Hmm... coś tu nie gra :>

To jest forum o mrówkach występujących w Polsce

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy

łengol

wt 26 wrz, 2006

Witam,
Jakieś 3 tygodnie temu złapałem trzy królowe prawdopodobnie M. rubra i umieściłem w osobnych probówkach. Dwie z nich miały skrzydła i nadal je mają. Normalnie wypuściłbym je do ogródka ale zauważyłem że obie zlożyły jaja, podczas gdy królowa bez skrzydeł nic z siebie nie "wydostała". Mam pytanie, czy niezapłodnione królowe mogą też składać jaja np. jako pożywienie dla siebie?? Drugie pytanie czy zapłodniona królowa musi pozbawić sie skrzydeł? Bo po tym co obserwuje wszystkie moje teorie upadają. :roll:

Post poprawił Devil_
asak

wt 26 wrz, 2006

Niezaplodniona krolowa moze skladac jaja, ale beda z nich samce.

Post poprawił Devil_
łengol

wt 26 wrz, 2006

Nie bardzo rozumiem, mógłbyś(mogłabyś) coś więcej o tym napisać?
PIOTR

wt 26 wrz, 2006

Witam :)
Wiem, że brzmi to dziwnie, jednak tak to już właśnie jest - niezapłodnione jaja mrówek, rozwijają się w osobniki męskie. Z zapłodnionych powstają samice (w zależności od kilku czynników płodne, bądź ze zredukowanymi jajnikami) czyli robotnice i młode królowe. Dodatkowo, jaja "troficzne" (czyli niezapłodnione), bywają traktowane jako pokarm w okresach braków białkowych. Składać je mogą również niektóre robotnice.
Można by temat rozwijać, jednak padam na pysio - jak ktoś ma jeszcze siły, niech kontynułuje ;)

Post poprawił Devil_
Pozdrawiam :)
Piotr Frąszczak [url=http://curtus.pl]CURTUS[/url]
ODPOWIEDZ