Moja królowa się nie rusza co robić

Miejsce dla początkujących. Masz podstawowe pytania? - śmiało je zadawaj, każdy kiedyś zaczynał :)

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod

Koko_pro

śr 22 sie, 2018

Znalazłem 3 dni temu królową i się nie rusza
Sentih

czw 23 sie, 2018

Jak wygląda królowa? Nadal stoi na 6. odnóżach, czy zwinęła się w … nie wiem… kulkę? Czy wogóle się rusza?
Weterani odeszli, teraz ktoś musi ich zastąpić.
Koko_pro

czw 23 sie, 2018

Nie rusza się i się zwinęła
Koko_pro

pt 24 sie, 2018

Wygląd większa od innych mrówek i czarna
Koko_pro

pt 24 sie, 2018

I czy w te wakacje lub trochę po miał bym szansę na złapanie krulowej
ant-ninja

pt 24 sie, 2018

Nie mógłbyś wysłać jakiegoś zdjecia tej królowej? Jeżeli chodzi o złapanie nowej królowej to tak możesz znaleźć rojące się już królowe Myrmica, Solenopis fugax może i Lasius umbratus ( jednak ten gatunek wymaga pewnego doświadczenia) i niedobitki innych gatunków.
Koko_pro

pt 24 sie, 2018

Złapałem nową Ale z skrzydłami pare larw i robotnic parę i wykałaczką dotknąłem i na 3 części się rozsypał
Koko_pro

pt 24 sie, 2018

I mam jeszcze jedno pytanie czy robotnik morze zapłodnić krulową czy kto musi ją zapłodnić i co zrobić aby teraz mi nie zdechły
Sentih

pt 24 sie, 2018

Zapłodnienie w sztucznych warunkach niemalże na pewno się nie powiedzie. Wszystkie robotnice to bezpłodne samice. Samce są skrzydlate i wyglądają jak małe, całe czarne osy.

Mrówki, jak każdy organizm, potrzebują wody. Jeśli królowa tak sama z siebie odeszła, to jestem przekonany, że właśnie z tego powodu.

Skrzydlate królowe najprawdopodobniej nie są zapłodnione. I robotnic nie łap, bo mogą uśmiercić królową. Będzie musiała wychować własne. Mam też nadzieję, że nie zniszczyłeś mrowiska pozyskując poczwarki.
i wykałaczką dotknąłem i na 3 części się rozsypał
Kto? Nie rozumiem, możesz wyjaśnić?

Jak kolega wcześniej napisał, możesz teraz złapać różne gatunki Myrmic. Z własnego doświadczenia powiem, że najlepiej jest ich szukać rano tam, gdzie rosną jakieś krzaki. Ściółka w otoczeniu drzew liściastych i krzewów ma tendencję do bycia bardziej wilgotnej, co te mrówki uwielbiają. Więc najlepiej pójść na spacer po lesie liściastym pomiędzy 7 a 10 i liczyć na szczęście, bo i ono jest tu ważne. Warto jednak wspomnieć, że mrówki te potrafią pożądnie użądlić. Także wyglądają inaczej niż miejskie gatunki mrówek, więc sprawdź jak wyglądają. Zdobądź pare informacji, i idź na łowy. Powodzenia! (No chyba że Myrmice Ci nie odpowiadają lub 9 rano to za wcześnie :wink: )
Ostatnio zmieniony czw 30 sie, 2018 przez Sentih, łącznie zmieniany 1 raz.
Koko_pro

pt 24 sie, 2018

Dzięki i ja te mr<b>ó</b>wki znalazłem pod kamieniem w lesie i nie rozwalilem mrowiska
Koko_pro

pt 24 sie, 2018

A czy samice są większe od samców królowych
Sentih

sob 25 sie, 2018

Zależy. Samicą jest i królowa i robotnica.
Zazwyczaj ma się to tak: królowa > samiec > robotnica, ale niektore gatunki są polimorficzne, to znaczy posiadają różne kasty o różnych rozmiarach. Niektóre wogóle nie posiadają robotnic, ale to żadkość. Królowe można poznać po odwłoku - jest on duży w porównaniu z resztą ciała. Samce zaś mają skrzydła i specyficzne czułki.
Koko_pro

sob 25 sie, 2018

Moja kr<b>ó</b>lowa na jeszcze skrzydła i czy kr<b>ó</b>lowa pomiędzy tułowiem A odwłokiem ma jeszcze tam taki kawałek ciała
Sentih

sob 25 sie, 2018

Skrzydlate nie zalożą kolonii (jest szansa, że je zrzuci, ale mała). Widzę, że złpałeś Myrmicę. Tak, wszystkie mają, tylko u niektórych jest to mało widoczne.
Koko_pro

ndz 26 sie, 2018

A mam szansę znaleźć nową bez skrzydeł i włożyć ją do tych larw i robotnic
Sentih

ndz 26 sie, 2018

Zależy jakiego gatunku to larwy. Jeśli nie są Myrmicami, to wątpię żebyś znalazł tą konkretną królową. Ciężko teraz coś innego upatrzeć.
Koko_pro

pn 27 sie, 2018

Ja tę mr<b>ó</b>wki znalazłem pod kamieniem w lesie i są czarne
Sentih

pn 27 sie, 2018

Jaki kształt mają tw mrówki? Któryś z tych? Nie patrz na kolory.
1. Myrmica
2. Lasius
3. Formica

Jak duże one są? Czy często i gdzie je widujesz?
Koko_pro

pn 27 sie, 2018

Jestem początkującym i nwm ktury gatunek ale takie czarne nie zaduże w porównaniu do tych co widziałem średnie
Koko_pro

pn 27 sie, 2018

I często widuje bo w ogrodzie są takie same jak te w lesie
Sentih

śr 29 sie, 2018

Jestem początkującym i nwm ktury gatunek ale takie czarne nie zaduże w porównaniu do tych co widziałem średnie
Jeśli dobrze rozumiem, to te czarne mrówki są pomiędzy tymi leśnymi, co budują kopce, a innymi mniejszymi mrówkami. Plus występują w lesie i ogrodzie… Pewnie F. fusca, może M. lobicornis, choć są i inne czarne Myrmice.

Czy te mrówki posiadają czerwone/rude/pomarańczowe odnóża? Albo zgrubienie na końcu czułków(antenek)? Czy szybko biegają, czy są raczej mozolne? Czy jak machniesz przed nimi ręką, to panikują?
Koko_pro

czw 30 sie, 2018

Mozolne miałem jedną krulową A teraz mam dwie i więcej robotnic to chyba się z larw wykluły te co się wykluły to rude
Sentih

czw 30 sie, 2018

Zrobiłeś mi wodę z mózgu. Musiałem trochę pomyśleć… Robotnice to pewnie L. fuliginosus i L. umbratus. Czy te czarne są większe od pomarańczowych?
Tutaj znajdziesz opis i zdjęcia tych czarnych, a tutaj pomarańczowych. To one?

Druga kwestia. Nie wiem, co to za królowa, więc nie wiem, czy możesz ją tam wrzucić. Jeśli robotnice to L. fuliginosus i L. umbratus oraz królowa to L. fuliginosus, to tak (ALE TEGO NIE RÓB).

Jeśli nie chcesz kupować mrówek ,tylko je łapać, to powinieneś potrafić je rozróżnić. Należało by wiedzieć, jak wyglądają L. niger, L. flavus, L. umbratus, L. fuliginosus, F. fusca, F. cinerea i M. rubra + potrawić rozróżnić rodzaje Componotus, Formica, Lasius, Myrmica.

Jeśli nie wyślesz zdjęć królowych, ani nie będziesz umiał ich opisać, to nie będziemy w stanie pomóc.

Wracając do królowych, jeśli wyglądają tak, to postaram się pomóc. Zwróc uwagę na wcięcie z tyłu głowy.
Koko_pro

ndz 02 wrz, 2018

Wygląda podobnie jak w tym ostatnim tylko mniejsza i skrzydlata
Sentih

pn 03 wrz, 2018

Jeśli nadal nie zrzuciła skrzydeł, to powinieneś ją wypuścić.
ODPOWIEDZ