Chciałbym* porozmawiać z wami na temat waszych ulubionych gniazd. Ja miałem na_razie doczynienia z gniazdami kompaktowymi. Przyznam, że najlepsze wrażenie zrobił na mnie materiał jakim jest suporex. Wszytko pięknie, ale mam problem z nawadnianiem. Codziennie muszę dolewać wody do specjialnej** dziurki. Chcę teraz zrobić gniazdo, prawdopodobnie z suporexu, ewentualnie z korka między szybami. Gniazdo ma być miałe, ma stać w pionie i ma się znajdować na arenie (mam duże akwarium). Co polecacie***? Jakiś mały zbiorniczek stykający się z dnem gniazda?
* "By" z osobowymi formami czasownika - razem...
** Takie przeciąganie "ji" to wprowadzanie elementów nietypowego akcentu do pisowni...?
*** Ja polecam większą staranność w pisowni...
Poprawił Johnbol.
Jakie gniazdo?
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy
Aktualnie hoduję: Tetramorium caespitum; Formica fusca; Lasius umbartus
Witam 
Osobiście zastosowałbym po prostu podwójną arenę - małą, na której ustawione byłoby to "drzewko" bezpośrednio, którą łatwo byłoby nawodnić celem nawilżenia gniazda (podmakanie kapilarą). Dopiero taką konstrukcję ustawiłbym na większej, już całkowicie suchej, arenie zabezpieczonej przed ucieczkami.]
Tego typu rozwiązanie stosuję z powodzeniem już od dawna i sprawdza się świetnie tak dla Leptothorax jak i Camponotus
Poprawił Johnbol.
Osobiście zastosowałbym po prostu podwójną arenę - małą, na której ustawione byłoby to "drzewko" bezpośrednio, którą łatwo byłoby nawodnić celem nawilżenia gniazda (podmakanie kapilarą). Dopiero taką konstrukcję ustawiłbym na większej, już całkowicie suchej, arenie zabezpieczonej przed ucieczkami.]
Tego typu rozwiązanie stosuję z powodzeniem już od dawna i sprawdza się świetnie tak dla Leptothorax jak i Camponotus
Poprawił Johnbol.
Pozdrawiam :)
Piotr Frąszczak [url=http://curtus.pl]CURTUS[/url]
Piotr Frąszczak [url=http://curtus.pl]CURTUS[/url]
No dobra, zrobie tak 
Aktualnie hoduję: Tetramorium caespitum; Formica fusca; Lasius umbartus
Alternatywnie zrób bardzo szczelne gniazdo. Raz namoczysz korek, czy inny wkład, i potem praktycznie już masz spokój. Zanim przeschnie, kolonia będzie już na tyle duże, że sama sobie poradzi w szczelnym gnieździe.
Messor sp., C. ligniperda, F. sanguinea, F. fusca, L. flavus, L. niger, Myrmica sp., T. caespitum, łączona: M. rubra + L. niger.
.png)