Mrówki zakopały gniazdo z ytonga

Jak karmić i zapewnić właściwe warunki mrówkom w formikarium.

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy

Hasajacy

śr 24 lip, 2024

DSC_0002_BURST20240723233416042_COVER.JPG
Zrobiłem moim mrówką lasius niger gniazdo z pustaka w małym akwarium arenę przysypałem piaskiem i na niego wrzuciłem żwirek, szyszki, patyczki po jakimś czasie formikarium zostało w dużej części zakopane piaskiem
Czy dało by się jakoś nakłonić mrówki do pozbycia się piasku?
Awatar użytkownika
slodkie_ciacho
Kontakt:

śr 24 lip, 2024

Witam.
Hasajacy pisze: śr 24 lip, 2024 Czy dało by się jakoś nakłonić mrówki do pozbycia się piasku?
Zmniejszyć wilgotność (mniej nawadniać), choć jest wtedy większe ryzyko, że kolonia wyschnie. Jeśli będziesz mniej nawadniać, to możesz dać na arenę poidełko w postaci probówki z wodą (jak first step, tyle że probówka nalana do pełna). Zaciemnienie gniazda też może pomóc, choć raczej nie jakoś znacznie.
Na ile robotnic szacujesz kolonię? Trochę tych poczwarek tam jest...
Pozdrawiam
Hasajacy

śr 24 lip, 2024

Myślę że 200-400 robotnic poczwarek sporo bo adoptowałem z przypadkowo odkrytego pod kamieniem mrowiska nigerek, dziękuję za porady spróbuję na razie nie nawadniać
Awatar użytkownika
slodkie_ciacho
Kontakt:

śr 24 lip, 2024

Hasajacy pisze: śr 24 lip, 2024 spróbuję na razie nie nawadniać
Proponuję zacząć mniej/rzadziej, niż w ogóle. W miarę suszenia powinieneś zauważyć coraz mniej piasku.
Ale... tak teraz jeszcze raz spojrzałem na te zdjęcie, to obklejone są głównie krawędzie, a tak mrówki wypełniają szczelinę między szybką, a wypełnieniem gniazda. Tego raczej się nie uniknie...
ODPOWIEDZ