[Lasius niger] problemy
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy
witam, kupilem kolonie z okolo 25 robotnicami i kikoma larwami. w probowce zyly sobie bez problemow, jadly muszki owocowki. probowka zrobila sie jednak za mala wiec stwierdzilem ze juz czas na profesjonalne formi z areną. 25x15cm + arena polaczona wezykiem. w ciagu kilku godzin wprowadzily sie do srodka, wszystko ok. cos jest jednak nie tak bo ginie ich wiecej niz sie rodzi... zajely jedna komore ale niektore robotnice chodza do innych komor i mam wrazenie ze nie potrafia wrocic.. chyba w kazdej z 10 komor lezy po jednej-dwie robotnic - martwych. krolowa sklada nowe jajka, ale mrówek jakby nie przybywa. wilgotnosc maja wysoka, podaje im pokarm do areny - muszki owocowki oraz rozcienczony miód - tyle ze od tygodnia nic nie jedza. odwloki robotnice maja pekate wiec chyba sa najedzone. prosze o pomoc. ewentualnie opis jak wywabic mrowki z formikarium i przeprowadzic do czegos mniejszego - formicarium jest nierozbieralne.
Witam 
Widzę tylko jedną możliwość - czekać... Jeszcze sprawdziłbym temperaturę - dobrze byłoby ustawić gniazdo w taki sposób, aby chociaż jego część była ogrzana do tych 28stC a w najchłodniejszej części do 23-25stC. Przy tym gabarycie gniazda jest to do zrobienia za pomocą lampki biurkowej
Widzę tylko jedną możliwość - czekać... Jeszcze sprawdziłbym temperaturę - dobrze byłoby ustawić gniazdo w taki sposób, aby chociaż jego część była ogrzana do tych 28stC a w najchłodniejszej części do 23-25stC. Przy tym gabarycie gniazda jest to do zrobienia za pomocą lampki biurkowej
Pozdrawiam :)
Piotr Frąszczak [url=http://curtus.pl]CURTUS[/url]
Piotr Frąszczak [url=http://curtus.pl]CURTUS[/url]
Może leżą dlatego w rożnych komorach,bo zdechłe robotnice, niepotrzebne owady, są wynoszone zdala od głównego mrowiska 
Nie ma głupich pytań. Bywają tylko głupie odpowiedzi, więc pytaj śmiało :)
Newbie's Defender
O mnie |Blog o hodowli mrówek|Blog Temnothorax corticalis|Blog Leptothorax acervorum|Opowieść Camponotus herculeanus
Newbie's Defender
O mnie |Blog o hodowli mrówek|Blog Temnothorax corticalis|Blog Leptothorax acervorum|Opowieść Camponotus herculeanus
.png)