Zużywanie wody

Miejsce dla początkujących. Masz podstawowe pytania? - śmiało je zadawaj, każdy kiedyś zaczynał :)

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy, mod

Mrowiec32

pt 09 sie, 2024

Zauważyłem, że różne kolonie (tej samej nigerki i w tych samych warunkach atmosferycznych) zużywają wodę w różnym tempie. Różnica może być ponad dwukrotna (zanim jedna kolonia zużyje wszystko, inna ma już dwie "przesiadki" do nowej probówki z wodą).

Można przyjąć, że kolonie były podobnej wielkości (o królowej zaczynały, faza porównawcza skończyła się gdy było ich po około 100-150 w każdej kolonii). (A skończyła się, bo poprzenosiły się do różnych "domków").

Tak się zastanawiam, czy to zależy od predyspozycji danej rodziny, czy może odrobinę większa (nie rozróżniałem, która ma 30, a która 50 robotnic) potrafi zużyć więcej i dzięki temu szybciej się rozwija i ciągle wyprzedza tą mniejszą?

A może to zależy w dużej mierze od korka z waty?(mocniejszy mniej wody podaje, więc mrówki nie zużyją więcej?)

Czy macie jakieś informacje na ten temat albo swoje przemyślenia?
Awatar użytkownika
slodkie_ciacho
Kontakt:

sob 24 sie, 2024

Witam.
Myślę, że w głównej mierze od stopnia ubicia waty.
Słyszałem opinie doświadczonych, że w plastikowych szybciej paruje niż w szklanych, ale chyba nikt nie przeprowadził testu.
Nie sądzę, żeby różnica 20 robotnic była zauważalna w kwestii zużycia wody...
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ