Witam.
Rok temu rozpocząłem zabawę z L. niger. Nabrałem już "jakiegoś" doświadczania jeśli chodzi o hodowlę mrówek.
Chciałbym spróbować z innym gatunkiem i tutaj prośba do Was. Czy moglibyście mi polecić coś co spełnia jak największą ilość poniżej przedstawionych kryteriów? (Najbardziej zależy mi na cechach wymienionych jako pierwsze):
- Duże osobniki.
- Występują kasty.
- Agresywne.
- Szybki, lub średnio-szybki przyrost kolonii.
- Łatwe w hodowli.
- Łatwo dostępne.
Z tego co czytałem dość dobrze sprawdziłby się tutaj Camponotus ligniperdus (Gmachówka drzewotoczna). W świetle powyższych, wadami byłby tylko powolny przyrost kolonii. Nie wiem jak u nich z agresją. No ale moja wiedza na temat mrówek jest dość ograniczona, więc może ktoś bardziej obeznany poleci mi lepszą opcję?
Jaki gatunek - duży, agresywny, z kastami.
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod
http://ants.aq.pl - Blog + dziennik z hodowli.
A jak duże? Zbójnica ma sporej wielkości robotnice jest szybka i agresywna, ale się zagazować potrafi i jest pasożytem.Lux Ferre pisze: Duże osobniki.
Z krajowych jeszcze Camponotus ligniperdus trochę mniejsza od niej Camponotus herculeanus i bardzo rzadka Camponotus vagus. Z zagranicznych Camponotus gigas
JW + Pheidole pallidulaLux Ferre pisze: Występują kasty
Jak pisałem wyżej zbójnica. Gmachówki musiały by mieć olbrzymią kolonie. Chyba.Agresywne.
Pheidole, Messor, i FormicaSzybki, lub średnio-szybki przyrost kolonii.
Krajowe serviformica, Messor. Lasius Cie nie interesuje?Łatwe w hodowli.
Polskie serviformica, zbójnica niedługo zacznie się chyba roić.Łatwo dostępne.
Zdobyć przyjaźń kota nie jest rzeczą łatwą. Nie lokuje on swych uczuć nierozważnie: może zostać waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem.
Spełnić wszystkie warunki będzie ciężko.
Gmachówki bardzo wolno się rozwijają i wpadają w długie stagnacje. Nie są też specjalnie agresywne. Pomijając kasty, najlepsza była by zbójnica krwista, bardzo agresywna, posiada świetny wzrok, szybko się mnoży, potrafi otwierać kokony więc adopcja nie stanowi problemu. Dużym plusem jest możliwość urozmaicenia hodowli robotnicami F. cinerea, F. fusca/lemani, wystarczy podrzucić odpowiednie poczwarki na arenę.
Gmachówki bardzo wolno się rozwijają i wpadają w długie stagnacje. Nie są też specjalnie agresywne. Pomijając kasty, najlepsza była by zbójnica krwista, bardzo agresywna, posiada świetny wzrok, szybko się mnoży, potrafi otwierać kokony więc adopcja nie stanowi problemu. Dużym plusem jest możliwość urozmaicenia hodowli robotnicami F. cinerea, F. fusca/lemani, wystarczy podrzucić odpowiednie poczwarki na arenę.
Zależy mi szczególnie, aby mrówki były duże i miały podział na kasty.
Na chwilę obecną rozważam:
Messor barbarus
Camponotus ligniperdus
Camponotus herculeanus
Camponotus gigas
Z czego ostatnia pozycja pewnie odpadnie, z powodu słabej dostępności.
Dzięki za odpowiedzi.
Jeśli macie pomysł, na dużą, kastową i agresywną: piszcie.
Na chwilę obecną rozważam:
Messor barbarus
Camponotus ligniperdus
Camponotus herculeanus
Camponotus gigas
Z czego ostatnia pozycja pewnie odpadnie, z powodu słabej dostępności.
Dzięki za odpowiedzi.
http://ants.aq.pl - Blog + dziennik z hodowli.
Dorylus wilverthi
a tak na serio to wszystkie Camponotus maja kasty jak i Messor z mniejszych Pheidole.
a tak na serio to wszystkie Camponotus maja kasty jak i Messor z mniejszych Pheidole.
Zdobyć przyjaźń kota nie jest rzeczą łatwą. Nie lokuje on swych uczuć nierozważnie: może zostać waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem.
Formica sanguinea... Podział na kasty jest wyraźniejszy niż u Serviformica, do tego zawsze możesz dorzucić poczwarki, żeby wspomóc kolonie i jednocześnie popatrzeć na różnorodność mrówek w koloni.Lux Ferre pisze:Zależy mi szczególnie, aby mrówki były duże i miały podział na kasty.
...
-
barciu
- Lokalizacja: Kunkowa - mała wioska, w 70% porośnięta lasami i łąkami - mieszka tu ok 100 osób,
Z rodzimych:
-Camponotus ligniperda
-Camponotus hercuelanus
-Camponotus vagus
Z nico mniejszych mrówek:
-Camponotus fallax
Oczywiście z innych, zagranicznych:
-Camponotus truncatus ( w Polsce trudno uświadczyć )
-Camponotus cruentatus
-Camponotus aethiops
-Camponotus micans ( wymieniam te łatwo dostępne, często nawet w polskich sklepach )
-Messor barbarus
-Messor structor
-Pheidole pallidula ( również wymieniam łatwo dostępne, bo są też inne messory ( capitatus, wasmani...) )
Sorry za lekkie odkopanie, ale z tego roku więc myślę iż jeszcze mogę coś dopisać
.
/ekhem... Nie chcę usuwać tego posta, ale jednocześnie nie chce mi się tłumaczyć, dlaczego jest on pozbawiony sensu. I co teraz?/patry
-Camponotus ligniperda
-Camponotus hercuelanus
-Camponotus vagus
Z nico mniejszych mrówek:
-Camponotus fallax
Oczywiście z innych, zagranicznych:
-Camponotus truncatus ( w Polsce trudno uświadczyć )
-Camponotus cruentatus
-Camponotus aethiops
-Camponotus micans ( wymieniam te łatwo dostępne, często nawet w polskich sklepach )
-Messor barbarus
-Messor structor
-Pheidole pallidula ( również wymieniam łatwo dostępne, bo są też inne messory ( capitatus, wasmani...) )
Sorry za lekkie odkopanie, ale z tego roku więc myślę iż jeszcze mogę coś dopisać
/ekhem... Nie chcę usuwać tego posta, ale jednocześnie nie chce mi się tłumaczyć, dlaczego jest on pozbawiony sensu. I co teraz?/patry
GG: 51713465
.png)