Mrówki

To jest forum o mrówkach występujących w Polsce

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy

Pawee

pt 04 sie, 2006

Mam w formikarium kilkanaście robotnic i kilka mrówek uskrzydlonych bez królowej , więc mam jakieś szanse że bedą kupulować, bo chciałem mieć królową
Kmieciu

pt 04 sie, 2006

Nie-kopulować mogą tylko królowe w okresach zwanych rójkami z samcami które również są uskrzydlone i są wypuszczane z mrowisk również w tych okresach.Możliwe że te uskrzydlone mrówki o których piszesz to zarówno samce i jak i królowe jednak nie daje praktycznie żadnych szans na zapłodnienie królowych.Obserwój uskrzydlone mrówki-jak zauważysz że któraś odrzuciła skrzydełka znaczy że była zapłodniona już w momencie jej złapania przez Ciebie-wtedy odizoluj ją od reszty i stwórz jej warunki takie jak kroku pierwszym z faq ze strony.Robotnice nie mają w tym procesie żadnego udziału-możesz je śmiało wypuścić.Jest dużo opisów jak rozpoznać królową od samców na forum-poszukaj.Powodzenia!
Dominik

sob 05 sie, 2006

Ja tylko dodam, że nawet jeśli królowa odrzuci skrzydełka (szczególnie po dłuższym czasie), to nie daje pewności, że jest zapłodniona. Będziesz miał pewność dopiero po wykluciu się robotnic, a bardzo wysokie prawdopodobieństwo w momencie pojawienia się larw. Królowe możesz pozostawić z robotnicami - będzie im łatwiej. Oczywiście w przypadku gatunku monoginicznego pozostanie tylko jedna zapłodniona królowa.
Messor sp., C. ligniperda, F. sanguinea, F. fusca, L. flavus, L. niger, Myrmica sp., T. caespitum, łączona: M. rubra + L. niger.
Awatar użytkownika
AdamM

ndz 06 sie, 2006

Czyli może się zdarzyć że będzie składała takie "puste" jaja?
Dominik

ndz 06 sie, 2006

Rozumiem, że masz na myśli jaja troficzne, czyli pokarm. Szczerze mówiąc nie jestem pewien, jak to wygląda w praktyce - teoretycznie nie widzę przeszkód.

Tak jeszcze dla wyjaśnienia, prawie u wszystkich mrówek z zapłodnionych jaj wylęgają się samice, natomiast z niezpłodnionych samce. Teoretycznie jest więc możliwe, że niezapłodniona królowa zniesie jaja, z których powstaną samce. O ile w przypadku faraonki może nawet dojść do kopulacji i zapłodnienia z tymi samcami (synami), o tyle w przypadku rodzimych gatunków nie liczyłbym, że niezapłodniona królowa wychowa cokolowiek.
Messor sp., C. ligniperda, F. sanguinea, F. fusca, L. flavus, L. niger, Myrmica sp., T. caespitum, łączona: M. rubra + L. niger.
ODPOWIEDZ