Załóżmy że mam arkusz korka o grubosci 3mm i chcę skleic ze sobą 2 warstwy. Czy np. silikon będzie bezpieczny dla mrówek czy może im zaszkodzić kiedy będą wygryzać korytarze?
Dzięki za odp.
czym skleić korek?
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy
Jezeli silikon dobrze wyschnie nie jest juz grozny dla mrówek.
Przy pionowym gniezdzie korek musi byc grubszy, bo krolowa ma przeciez 8-10 mm, a jakbym dal dwa ciensze korki to bym wydal 15 zl zamiast 30 albo i wiecej... Gdzies czytalem ze mrowy przegryzly sie przez 3mm silikonu. Ewentualnie zostaje scisnac te dwie warstwy. Albo skleje je tylko na brzegach .
Everything happens for a reason.
zapewne tablice korkowe beda scisniete miedzy dwoma szybkami - po co wobec tego jeszcze to sklejac?darksider pisze:Ewentualnie zostaje scisnac te dwie warstwy. Albo skleje je tylko na brzegach .
-
dzika_mrowka
a nie mozesz tyc kawalkow po prostu scisnac ze soba?darksider pisze:W podobnych przypadkach pojawialy sie obawy ze mrowki moga robic korytarze tylko w jednej warstwie, dlatego nie wiem co zrobic zeby potraktowaly korek jak jeden kawalek
ew. wbic ze 3 szpilki, zeby sie jedna warstwa wzgledem drugiej nie przesuwala...
-
dzika_mrowka
ja jesczez nie sprawdzalem, ale wiele innych osob pisalo nt temat (scisniecia szybami)darksider pisze:Jesli sprawdziles ze scisnięcie korków wystarczy - ok
Przegryza sie jesli beda chcialy, jak dlugo to potrwa zalezy tylko od grubosci warstwyDAAMOOK pisze:Ale za to jak skleisz silikonem ten korek to mrowki raczej nie przegryza sie przez niego.
.png)
- forum o makrofotografii