szklana.
Poszukaj tez w aptekach, ale tam zaplacisz duzo wiecej.
Awatar użytkownika
Johnbol

pt 04 sie, 2006

Witam!

ad. 1) Wloty powietrza nie są konieczne. Wystarczy, jeśli raz na jakiś czas otworzysz wieczko.
ad. 2) W korku trzeba wyryć pierwszą komorę dla królowej. Później robotnice powinny sobie poradzić (lepiej lub gorzej) z ryciem korytarzy w miarę potrzeby.
ad. 3) Korek możesz zastąpić ziemią (lub jej mieszanką z piaskiem), betonem komórkowym lub innymi podobnymi materiałami. Zapewnienie jedynie mokrego wacika lub gąbki w części pudełka po cukierkach też powinno mrówkom wystarczyć.
ad. 4) Probówki można dostać w sklepach ze sprzętem medycznym, szkłem laboratoryjnym, chemicznym, lub czasami i w sklepach ze zwykłym szkłem czy porcelaną (głównie w punktach "dystrybucji" należących do bezpośrednich producentów ceramiki).

Pozdrawiam!
FABRICATI DIEM, PVNC!
ODPOWIEDZ