Silikon - użytkowanie

Mrówki to nie wszystko! Na inne tematy też można pogadać ;)

Moderator: Moderatorzy

Tommygun

pn 12 lut, 2007

Masz Piotrze na myśli taką zwykłą strzykawkę do zastrzyków? Bo rzeczywiście, tuba ma większy kaliber... No, ciekawe :roll: Czyli jak to zrobić? Wycisnąć najpierw silikon no strzykawki a potem ze strzykawki na formi? A ciekawe czy da się przez igłę... Wtedy to już bym mógł sklejać szkiełka mikroskopowe :D Podoba mi się! :mrgreen: Taka snajperska precyzja... 8)
Semper Fi!
dzika_mrowka

pn 12 lut, 2007

Tommygun pisze:MCzyli jak to zrobić? Wycisnąć najpierw silikon no strzykawki a potem ze strzykawki na formi?
dokaldnie tak. a po uzyciu strzykawke umyc...
Tommygun pisze:A ciekawe czy da się przez igłę... Wtedy to już bym mógł sklejać szkiełka mikroskopowe :D Podoba mi się! :mrgreen: Taka snajperska precyzja... 8)
czy przez igle to nie wiem, ale za pomoca strzykawki fajnie sie rozklada silikin.
PIOTR

pn 12 lut, 2007

Tommygun :)
Zapomnij o igle przy nakładaniu silikonu - strzykawka wystarcza w zupełności. Na dodatek absolutnie nie próbuj jej myć - jednorazowa 20ml kosztuje zbyt mało aby nabawiać się przy tej czynności nerwicy :D
Gn :)
Dawaj fotki ;)
Pozdrawiam :)
Piotr Frąszczak [url=http://curtus.pl]CURTUS[/url]
dzika_mrowka

pn 12 lut, 2007

PIOTR pisze:Na dodatek absolutnie nie próbuj jej myć - jednorazowa 20ml kosztuje zbyt mało aby nabawiać się przy tej czynności nerwicy :D
???
nie twierdze ze nalezy 1 strzykawke trzymac dozywotnio, ale umycie strzykawki z silikonu jest trywialnie latwe - reszte silikonu nalezy wycisnac do smieci, "wciagnac" kilka razy wode i wycisnac do smieci, wyjac tloczek- moze po czyms takim strzykawka moze nie jest superhiperczysta, ale mozna jej uzyc nastepnym razem
PIOTR

pn 12 lut, 2007

Dzika_mrowko :)
Zapomnij o płukaniu silikonu wodą :D :D :D On z wodą w żaden sposób nie reaguje a więc i nie jest przez nią wymywany - strzykawaka po takiej operacji jest najwyżej po prostu zawilgocona i tyle - ma się to nijak do słowa "umycie" ;)
Aby oczyścić strzykawkę dokładnie, jest tylko jeden sposób - po wyciśnięciu z niej dokładnie resztek silikonu, otwierasz ją i zostawiasz na noc. Resztki silikonu zastygają i rano wyciągasz je bezproblemowo w postaci "gumek" - odchodzą od plastiku w 100%, następnie można strzykawkę napełnić ponownie ;)
W przypadku gdy silikonu po pracy zostało w strzykawce zbyt dużo aby go marnować, wystarczy po ukończeniu klejenia wycisnąć ze strzykawki 2-3mm "dziobek" i pozostawić do zaschnięcia. Na dzień następny po prostu "dziobek" zdejmujesz i pracujesz dalej - "dziobek" zabespieczy idealnie zawartość strzykawki przed dostępem powietrza przez dłuższy czas, tak więc nie ma potrzeby marnowania kleju po ukończeniu pracy :)
Pozdrawiam :)
Piotr Frąszczak [url=http://curtus.pl]CURTUS[/url]
dzika_mrowka

pn 12 lut, 2007

PIOTR pisze:Zapomnij o płukaniu silikonu wodą :D :D :D On z wodą w żaden sposób nie reaguje a więc i nie jest przez nią wymywany - strzykawaka po takiej operacji jest najwyżej po prostu zawilgocona i tyle - ma się to nijak do słowa "umycie" ;)
zle mnie zrozumiales - woda nie jest rozpuszcalnikiem dla silikonu i nijak z nim nie reaguje chemicznie. za to ladnie czysci MECHANICZNIE (czyli mechanicznie wypycha resztki silikonu).

oczywiscie woda nie usunie sie 100% silikonu, zawsze cos zostanie, ale resztki sa w na tyle malych ilosciach, ze nie przeszkadzaja przy nastepnym uzyciu strzykawki - ja uzywam tej samej juz od jakiegos czasu ;-)
ODPOWIEDZ