W mojej małej kolonii M. structor zauważyłem dziś bardzo niepokojącą sprawę, (moderator prosi: opisz dokładnie nie tylko w temacie ale i w treści!) jedna z robotnic nie ma odwłoka.., boję się, że mrówy z nieznanych mi przyczyn się wymordują wzajemnie.
raczej wykluczone przyczyny braku odwłoka:
1. jedzenie: kolonia jest kupiona ma tak na oko 15 - 20 robotnic, jest bardzo żarłoczna (podaje im poza nasionami średnio 2 komary + muchę dziennie )
2. uszkodzenie przeze mnie: raczej nie, nie dotykałem mrówek przeprowadzka nastąpiła samoczynnie
3. uszkodzenie przez inne owady: podaję tylko zabite (na śmierć)
możecie pomóc.?
Mrówka bez odwłoka pomocy
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod
Ostatnio zmieniony pt 10 sie, 2012 przez barlew, łącznie zmieniany 1 raz.
Jesteś pewien?=czarny= pisze:może jakies pasożyty,zżerają je od środka była ostatnio mowa na forum o taki pasożytach
coś konkretnego podejrzewasz?
Koledze pewnie chodzi o ten wątek:barlew pisze:Jesteś pewien?=czarny= pisze:może jakies pasożyty,zżerają je od środka była ostatnio mowa na forum o taki pasożytach
viewtopic.php?f=33&t=4947
Możesz popatrzeć czy coś białego chodzi Ci po formi
Jak na razie nic nie widzę. I szczerze pisząc nie bardzo sobie wyobrażam odcięcie odwłoka przez roztocze... bardziej podejrzewam inną mrówkę, nie wiem tylko dlaczego....suwer pisze:Koledze pewnie chodzi o ten wątek:barlew pisze:Jesteś pewien?=czarny= pisze:może jakies pasożyty,zżerają je od środka była ostatnio mowa na forum o taki pasożytach
viewtopic.php?f=33&t=4947
Możesz popatrzeć czy coś białego chodzi Ci po formi
.png)