Formica odłownica

Miejsce dla początkujących. Masz podstawowe pytania? - śmiało je zadawaj, każdy kiedyś zaczynał :)

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod

Mrowinka

ndz 19 lip, 2020

Hej

Dziś znalazłem pod deską kolonie formica fusca
Wiedziałem że jest chyba jedna królowa i parę dziesiąte robotnic
Czy mogę je wziąść
Bo widziałem że jeden gościu normalnie odłowil kolonie i mu się normalnie rozwija
Karol Be

ndz 19 lip, 2020

Mrowinka pisze: ndz 19 lip, 2020 Hej

Dziś znalazłem pod deską kolonie formica fusca
Wiedziałem że jest chyba jedna królowa i parę dziesiąte robotnic
Czy mogę je wziąść
Bo widziałem że jeden gościu normalnie odłowil kolonie i mu się normalnie rozwija
Jeśli dasz radę odłowić całą kolonię (co nie jest łatwe i nigdy nie będziesz miał pewności czy Ci się to udało) to jak najbardziej. A tak przy okazji: https://plorto.pl/jak-sie-pisze/wziac-czy-wziasc

Pozdrawiam.
L. cf. niger
F. fusca
Mrowinka

ndz 19 lip, 2020

Ok
A jeszcze mam pytanie
Bo w niektórych bardzo dużych gniazdach tych mrówek jest wiele królowych
Czyli że jak dodam rojkowa królowa to robotnice ją zaakceptują?
Karol Be

ndz 19 lip, 2020

Mrowinka pisze: ndz 19 lip, 2020 Czyli że jak dodam rojkowa królowa to robotnice ją zaakceptują?
Na tyle zaawansowany nie jestem. Poczekaj aż ktoś inny Ci odpowie na to pytanie :wink:.
L. cf. niger
F. fusca
Awatar użytkownika
MyrmeLuna
Kontakt:

ndz 19 lip, 2020

Mrowinka pisze: ndz 19 lip, 2020 Ok
A jeszcze mam pytanie
Prawdopodobnie nie, wiele kolonii nie posiada kilku królowych i jest bardzo małe prawdopodopieństwo na akceptację...
Awatar użytkownika
KitApple

ndz 19 lip, 2020

Mrowinka pisze: ndz 19 lip, 2020 Ok
A jeszcze mam pytanie
Witam.
Jest możliwy ale nie zbyt pewny sposób. Kolonię trzeba wsadzić do lodówki do temperatury ok. 13-15 stopni na 30 min, królową też ale na krótki czas-5 min. Trzeba ją wpuścić do gniazda w mało inwazyjny sposób ale przedtem w probówce umieścić królową (tą rójkową) i martwą robotnice tej koloni koniecznie z głową i czułkami. Przy dobrych wiatrach królowa natrze się jej feromonami lub przynajmniej będzie przebywać obok. i wpuścić bezpośrednio do gniazda. Koniecznie jeszcze wtedy kiedy kolonia jest jeszcze osowiała. Sposób absolutnie nie pewny szczególnie przy gatunkach naturalnie nie poliginicznych.
Mam nadzieję że pomogłem. :D
:?:
Mrowinka

ndz 19 lip, 2020

Hmm to w takim razie dlaczego w gnieździe jest kilka królowych?
Chyba że działa to tak jak u faraonek
Awatar użytkownika
KitApple

ndz 19 lip, 2020

Mrowinka pisze: ndz 19 lip, 2020 Hmm to w takim razie dlaczego w gnieździe jest kilka królowych?
Chyba że działa to tak jak u faraonek
Czasem jest tak że dana kolonia zaakceptuję inną rójkową królową. Choć następuję to szczególnie rzadko i zdarza się głównie w tedy kiedy wartowniczki pójdą na przerwe. :wink:
Mrowinka

ndz 19 lip, 2020

Ok,a np myrmica rubra
Powinny się raczej akceptować z koro prawie w każdym gnieździe które znalazłem było kilka krolowych
Awatar użytkownika
MyrmeLuna
Kontakt:

ndz 19 lip, 2020

Mrowinka pisze: ndz 19 lip, 2020 Ok,a np myrmica rubra
Powinny się raczej akceptować z koro prawie w każdym gnieździe które znalazłem było kilka krolowych
Nigdy nie wiesz, ile zostało już zabitych :). Myrmica najczęściej posiadają w gnieździe kilka królowych, a u tych nie jest to zbyt częste... Moim zdaniem nie ma sensu robienie czegoś, co prawdopodobnie wcale się nie powiedzie :)...
Awatar użytkownika
KitApple

ndz 19 lip, 2020

Mrowinka pisze: ndz 19 lip, 2020 Ok,a np myrmica rubra
Tak, one się raczej akceptują.
Mrowinka

ndz 19 lip, 2020

A formica cinerea jest poliginiczna?
Bo zależy mi na tym że jak umrze jedna królowa to ta druga i tak jeszcze będzie składać jaja i kolonia dalej będzie się rozwijać a tak to królowa umiera i cala kolonia idzie w błoto tak naprawde
Awatar użytkownika
KitApple

ndz 19 lip, 2020

Mrowinka pisze: ndz 19 lip, 2020 A formica cinerea jest poliginiczna?
Bo zależy mi na tym że jak umrze jedna królowa to ta druga i tak jeszcze będzie składać jaja i kolonia dalej będzie się rozwijać a tak to królowa umiera i cala kolonia idzie w błoto tak naprawde
spokojnie nie umrze szybko królowe mrówek są długowiecznymi owadami i żyją nawet 20 lat. A formica fusca zwykle nie są poliginiczne :naglowie:
Mrowinka

pn 20 lip, 2020

Ok
Dziękuję za wszystkie rady k odpowiedzi
Temat uważam za zamknięty
ODPOWIEDZ