Witam.
Jakiś czas temu natknąłem się na to forum, przejrzałem kilka tematów i postanowiłem założyć własną hodowlę. Gatunek jaki wybrałem to Messor barbarus, bo są duże, mają ciekawy kształt oraz podoba mi się podział kastowy. Jednak zanim zacznę hodowlę chcę dowiedzieć siękilku rzeczy.
Jakich rozmiarów powinno być formi? Czytałem że ciężko jest założyć kolonię od samej królowej, dlatego chcę zakupić królową i kilkanaście robotnic. Jeśli wykonam formi pionowe o wielkości 90x60 cm będzie ono za duże czy wielkość nie ma znaczenia?
Korytaże powinny być na tyle szerokie by zmieściła się w każdym z nich królowa, lecz jakiej wielkości i jakie kształty powinny mieć komory?
Arena powinna mieć wentylację?
Messor barbarus pierwsze mrówki
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod
Formikarium, a raczej część gniazdowa, powinna być dostosowana do rozmiaru kolonii. Umieszczanie małych kolonii w wielkich gniazdach nie jest wskazane. Co nie znaczy, że nie możesz ich tam wpuścić, jak się uprzesz. Tylko licz się z możliwością wystąpienia bliżej-niezrozumiałych zachowań mrówek.
Np. takie sklepowe pionowe formikaria z mrowkoyad.pl mają gniazdo wielkości 20x20cm. Z jakiego materiału robisz gniazdo dla M.barbarus?
Masz może jakiś plan tego gniazda? Rysunek z painta, etc?
Strasznie duże te wymiary jakieś podajesz. Chyba, że masz na myśli powierzchnię areny.SJZ pisze:Jeśli wykonam formi pionowe o wielkości 90x60 cm
Powinna. A jej 'rozmiar' zależy od konstrukcji gniazda i gatunku mrówek. M.barbarus nie lubi nadmiaru wilgoci, przynajmniej w komorach, gdzie składuje nasiona. Tak więc w przypadku tego gatunku warto poświęcić więcej uwagi przy planowaniu wentylacji.Arena powinna mieć wentylację?
Masz może jakiś plan tego gniazda? Rysunek z painta, etc?
.png)