Acromyrmex cf. coronatus

Miejsce dla początkujących. Masz podstawowe pytania? - śmiało je zadawaj, każdy kiedyś zaczynał :)

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod

lukaszb12999

sob 02 mar, 2013

Siemka sory,że ostatnio wam tak spamuje i spamuje tymi tematami,ale musicie to wytrzymać :<
1.Czy wie ktoś z was gdzie można kupić takie mróweczki? Acromyrmex cf. coronatus
2.Skąd wziąć takiego grzyba?
3.Wystarczy jedna "arena" na trawę i pożywienie"
Dziękuje za odpowiedzi :)
Awatar użytkownika
kamiklo

sob 02 mar, 2013

klik Choćby stamtąd można kupić. na pozostałe pytania niech odpowiedzą znawcy grzybiarek.
Zdobyć przyjaźń kota nie jest rzeczą łatwą. Nie lokuje on swych uczuć nierozważnie: może zostać waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem.
lukaszb12999

sob 02 mar, 2013

Ciekawe czy mrówki robią takiego grzyba czy znajdują i w tedy dopiero choduja :D
patry090

sob 02 mar, 2013

Strzępki grzybni posiada królowa opuszczając rodzinne gniazdo. Grzyb bez tych mrówek żyć nie może tak jak i one bez niego.
jaro

sob 02 mar, 2013

Tak, wystarczy jedna arena. One, tak jak wcześniej już kolega wyżej napisał, żywią się grzybem (zabieranym z gniazda przez młodą królową zakładającą nowe gniazdo), który hodują wewnątrz gniazda.

Mrówka zapewne bardzo trudna w hodowli... - chociaż ja się nie znam ;)
patry090

sob 02 mar, 2013

Jedna arena nie wystarczy. W przypadku tego gatunku w formikarium nie ma gniazda. Jest nim kula grzyba rosnąca w jednym pojemniku, połączonym z innymi (wraz z rozrostem koloni dodaje się nowe moduły) W różnych pojemnikach panować powinny różne warunki - jedne są przeznaczone do żerowania i podawania zielonych części roślin jako pokarmu dla grzyba, inne do jego rozrostu. Osoba, która chciała by się zająć tym gatunkiem musiałaby dokładnie dowiedzieć się co i jak z dzienników hodowlanych tej mrówki i opisów na zagranicznych stronach. W Polsce hodowla mrówek nawet nie tyle kuleje, co jeździ na wózku inwalidzkim, więc za dużo na naszych forach nie znajdziesz. Jest tylko kilka osób, które hodowały/hodują grzybiarki.
dudek909

sob 02 mar, 2013

czyli podsumowując powyszsze odpowiedzi.
jeżeli to rójkowa królowa to z grzybem nie bedzie problemu, jeżeli stara wyciągnięta z gniazda to jakimś cudem musiałbyś znaleźć takiego grzyba.
dajesz arene i w jakiś sposób musiałbyś opracować budowe gniazda z możliwościa stopniowego dodawania kulistych modułów ( mam już pomysł więc jak będę miał dostęp do komputera to narysuje)
no i opracować jakiś system zmiany warunków na zmiane watunków w pojedyńczym module, jak powiedział kolega wyżej.
myśle , że taką konstrukcje najlepiej umieścić po prostu na arenie z dużego akwarium dla wybek bez wody.
chyba wszystko podsumowałem :D
lukaszb12999

sob 02 mar, 2013

Dodać trzeba,że potrzeba na to dużo miejsca.Myślę,że musiało by to wyglądać tak:
pojemnik w którym królowa hodowała by grzyba i w nim mieszkała--->grzyb do jedzenia--->pojemnik pod stałym ociepileniem---->pojemnik z 90% wilgotności--->pojemnik z trawą--->po powiększeniu koloni ponieważ dorasta do naprawdę wielkich rozmiarów następna komora mieszkalna----> w ostateczności jeszcze jedna z trawą ponieważ jeszcze trzeba czas na urośnięcie tej trawy :D
patry090

ndz 03 mar, 2013

Tam nic nie rośnie - to ty masz wrzucać ogromne ilości roślin codziennie - nie ma szans, żeby jakakolwiek roślina nadążyła z rozwojem przy takim zapotrzebowaniu. Formikarium to kilka (naście) pojemników połączonych węzykami - w niektórych wilgotność ma być większa w innych mniejsza, z czasem mrówki będą kolejne pojemniki adaptować do hodowli grzyba - jedynego schronienia dla koloni i źródła pokarmu.
ARTUR83M

ndz 03 mar, 2013

Mam wrażenie że ktoś tu się zabiera "z motyka na słońce"... .
Obecnie Polska:
Formica sanguinea

Obecnie świat:
Pachycondyla apicalis

W zainteresowaniu:
Myrmecia pavida
Awatar użytkownika
Drwal

ndz 03 mar, 2013

A jeszcze muszą być pojemniki na śmieci które powinny być łatwe do opróżnienia BEZ oddzielania ich od gniazda. Pokrewne mrówki Atta sexdens (chyba) mają milionowe kolonie a ziemia wyniesiona z komór i korytarzy potrafi zajmować kilkadziesiąt metrów sześciennych więc mimo że kolonie Acromyrmex są jakieś dziesięć razy mniejsze ale i tak są ogromne. Co do zapotrzebowania na pokarm to porównał bym dorosłą kolonię do większej kozy.
główny maruda
barciu
Lokalizacja: Kunkowa - mała wioska, w 70% porośnięta lasami i łąkami - mieszka tu ok 100 osób,

śr 12 cze, 2013

Atta sexdens
- noż lopszej nazwy wymyśleć nie mogli? :p
Na mrowkoyad.pl można kupić, skoro jesteś taki uparty, ale ich hodowla jest bardzo trudna.
Poszukaj na youtube jak hodują grzybiarki. Jak już chcesz jakieś łatwiejsze mrówki odżywiające się roślinami, a raczej ich nasionami, to polecam messory. Grzybiarki są trudne w hodowli i wymagają dużo miejsca, atakże odpowiednich temperatur i liści. Więc zanim kupisz je za 600, lub - w przypadku Antstore - ok. 800 zł, to się 10 razy zastanów.
GG: 51713465
antwito

śr 12 cze, 2013

barciu pisze:
Atta sexdens
- noż lopszej nazwy wymyśleć nie mogli? :p
Lepsze to, niż ten Twój Camponootus vaginatus :lol:
A tak w ogóle to trochę odkopałeś temat :)
Dziennik moich gmachówek: viewtopic.php?f=38&t=5376
barciu
Lokalizacja: Kunkowa - mała wioska, w 70% porośnięta lasami i łąkami - mieszka tu ok 100 osób,

śr 12 cze, 2013

Ja nie wymyśliłem Camponotusa vaginusa: wymyślił go posiadacz o ilę się nie mylę :).
No tak, mały archeolog rośnie ze mnie :mrgreen: .
GG: 51713465
ODPOWIEDZ