Wnętrze Formi

Jak karmić i zapewnić właściwe warunki mrówkom w formikarium.

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy

Awatar użytkownika
stoprocent

ndz 25 lut, 2007

Witam

Otóż wziąłem się do projektowanie mojego pierwsze formi za 3zł, które narazie ma być przylądkiem dobrej nadziei dla Lasius flavus, niger albo Formica fusca(którą polecacie?). Dlatego też postanowiłem aby nie była to "fuszera", ale przyjemne gniazdko, na początek domek z dwóch paczek tic-taców łączonych rurką(i tutaj pytanie tworzyć tylko i wyłącznie komory a same sobie wydrążą w korku resztę?) ,ale aby to wyglądało jakoś postanowiłem skupić się na elemencie wystroju. Podłoże planuję zrobić z piasku(może być żwirek ?) oraz czarnej ziemi wymieszanej starannie, trochę rozsieje trawy oraz jakiś mech w karmiku. Do tego może jakiś patyczek oraz kamyczki. W tak małym formicarium myślę ,że więcej nie trzeba, ale jeszcze będę przygotowywał formicarium dla gatunku więcej wymagającego w czasie tak więc tam arena będzie większa i mam nadzieje ładniejsza. Czy tak może być jak opisałem?
Awatar użytkownika
Jeremi
Kontakt:

ndz 25 lut, 2007

jasne, że może tak być, pod warunkiem, że nie będziesz chciał ich oglądać bo po
1. Prawdopodobnie będą zanosić piasek do gniazda i obklejać zwilżonym wiaskiem sciany.
2. Nie wydrążą sobie niczego, bo raczej będzie ich za mało.
Awatar użytkownika
stoprocent

ndz 25 lut, 2007

Czyli rozumiem ,że nie zależnie jaki piasek zmieszam z ziemią i tak będzie źle. Chociaż przeczytałem ,że akurat żwirek na arene się nadaje na formicarium.pl .

Inne pytanie, rozumiem ,że mam wsadzić tam kawałek gąbki i muszę robić do niej przejście czy po prostu ona będzie zwilżała korek ?
Moje pająki: http://www.arachnea.delfnet.com/forum/viewtopic.php?t=6611&highlight=
sokolceltic

pn 26 lut, 2007

Popieram Geremy, mam ten sam problem z obserwacja tego co dzieje sie w takim formi gdyz moje mrowki (L. niger) pozalepialy piaskiem cale opakowanie i nic nie widac. Co do gabki to nie musisz robic do niej dojscia, ona ma sluzyc do nawilzania korka. Do pojenia mrówek lepiej uzyc jakiegos innego ( w Twoim wypadku malego) "urzadenia" do zaopatrywania mrówek w wode np. kapsel.
Awatar użytkownika
stoprocent

pn 26 lut, 2007

A co powiecie o czarnej ziemi? Po prostu na dniach dojdą mrówy i muszę im coś przygotować.
Moje pająki: http://www.arachnea.delfnet.com/forum/viewtopic.php?t=6611&highlight=
Awatar użytkownika
Mrówkolew
Kontakt:

pn 26 lut, 2007

stoprocent pisze:A co powiecie o czarnej ziemi? Po prostu na dniach dojdą mrówy i muszę im coś przygotować.
Czarnoziem nie jest zły jednak mrówki są na nim mało widoczne, no chyba, że masz jakiegoś żółtka (np. Lasius flavus) to wtedy sprawdza się to bardzo dobrze. Generalnie najlepsza jest zwykła - polna (i koniecznie polska) ziemia :)

Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ