Przeprowadzka + identyfikacja rasy :)

Miejsce dla początkujących. Masz podstawowe pytania? - śmiało je zadawaj, każdy kiedyś zaczynał :)

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod

Awatar użytkownika
asikonik

pt 24 sie, 2012

Witam Was moi mili :)
Dziś miałam małą przeprowadzkę moich podopiecznych:) Przebiegła ona sprawnie (jesli to dobre określenie) nie ucierpiała żadna mrówka w sumie ja też nie :P

Mam pytanie wcześniej moje mrówki były w ziemi ( ponieważ są czarne postanowiłam dać do części gniazdowej glinę z piaskiem) czy taka zmiana nie zaszkodzi im ? Wiem, że powinnam to pytanie zadać wcześniej ale dopiero teraz doszłam do tego, że ziarna w tym piasku są duzo większe czy one sobie poradzą... ?
Widziałam, że jedna juz kombinowała i próbowała kopać może nie będzie tak źle.

Byłam w szoku jaką opieką one otoczyły królową niemal całą ją okryły :o
W ogóle bardzo to przeżywam :oops: siedziałam bite 2 godziny patrząc na to co robią. Zapanował straszny chaos ale to pewnie normalne (badały teren i nie wiedziały co się dzieje).

Udało się załączam zdjęcie królowej i bardzo Was proszę o identyfikacje rasy :) http://imageshack.us/photo/my-images/21 ... kacja.jpg/

ps jak cos avatar to tez zdjęcie mojej królowej :) ewentualnie mogę dodać inne zdjęcia jeszcze kilka mam
Ostatnio zmieniony pt 24 sie, 2012 przez asikonik, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Formik

pt 24 sie, 2012

Formikarium ziemne to nie jest najlepszy pomysł, jeśli chcesz obserwować mrówki...

Co do wklejania zdjęć: imageshack.us, albo załączniki przy poście.
>> Atlas mrówek online <<
Truteń weteran.
Awatar użytkownika
asikonik

pt 24 sie, 2012

Wiem, że nie jest najlepsze ale chciałam by miały swobodę i wolną rękę w budowie :) Może odwdzięczą mi się za to i zrobią widoczne tunele :) Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
geb88

pt 24 sie, 2012

wygląda nigerkowato (gatunek Lasius niger).

Gratuluję pierwszej emocjonującej obserwacji i życzę więcej. Jeśli ci nie zależy na pełnej widoczności gniazda, to materiał dobry. Moje Formica cinerea mieszkają w gnieździe z piasku zmieszanego z gliną (docelowo miało być 50 do 50, ale chyba coś mi nie poszło, bo paski mieszaniny w niektórych miejscach po przesuszeniu pękły. Tak zrobiłam im tunele z pasków gliny :P ) i dobrze się trzymają. Pamiętaj jedynie o nawadnianiu. Nie wiem jak u ciebie, ale u mnie wilgoć trzyma się do około tygodnia, może coś więcej.
Nie ma głupich pytań. Bywają tylko głupie odpowiedzi, więc pytaj śmiało :)
Newbie's Defender
O mnie |Blog o hodowli mrówek|Blog Temnothorax corticalis|Blog Leptothorax acervorum|Opowieść Camponotus herculeanus
Awatar użytkownika
asikonik

sob 25 sie, 2012

Dziękuję za identyfikacje :) Co do nawadniania mam wstawiona rurkę która będę nawadniać od dołu, a dodatkowo od góry :) mrówki maja sie dobrze niestety kopia tunele według swoich wizji :( moze choć gniazda będą widoczne :lol:
ODPOWIEDZ