Jaki gatunek - duży, agresywny, z kastami.

Miejsce dla początkujących. Masz podstawowe pytania? - śmiało je zadawaj, każdy kiedyś zaczynał :)

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod

Lux Ferre
Kontakt:

sob 06 lip, 2013

Witam.

Rok temu rozpocząłem zabawę z L. niger. Nabrałem już "jakiegoś" doświadczania jeśli chodzi o hodowlę mrówek.

Chciałbym spróbować z innym gatunkiem i tutaj prośba do Was. Czy moglibyście mi polecić coś co spełnia jak największą ilość poniżej przedstawionych kryteriów? (Najbardziej zależy mi na cechach wymienionych jako pierwsze):
- Duże osobniki.
- Występują kasty.
- Agresywne.
- Szybki, lub średnio-szybki przyrost kolonii.
- Łatwe w hodowli.
- Łatwo dostępne.

Z tego co czytałem dość dobrze sprawdziłby się tutaj Camponotus ligniperdus (Gmachówka drzewotoczna). W świetle powyższych, wadami byłby tylko powolny przyrost kolonii. Nie wiem jak u nich z agresją. No ale moja wiedza na temat mrówek jest dość ograniczona, więc może ktoś bardziej obeznany poleci mi lepszą opcję?
http://ants.aq.pl - Blog + dziennik z hodowli.
Awatar użytkownika
kamiklo

sob 06 lip, 2013

Lux Ferre pisze: Duże osobniki.
A jak duże? Zbójnica ma sporej wielkości robotnice jest szybka i agresywna, ale się zagazować potrafi i jest pasożytem.
Z krajowych jeszcze Camponotus ligniperdus trochę mniejsza od niej Camponotus herculeanus i bardzo rzadka Camponotus vagus. Z zagranicznych Camponotus gigas :twisted: i messory
Lux Ferre pisze: Występują kasty
JW + Pheidole pallidula
Agresywne.
Jak pisałem wyżej zbójnica. Gmachówki musiały by mieć olbrzymią kolonie. Chyba.
Szybki, lub średnio-szybki przyrost kolonii.
Pheidole, Messor, i Formica
Łatwe w hodowli.
Krajowe serviformica, Messor. Lasius Cie nie interesuje?
Łatwo dostępne.
Polskie serviformica, zbójnica niedługo zacznie się chyba roić.
Zdobyć przyjaźń kota nie jest rzeczą łatwą. Nie lokuje on swych uczuć nierozważnie: może zostać waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem.
Talib

sob 06 lip, 2013

Spełnić wszystkie warunki będzie ciężko.

Gmachówki bardzo wolno się rozwijają i wpadają w długie stagnacje. Nie są też specjalnie agresywne. Pomijając kasty, najlepsza była by zbójnica krwista, bardzo agresywna, posiada świetny wzrok, szybko się mnoży, potrafi otwierać kokony więc adopcja nie stanowi problemu. Dużym plusem jest możliwość urozmaicenia hodowli robotnicami F. cinerea, F. fusca/lemani, wystarczy podrzucić odpowiednie poczwarki na arenę.
Lux Ferre
Kontakt:

sob 06 lip, 2013

Zależy mi szczególnie, aby mrówki były duże i miały podział na kasty.

Na chwilę obecną rozważam:
Messor barbarus
Camponotus ligniperdus
Camponotus herculeanus
Camponotus gigas
Z czego ostatnia pozycja pewnie odpadnie, z powodu słabej dostępności.

Dzięki za odpowiedzi.
Jeśli macie pomysł, na dużą, kastową i agresywną: piszcie.
http://ants.aq.pl - Blog + dziennik z hodowli.
Awatar użytkownika
kamiklo

sob 06 lip, 2013

Dorylus wilverthi :naglowie:
a tak na serio to wszystkie Camponotus maja kasty jak i Messor z mniejszych Pheidole.
Zdobyć przyjaźń kota nie jest rzeczą łatwą. Nie lokuje on swych uczuć nierozważnie: może zostać waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem.
patry090

sob 06 lip, 2013

Lux Ferre pisze:Zależy mi szczególnie, aby mrówki były duże i miały podział na kasty.
...
Jeśli macie pomysł, na dużą, kastową i agresywną: piszcie.
Formica sanguinea... Podział na kasty jest wyraźniejszy niż u Serviformica, do tego zawsze możesz dorzucić poczwarki, żeby wspomóc kolonie i jednocześnie popatrzeć na różnorodność mrówek w koloni.
barciu
Lokalizacja: Kunkowa - mała wioska, w 70% porośnięta lasami i łąkami - mieszka tu ok 100 osób,

sob 06 lip, 2013

Z rodzimych:
-Camponotus ligniperda
-Camponotus hercuelanus
-Camponotus vagus

Z nico mniejszych mrówek:
-Camponotus fallax

Oczywiście z innych, zagranicznych:
-Camponotus truncatus ( w Polsce trudno uświadczyć )
-Camponotus cruentatus
-Camponotus aethiops
-Camponotus micans ( wymieniam te łatwo dostępne, często nawet w polskich sklepach )
-Messor barbarus
-Messor structor
-Pheidole pallidula ( również wymieniam łatwo dostępne, bo są też inne messory ( capitatus, wasmani...) )
Sorry za lekkie odkopanie, ale z tego roku więc myślę iż jeszcze mogę coś dopisać :) .

/ekhem... Nie chcę usuwać tego posta, ale jednocześnie nie chce mi się tłumaczyć, dlaczego jest on pozbawiony sensu. I co teraz?/patry
GG: 51713465
ODPOWIEDZ