Dziwne zachowanie

To jest forum o mrówkach występujących w Polsce

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy

sokolceltic

śr 28 lut, 2007

Jak juz pisalem wczesniej padla mi krolwa m. barbarus (szkoda biedaczki) ale zeby nie bylo marnotrastwa pocialem ja i dalem L. niger jako pokarm...to bylo wczoraj...dzisiaj rano jedna krolowa L. niger trup, druga umiera..tak mi sie przynajmniej wydaje..jednak co dziwne osobniki tej koloni maja sie wysmienicie, jedyna krolwa cos z nie tak. Nie rusza sie (jeszcze zyje) mrowki po niej biegaja i caly czas sie kolo niej kreca. Zachowuje sie tak jakby byla pijana :wink: Myslicie ze mogla sie zatruc?

Fotka obecnej sytuacji
Krolowa lezy do gory nogami, robotnice biegaja kolo niej.
Obrazek
Awatar użytkownika
Albert

wt 06 mar, 2007

Może to czasowe odretwienie, reakcja na skok temperatury. moja przez 2 tygodnie sie nie ruszała. Karmiłem robotnice i po tych dwóch tygodniach królowa zaczeła skladac jaja.

Ps: jesli podkuli nogi to zdechła...
rzepa żepa ziepa ziepa
Dominik

wt 06 mar, 2007

Sokolceltic, od 27 lutego już troche minęło – daj znać, co u Twoich królowych.
Messor sp., C. ligniperda, F. sanguinea, F. fusca, L. flavus, L. niger, Myrmica sp., T. caespitum, łączona: M. rubra + L. niger.
sokolceltic

wt 06 mar, 2007

Wyzej opisana krolowa zakonczyla juz swoja egzystencje :( osierocone robotnice wraz z jajkami i kokonami zostale adoptowane do innej kolonii. Reszta krolewskiego rodu ma sie dobrze. Rodzina adopcyjan rozwija sie calkiem niezle w kompakciku. Pozostale krolowa L.niger sztuk 3 mieszkaja w kroku pierwszym tak samo jak M. barbarus i C. herculeanus. Waver ants natomiast biegaja sobie w szklanym akwarium. Pozdrawiam
ODPOWIEDZ